Nieuws Maatregelen

Ook rollen vanuit economie en communicatie: OMT-leden willen 'corona-adviesteam'

Een groep OMT-leden, wetenschappers en bestuurders heeft een gezamenlijk advies over de aanpak van de coronapandemie opgesteld. In het stuk, dat aan minister Kuipers is overhandigd, pleiten de experts voor een langetermijnvisie en de komst van een team dat zich daarover moet buigen. Daaraan zouden dan, anders dan bij het OMT, nadrukkelijk ook ethici, economen en communicatiewetenschappers moeten deelnemen.

Van onze redactie 29 januari 2022

Diederik gommers omt corona lockdown

Diederik Gommers, intussen uit het OMT, wel betrokken bij een een mogelijk nieuw expertteam. Foto: ANP.

Van bestrijden van een pandemie naar leven in een endemie is de uitkomst van een bespreking tussen onder anderen viroloog Marion Koopmans, ic-arts Diederik Gommers en microbioloog Jan Kluijtmans. Zij zijn allen lid van het Outbreak Management Team (OMT), dat de overheid juist voorziet van advies voor het beheersen van de pandemie op korte termijn.

Ook experts uit andere vakgebieden, zoals hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe, burgemeester van Breda Paul Depla en directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters waren bij de bijeenkomst betrokken.

Lees ook: Kwestie 1G: kabinet gaat met nachthoreca in gesprek

Team kan uit OMT-leden, ethici, economen en communicatie-experts bestaan

De club stelt voor een wetenschappelijk transitieteam op te richten dat zich moet buigen over een structurele aanpak van de pandemie. Daaraan zouden dan, anders dan bij het OMT, nadrukkelijk ook ethici, economen en communicatiewetenschappers moeten deelnemen.

De experts hebben alvast vier toekomstscenario's opgesteld. In het mildste scenario is het coronavirus een verkoudheidsvirus geworden, in het slechtste scenario duikt er een nieuwe en schadelijkere variant van het virus op.

Lees ook: Aantal faillissementen daalde in 2021 verder dankzij steunmaatregelen

'Met structurele aanpassingen kun je ingrijpende maatregelen voorkomen'

Het duurt nog een tijd voordat het coronavirus tot de gebruikelijke wintervirussen, zoals het griepvirus, zal behoren, aldus Koopmans in een online toelichting. ,,Met structurele aanpassingen waar de hele maatschappij aan meewerkt, kun je ervoor zorgen dat het virus zich al minder verspreidt voordat de nood het hoogst is. Hierdoor voorkomen we de noodzaak voor steeds extra ingrijpende maatregelen."

Het kabinet is al in gesprek met "kritische denkers, wetenschappers, het onderwijs, de zorg en andere sectoren" om tot een langetermijnvisie te komen. In februari is er naar verwachting meer informatie over de coronastrategie voor de toekomst.

Lees ook: KHN-directeur Beljaarts: 'Eindelijk, de horeca als essentiële sector'

INretail: 'Endemische coronabenadering'

,,Dit advies aan de minister is een goede ontwikkeling", stelt woordvoerder Paul te Grotenhuis van INretail. ,,Wij pleiten al langere tijd voor het evenwichtig meewegen van economische en sociale impact. Je ziet dat de winkels en horeca die weer veilig open zijn de mensen in ons land heel erg goed doet. Dat heeft een hele grote maatschappelijke waarde."

,,Iedereen wil terug naar zijn of haar normale leven. Daar hoort een endemische coronabenadering bij zonder lockdowns en andere ontregelende situaties".

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws