Nieuws Maatregelen

KHN: 'Opnieuw keiharde klap in gezicht horecaondernemers'

'Uitermate teleurstellend en opnieuw een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers'. Zo reageert Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op het uitstellen van een versoepeling van coronamaatregelen, zoals de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok.

Van onze redactie 11 april 2021

Horeca dicht terras mondkapje lockdown

Lees ook: Teruglezen: de persconferentie van 13 april

'Het is onbegrijpelijk dat door een falend overheidsbeleid en (opnieuw) een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na dertien maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen', schrijft KHN op haar website. 'De volksgezondheid staat ook bij horecaondernemers op 1, maar de horeca kan én wil echt veilig en verantwoord open. De horeca kan onderdeel zijn van de oplossing: KHN geeft al maanden aan dat er meer mogelijk is, dat de terrassen veilig open kunnen – recent onderzoek toont dit ook aan - en dat er ook mogelijkheden zijn om met de KHN-horecaroutekaart de horeca veilig en verantwoord stapsgewijs te openen'.

Lees ook: Horeca komt met eigen routekaart voor heropening

Buiten én binnen versoepelen

'Als er per 28 april versoepelingen worden doorgevoerd, dan wil KHN niet met alleen terrassen worden afgescheept, zodat de belofte van het kabinet om de epidemiologische ruimte eerlijk te verdelen onder de branches ook waargemaakt wordt. De horeca moet dan haar deuren kunnen openen volgens fase 1 van de KHN-horecaroutekaart, dus ook binnen. In de plannen die klaarliggen, heeft KHN gekeken naar wat veilig kan én zo min mogelijk schade toebrengt aan de economie'.

Lees ook: INretail: 'Verbijsterd als versoepeling coronamaatregelen niet doorgaat'

Financiële compensatie noodzakelijk

'Tot een volledige heropening van de horeca blijft financiële compensatie keihard noodzakelijk. Zodat horecaondernemers hun vaste lasten kunnen betalen en werknemers zo veel mogelijk kunnen doorbetalen en in dienst kunnen houden. Dit is absoluut noodzakelijk om te voorkomen dat – met de finish in zicht – er veel ontslagen zullen vallen en veel horecazaken op korte termijn omvallen. De komende dagen gaat KHN opnieuw in gesprek met het kabinet om te kijken hoe er zo snel mogelijk kan worden gewerkt aan een verantwoorde branche brede opening van de horeca volgens de KHN routekaart'.

UPDATE: KHN in gesprek met Van 't Wout, Grapperhaus en Keijzer:

'Haagse ambtelijke werkelijkheid staat ver af van bedrijfsleven'

,,De Haagse ambtelijke werkelijkheid staat zo ver af van de praktijk in het bedrijfsleven, het is eigenlijk stuitend. En dan te bedenken dat door het falende vaccinatieprogramma horecaondernemers driedubbel geraakt worden. Ten eerste omdat de overheid verplicht de deur heeft gesloten, ten tweede omdat de financiële compensatie niet 100 procent is en ten derde omdat door blunder na blunder in het vaccinatieprogramma horeca langer dan noodzakelijk dicht moet blijven." KHN-directeur Dirk Beljaarts is er duidelijk over: het gesprek met de ministers Van 't Wout en Grapperhaus en staatssecretaris Keijzer vandaag is ronduit teleurstellend verlopen.

,,De terrassen gaan inderdaad per 21 april niet open. En er is bovendien geen wil om wat dat betreft naar de oproep van de burgemeesters te luisteren terwijl ze dat normaal wel degelijk doen. Kijk maar naar de avondklok, die op hun verzoek een uur naar achteren werd geschoven."

Beljaarts weet zich intussen niet alleen door de burgemeesters van de vier grote steden gesteund om terrassen veilig en verantwoord te openen, ook de ziekenhuisdirecteuren van het UMC en OLVG hebben zich hiervoor uitgesproken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws