Nieuws Maatregelen

Minister Koolmees wil ruimhartiger toepassing van TONK-regeling

Demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken wil dat gemeenten ruimhartiger omgaan met de TONK-regeling, zo meldt de NOS naar aanleiding van het wekelijkse vragenuur waarin veel Kamerleden kritisch reageerden op de gang van zaken. Er vissen volgens hen nu te veel mensen achter het net en er bestaan tussen veel gemeenten te grote verschillen.

De Ondernemer / NOS 6 april 2021

Minister koolmees tweede kamer TONK Tozo regeling steunpakket coronamaatregelen 2021

Demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken wil dat gemeenten ruimhartiger omgaan met de TONK-regeling. Foto: ANP

De TONK-regeling (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) is bedoeld om terugval in inkomsten als gevolg van de coronacrisis op te vangen. Gemeentes voeren de regeling uit. De uitkering geldt voor ondernemers waarvoor andere regelingen of uitkeringen, zoals Tozo, geen uitkomst bieden, omdat bijvoorbeeld hun partners voldoende inkomen hebben. Die ‘partnertoets’ zou volgens een deel van de Kamer moeten verdwijnen, omdat die de oorzaak is van vele afwijzingen.

Lees ook: Cristel van de Ven (VZN) teleurgesteld over wegstemmen motie afschaffen partnertoets

Geen meerderheid voor motie schrappen partnertoets

PvdA, GroenLinks en SP dienden eerder tevergeefs een motie in om de partnertoets te schrappen als bindend criterium om aanspraak te kunnen maken op de Tozo-regeling. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden tegen de motie, evenals de SGP. Daarmee haalde de motie geen meerderheid.

Cristel van de Ven, voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland, noemde dat in gesprek met De Ondernemer 'onbegrijpelijk’. De VZN maakt zich al langere tijd hard voor het schrappen van de partnertoets.

Lees ook: Kabinet breidt regelingen TVL en TONK uit: dit zit er in het vat

Koolmees benadrukte vandaag in de Kamer dat de TONK pas een maand bestaat en dat het kabinet er bewust voor heeft gekozen gemeenten beleidsruimte te geven, aldus de NOS. Hij wees er bijvoorbeeld op dat in de ene gemeente de huren hoger zijn dan in de andere. Hij wil de regeling wel verbeteren. ,,Maar nu zeggen dat alles overhoop moet, is niet mijn plan", aldus Koolmees.

De minister stipte ook aan dat het kabinet nog werkt aan een aanvullend steunpakket. Koolmees verwacht dat dit in de tweede helft van april klaar is. Vorige maand verdubbelde het kabinet nog het budget voor de TONK-regeling.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws