Nieuws Maatregelen

Oproep KHN aan nieuwe kabinet: winkels open is horeca open

Koninklijke Horeca Nederland zet in op een snelle opening van de horeca. Want als de winkels open kunnen, geldt dat ook voor deze sector, aldus de brancheorganisatie in een statement. De verklaring is ondertekend door 140 afdelingen van KHN. De horecabedrijven zijn ervan overtuigd dat zowel de horeca als detailhandel per 15 januari op een veilige manier open kan.

Van onze redactie 13 januari 2022

Horeca KHN retail winkels open persconferentie vrijdag 14 januari open zaterdag 15 januari

Foto: Shutterstock.

'NA RUTTE EN KUIPERS' - napraten met ondernemers over de persconferentie, live op New Business Radio.

Luister vanavond live mee via onze website en New Business Radio (van 19.00 tot 22.00 uur) en hoor de eerste reacties op de coronamaatregelen. In de uitzending onder meer Ed Bindels, Han de Hair, Niel van Hof, Hubert de Leeuw, Jan Meerman, Frank Oostdam, Fred Rutgers, Cristel van de Ven, Jacco Vonhof, Won Yip en Patrick Wessels.

Lees ook: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

'Samen in lockdown, betekent ook samen uit de lockdown, want we doen het tenslotte samen'. Zo luidt het statement, zojuist naar buiten gebracht in aanloop het overleg van het nieuwe kabinet later vandaag met de diverse overlegorganen naar aanleiding van het OMT-advies.

Volgens de afdelingen staan horecaondernemers al twee jaar voor de grootste uitdagingen van hun bestaan en worden deze alsmaar groter. Nu duidelijk is dat de omikronvariant van het coronavirus veel minder ziekmakend is dan eerder verwacht. 'Dit is het moment horeca en winkels uit de lockdown te halen en weer langzaam terug te gaan naar het oude normaal.'

Lees ook: Je winkel als groothandel, horecazaak als traiteur: mag en kan je dan wel open?

Naast eventuele versoepelingen verwachten de horecabedrijven dat het kabinet komt met een visie voor zowel de korte als de lange termijn zodat ondernemers zich daar op kunnen voorbereiden. 'De routekaart die KHN onlangs presenteerde kan daarbij als uitgangspunt gelden, aldus de brancheorganisatie. Dit kwam tevens ter tafel tijdens het eerdere gesprek met de nieuwe minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens.

KHN hierover: ,,We hebben het gesprek met minister Adriaansens als prettig ervaren en merken vanuit haar de wil om te vechten voor de horeca en ondernemend Nederland. We hebben aangegeven dat het essentieel is de horeca vanaf 15 januari weer gefaseerd te openen en om de epidemiologische ruimte eerlijk te verdelen. Dat is de vorige keer ook beloofd door het kabinet, maar niet nagekomen", aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

Lees ook: Horeca en winkels willen open, al is het op halve (arbeids)kracht

De horeca roept het nieuwe kabinet daarom op niet voor haar verantwoordelijkheid richting de samenleving weg te lopen, maar verantwoordelijkheid te nemen. 'Haal de samenleving weer van het slot.'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws