Nieuws Maatregelen

Grapperhaus vraagt OMT om advies soepelere openingstijden horeca

Demissionair minister Grapperhaus vraagt het OMT om advies om tot soepelere openingstijden voor de horeca te komen. Dat blijkt uit het overleg van de ministers Grapperhaus en Blok met MKB-Nederland en Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Het was een 'pittig gesprek', stelt de horeca-organisatie.

Van onze redactie 17 november 2021

Laatste update: 17 november 2021 19:57

Horeca avond nacht sluiting corona lockdown

Foto: ANP.

Er was na de nieuwe coronamaatregelen in de persconferentie-Rutte van vrijdagavond, direct de dag erna spoedoverleg tussen KHN en demissionair minister Grapperhaus over de opgelopen emoties bij horecaondernemers. Eerder al, na het uitlekken van de toen nog mogelijke coronamaatregelen, maakte KHN-directeur Dirk Beljaarts al duidelijk dat 'de focus op horeca wederom volledig misplaatst' was. Uit het zaterdag-overleg kwam onder meer de afspraak voor vandaag voort met MKB-Nederland en ook EZK-minister Blok aan tafel.

Twee concrete punten voor KHN zijn de Kabinetsbrief waarin gisteren aanvullende steunmaatregelen werden gepresenteerd en 'uitermate teleurstellend' was. Daarom pleit KHN voor betere steunmaatregelen, met name op de loonkosten (zie ook: https://bezoek.khn.nl/3cghB2g).

Lees ook: Ondernemer Bindels (Liemès, Basis) over vroege sluiting: "Waarom, waarom weer de horeca?"

KHN: 'Nog voor het weekend duidelijkheid'

Over de invoering van ‘inloop tot 20.00 uur model’, waarbij van de sluitingstijd een toegangsstop wordt gemaakt (zie ook: https://bezoek.khn.nl/3Ck3PGE), is toegezegd dat dit bij het OMT wordt getoetst. Ook hebben de bewindspersonen aangegeven dat ze onze dringende oproep om nogmaals te kijken naar de steunpakketten mee terug nemen naar het kabinet.

Beide partijen hebben met elkaar afgesproken om de komende dagen in overleg te blijven. Voor KHN is het belangrijk dat er voor het weekend duidelijkheid komt over perspectief voor ondernemers.,,Afgelopen week konden ze vrijdag een maatregel aankondigen die zaterdag inging, dus als ze vrijdag hiermee instemmen zou het zaterdag al in moeten kunnen gaan", is Willemsen hoopvol.

Lees ook: Jacco Vonhof: 'Overleg met kabinet? Er wordt ons iets meegedeeld'

'Schade horeca vanwege QR-code en 20.00 uur-sluiting honderden miljoenen per maand'

Het gesprek verliep volgens KHN-voorzitter Robèr Willemsen 'stroef'. Behalve het OMT-advies kwam er volgens hem eigenlijk niets concreets uit. Wel zei Blok te gaan kijken of de compensatie vanuit het kabinet voor de horeca omhoog kan.

Volgens Willemsen loopt de schade voor de horeca met de huidige maatregelen, zowel binnen als op een terras verplicht tonen van een QR-code en sluiting om 20.00 uur, in de honderden miljoenen per maand. Hoeveel minder dat met het eigen 'inloopmodel' is, weet hij niet precies. ,,Maar veel minder."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws