Nieuws Maatregelen

Winkelen op afspraak mislukt: 'Schrap extra beperkingen winkels'

Nederland raakt gefrustreerd van kopen op afspraak. De verplichting om minimaal vier uur van tevoren een winkelbezoek te reserveren, werkt noch voor consumenten, noch voor ondernemers. De meerderheid van de beschikbare time slots blijft leeg en twintig procent van de consumenten die een reservering maken, komt uiteindelijk niet opdagen.

Van onze redactie 8 april 2021

Laatste update: 8 april 2021 15:05

Kopen afspraak corona

Klanten van een campingwinkel in Heerhugowaard bekijken het aanbod aan campers in de showroom. Foto: ANP

Dat blijkt uit een representatieve peiling van Koninklijke INretail. De brancheorganisatie roept het kabinet op maatregelen voor winkelbezoek te versoepelen.

,,Ondernemers worden in de huidige situatie dubbel gedupeerd. Enerzijds ontstaan onverwacht lege plekken in de reserveringsagenda en anderzijds mag die tijd niet aan een andere consument beschikbaar gesteld worden. Omzetkansen kunnen zo niet worden benut terwijl de non-food retail nog steeds verlies lijdt en inmiddels een miljardenschuld heeft opgebouwd.''

''De sector heeft een protocol voor veilig winkelen op de plank liggen dat al maanden haar bestaansrecht bewezen heeft. Daar moeten we zo snel mogelijk naar terug''

Woordvoerder INretail

Lees ook: 'Winkelen is op deze manier niet leuk meer'

'Extra beperkingen winkels moeten geschrapt worden'

Ook consumenten hebben moeite met de regels. Een derde toont weinig begrip voor de beperkingen en een op de vijf consumenten vraagt aan winkeliers om soepel met de regels om te gaan. Maar als ze dat doen dan lopen ondernemers het risico beboet te worden.

INretail vindt dat de extra beperkingen voor winkels geschrapt moeten worden. ,,In de laatste persconferentie beloofde demissionair premier Rutte bij versoepelingen direct naar mogelijkheden voor winkels te kijken. De sector heeft een protocol voor veilig winkelen op de plank liggen dat al maanden haar bestaansrecht bewezen heeft. Daar moeten we zo snel mogelijk naar terug. Elke extra maatregel is een extra hindernis. Non-food winkels hebben een dramatisch jaar achter de rug, en ook over de maand maart meldt 62 procent van de ondernemers omzetverlies.”

Lees ook: Plan kabinet: eind april versoepelingen horeca, winkels en onderwijs

INretail gaat niet in hoger beroep

Branchevereniging INretail ziet af van een hoger beroep tegen de Staat om de gedeeltelijke winkelsluiting van tafel te krijgen. Dat zegt een woordvoerder desgevraagd tegen NU.nl. ,,Nu er versoepelingen aan lijken te komen, hebben we besloten het hoger beroep niet door te zetten."

De winkeliers verloren medio maart een kort geding tegen de Staat, ze vochten de sluiting van de winkels aan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws