Nieuws Maatregelen

‘Langere lockdown zou nieuwe klap zijn voor ondernemers’

Winkeliers, aanbieders van vakantieparken en horecaondernemers zien de bui al hangen. Een mogelijke verlenging of aanscherping van de lockdown na 19 januari zou ze niet verbazen, maar een nieuwe klap is het wel.

Natasja de Groot (AD) 8 januari 2021

Laatste update: 8 januari 2021 16:30

Lockdown verlengen

Hoewel de winkeliers niets hebben gehoord over een mogelijk langere sluiting van de winkels, zouden ze dat niet helemaal verrassend vinden, gezien het aantal coronabesmettingen. Foto: AD/ANP

Signalen over de sluiting van hotels voor recreatieve overnachtingen hebben ze bij Koninklijke Horeca Nederland niet binnengekregen. En als het daadwerkelijk zover komt, dan zou het puur symboolpolitiek zijn, vindt directeur Dirk Beljaarts van de brancheorganisatie in het AD.

Volgens hem verblijven er al niet meer dan een paar duizend gasten in de hotels en zitten de meeste mensen er vanwege hun werk. Bijvoorbeeld omdat ze werken voor een luchtvaartmaatschappij of omdat ze een medisch beroep hebben. Sinds de restaurants in de hotels op slot zijn, ‘zit niemand er meer voor zijn plezier’, voegt hij eraan toe.

Lees ook: Horeca: 'Kabinet, kom nú met economisch heropeningsplan'

Verlening lockdown voor hotels symboolpolitiek

Verscheidene hotels hebben om die reden al tijdelijk de deuren gesloten. Sommige hoteliers houden er zelf al rekening mee dat de lockdown weleens tot Pasen kan duren. Van der Valk is wel ‘gewoon’ open, maar heeft door de eerdere aanscherping wel minder gasten in ‘huis’. Een woordvoerder van de hotelketen wil niet op de zaken vooruitlopen en eerst de persconferentie afwachten, maar ziet het, net als de KHN-directeur, als ‘symboolpolitiek’.

Beljaarts benadrukt dat de grootste besmettingsbron nog altijd bij mensen thuis is. Volgens hem kunnen mensen elkaar juist in de horeca in een gecontroleerde omgeving, onder toezicht, ontmoeten. ,,Daarmee kan de horeca onderdeel zijn van de oplossing.”

Winkeliers willen click & collect gaan aanbieden

Ook branchevereniging INretail wijst erop dat veel besmettingen thuis plaatsvinden en vraagt zich af in hoeverre winkelbezoek heeft bijgedragen aan een toename in het aantal besmettingen. Hoewel de winkeliers niets hebben gehoord over een mogelijk langere sluiting van de winkels, zouden ze dat niet helemaal verrassend vinden, gezien het aantal coronabesmettingen.

Volgens INretail zou het besluit een nieuwe klap zijn voor de winkeliers. Het kabinet zou, mocht het tot een verlenging van de lockdown komen, meer financiële steun moeten geven aan ondernemers die met ‘gigantische voorraden’ zitten. Bovendien zouden de ondernemers de mogelijkheid moeten krijgen om click & collect aan te bieden. ,,Daar zouden ze in elk geval een beetje mee geholpen zijn”, denkt woordvoerder Paul te Grotenhuis.

"Mogelijk langere sluiting van de winkels klap voor winkeliers"

Paul te Grotenhuis van INretail

ING: winkelstraat zwaarder getroffen

Vooral in de winkelstraat lijkt de economische schade nu groter dan tijdens de eerste golf, constateren vandaag onderzoekers van ING. De pin-omzet bij winkels (exclusief voeding), zoals kledingzaken, bouwmarkten en speelgoedwinkels ligt nu veel verder onder normaal dan in maart vorig jaar; nu - 78 procent tegen toen - 41 procent. De daling in de winkelstraat is deels opgevangen door meer online-aankopen. De waarde van deze aankopen lag in de tweede helft van december zo’n 60 procent hoger dan normaal. Het aandeel van online in de consumptie lijkt echter nog te klein constateert ING om volledig tegenwicht te bieden.

De belangrijkste reden voor de daling is de verplichte sluiting van “niet-essentiële” winkels. In maart ging een deel vrijwillig dicht, maar ze namen maatregelen en openden toen relatief snel corona-proof.

Misschien gaan de vakantieparken op slot

Bij Hiswa-Recron, de brancheorganisatie van de vele duizenden ondernemers in de watersport en recreatie, heeft men ook niets gehoord over mogelijke maatregelen. Toch zou het Landal Greenparks niet verbazen als de parken tijdelijk op slot moeten. ,,We houden er wel rekening mee”, zegt woordvoerster Jeannette ten Kate-Winter. ,,We volgen Duitsland vaak op de voet.”

Center Parcs wil eerst de persconferentie afwachten, maar benadrukt dat het op de vakantieparken rustig en veilig is. ,,Je kunt op de vakantieparken net zo weinig als thuis. De zwembaden zijn gesloten en nagenoeg alle activiteiten zijn geschrapt.”

"Kans op reisverbod minimaal"

Ondertussen blijven bij Natuurhuisje.nl de boekingen voor de komende weken binnenstromen. ,,De berichten maken mensen niet opeens terughoudend”, zegt Robert van Veen. Hij gaat er niet van uit dat het kabinet mensen zal verbieden om naar een vakantiehuisje te gaan. Tenzij er een reisverbod komt, maar die kans acht hij minimaal. ,,Veel mensen hebben de behoefte om er toch even tussenuit te gaan en in een natuurhuisje kan het wellicht veiliger zijn dan in een flat vijfhoog achter in Amsterdam.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.