Nieuws Maatregelen
Teruglezen: de persconferentie van 3 februari
Het laatste nieuws over de lockdown en andere coronamaatregelen met reacties van ondernemers en brancheorganisaties volgen we via deze liveblog rondom de persconferentie-Rutte. Definitief: de lockdown duurt tot 2 maart.
DEZE LIVEBLOG IS BEËINDIGD. VOLG VIA DEZE LINK DE LIVEBLOG OVER DE PERSCONFERENTIE VAN 8 MAART.
Laatste update: 7 maart 2021 11:00

Blokker-topman: winkelstraat blijft ook met afhaaloptie wankelen
3 feb - 12:15u: Ook met de mogelijkheid voor klanten om bij gesloten winkels artikelen te bestellen en op te halen, is de winkelstraat nog niet uit de gevarenzone, zegt topman Michiel Witteveen van Mirage Retail, het moederbedrijf van de Blokker, Big Bazar, BCC en Intertoys. De oplopende schade als gevolg van de strengere lockdown is volgens hem alleen door volledige opening te stoppen, meldt ANP.
Over het afhalen zegt hij: ,,Hiermee ga je de enorme omzetverliezen en vaste lasten echt niet dekken. Overigens zijn er aan bestellen en ophalen allemaal regels verbonden, je moet een heel logboek bijhouden. Dit plan is opgesteld door mensen die nooit in een winkel hebben gestaan.''
Lees ook: Blokker-topman Michiel Witteveen: winkelstraat blijft ook met afhaaloptie wankelen
Horeca niet te spreken over nieuwe routekaart
3 feb - 11:00u: Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is diep ongelukkig met de nieuwe routekaart die het demissionaire kabinet dinsdag presenteerde. Dat meldt NU.nl. De routekaart biedt volgens de brancheorganisatie geen enkel perspectief. In alle fasen die de routekaart beschrijft, blijft de horeca te maken hebben met "zware restricties". Ook staat er niets in over terrassen of de mogelijkheid van vaccinatiepaspoorten of testen aan de deur. ,,Er kan echt meer. Zo horen we ook niets meer over het onderzoek naar de luchtkwaliteit. Dat zou volgens ons duidelijk kunnen maken dat risico's in de horeca juist beperkter zijn,'' aldus KHN-directeur Dirk Beljaarts.
Lees ook: Horeca ziet nieuwe routekaart als 'eenrichtingsverkeer naar nergens'
Theaters en bioscopen nog dicht, maar willen na heropening meer dan 30 mensen per zaal
2 feb - 22.30u: Ook theaters en bioscopen blijven voorlopig dicht nu de huidige lockdown is verlengd tot en met 2 maart. Bij de koepelorganisaties heerst begrip, maar ze hopen bij heropening na de lockdown meer dan dertig mensen per zaal te mogen ontvangen. Volgens de routekaart, mogen bioscopen en theaters bij het derde risiconiveau ('ernstig') slechts dertig man per zaal ontvangen. Bij risiconiveau 2 ('zorgelijk') worden dit er vijftig.
,,Als het moment aanbreekt dat bezoekers weer naar de bioscoop of het filmtheater mogen, dan is het toelaten van maximaal dertig bezoekers, zoals dat gold tot aan de lockdown, te weinig om enigszins rendabel te kunnen draaien", laat directeur Gulian Nolthenius van de NVBF weten. Hij hoopt op de mogelijkheid zo'n 50 personen in een zaal met een capaciteit van 150 stoelen te ontvangen.
Lees ook: Van Tellingen: 'Gooi winkel en horeca helemaal open, afhaalbalie is niet genoeg'
MKB-Nederland en VNO-NCW missen nog steeds reëel openingsperspectief
2 feb - 20.06u: VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat ondernemers in de detailhandel tot op zekere hoogte hun klanten weer kunnen ontmoeten en in elk geval weer iets kunnen omzetten. Ze hebben begrip voor de voorwaarden die aan de invoering van click & collect worden gesteld, omdat het risico van te drukke winkelgebieden anders direct weer dreigt.
Voor de meeste ondernemers in de gesloten sectoren ontbreekt nog steeds een reëel openingsperspectief. Wat VNO-NCW en MKB-Nederland betreft is het géén optie om bij een verder teruglopend aantal besmettingen sectoren weer te openen op dezelfde manier en in dezelfde volgorde als waarin zij zijn gesloten. ,,Het moet nu echt beter, slimmer en creatiever. De inzet van testen hoort daar bij. Op die manier kunnen sectoren niet alleen veiliger open, maar worden ook meer mensen getest en besmettingen eerder opgespoord.”
Vastgoedbeleggers reageren op moties verlagen winkelhuur: ‘Je kunt partijen niet dwingen om tot afspraken te komen’
2 feb – 20.02u: De juridische verhoudingen tussen huurders en verhuurders in het winkelvastgoed liggen al vast, dus is er geen aanleiding om twee aangenomen moties hierover om te zetten in wetgeving. Dat zegt de vereniging van institutionele vastgoedbeleggers IVBN. De organisatie reageert op moties van VVD/GroenLinks en DENK, die het kabinet oproepen de huur te verlagen van ondernemers die gedwongen hun deuren moesten sluiten door de coronacrisis. ,,Maar je kunt partijen niet dwingen om tot bepaalde afspraken te komen", zegt IVBN-directeur Frank van Blokland. ,,Verhuurders zijn zich al goed bewust dat ze de retailer moeten helpen bij dit soort maatregelen. Ik zie geen aanleiding tot juridische verplichting, omdat in de meeste gevallen huurders en verhuurders er goed uitkomen. Waarom zou dat nu anders zijn?"
Volgens Frank van Blokland is inmiddels voor tientallen miljoenen euro's aan huren kwijtgescholden en hij benadrukt dat er ook rekening moet worden gehouden met de kant van de verhuurders. Daar is ook schade door faillissementen, het niet kunnen innen van huur, het missen van parkeergelden en de waardevermindering van winkelvastgoed. Dat laatste kost de vastgoedbeleggers "honderden miljoenen euro's", schat Van Blokland.
Biesheuvel (ONL): 'Late, maar goede stap voorwaarts, tijd om perspectief door te zetten'
2 feb - 19.41u: De schets voor de exit-strategie vraagt volgens ONL om meer uitwerking, want wat is er tussen nu en 2 maart nog extra mogelijk? Biesheuvel: ,,Laten we bij een exit-strategie niet achter de feiten aanlopen. ONL roept het kabinet op tot meer actie: betrek verschillende partijen en sectoren bij het maken van een slimme exit-strategie en pak kansen aan om perspectief te bieden. Nu een eerste stap is gezet met het click en collect systeem is het belangrijk dat er verder wordt gekeken. Als het aan ONL ligt wordt er bijvoorbeeld geëxperimenteerd met fieldlabs en pilots, zodat ondernemers perspectief wordt geboden en wordt getest met de mogelijkheden die er zijn".
,,Dit alles is een late, maar goede stap voorwaarts. Het is nu tijd om het perspectief door te zetten".
Lees ook: Manifest ONL: ‘Ondernemerschap is dé weg uit de coronacrisis’
'Hele pakket aan coronamaatregelen met OMT bespreken'
2 feb - 19.25u: Premier Rutte maakt in de persconferentie duidelijk dat het gehele pakket aan coronamaatregelen dit weekend en begin volgende week met het OMT wordt besproken. Dat geldt dus eigenlijk van wat nu is aangekondigd, incluis de versoepelingen. ,,Alle doorrekeningen wijzen op derde golf. De Britse variant neemt het over. Daar kunnen we niet omheen.''
Avondklok: tot 10 februari 04.30 uur
2 feb - 19.19u: Premier Rutte: ,,De avondklok is bedoeld om het virus een extra tik of duw beneden te geven. Wat we zien is dat het na 21.00 uur stil is op straat. Het zoveelste bewijs dat het overgrote deel van de mensen zich aan de regels houdt."
Bestellen en afhalen in de winkelstraat: vanaf 10 februari
2 feb - 19.10u: Click & collect, bestellen en afhalen, in de winkelstraat mag per 10 februari: volgens Rutte zijn de risico's klein als de voorwaarden zo streng zijn en het niet te druk in de winkelstraten wordt. De winkels blijven gesloten, maar men past wel de maatregelen aan. Rutte: ,,Vanaf 10 februari geldt voor alle winkels: bestellen doe je vanuit huis, het afhaalpunt is buiten en afhalen gaat op basis van een tijdslot. Er zit minimaal vier uur tussen bestellen en afhalen en natuurlijk gelden de vaste basisregels.''
Vanaf komende week mogen dus ook alle andere niet-essentiële winkels open voor het ophalen van producten. Hier vind je alles over click en collect.
Premier Rutte: Lockdown tot 2 maart vanwege Britse variant coronavirus
2 feb - 19.05 uur: Het kabinet verlengt de huidige lockdown tot 2 maart. Dat betekent dat winkels, horeca, musea en bioscopen tot die tijd dicht blijven. Ook contactberoepen zoals kappers mogen tot 2 maart nog niet aan de slag.
,,Alle doorrekeningen wijzen op derde golf. De Britse variant neemt het over. Daar kunnen we niet omheen.''
Financiële tegemoetkoming kleinschalige reisorganisaties
2 feb - 18.45u - De Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) zegt 'verheugd te vernemen dat vandaag twee belangrijke moties voor financiële tegemoetkoming in de Tweede Kamer zijn aangenomen'.
Het betreffen twee moties die zijn ingediend door CDA-Kamerlid Amhaouch, te weten een tegemoetkoming in de annuleringskosten voor veel kleinschalige reisorganisaties en de oprichting van een commissie binnen de RVO die een oplossing moet creëren voor schrijnende gevallen die buiten de TVL vallen.
,,Binnen de reisbranche zijn dit bijvoorbeeld reisorganisaties die wel degelijk vaste kosten hebben, maar die vanwege het ontbreken van een aparte ingang sowieso buiten de TVL vallen. Veel kleinschalige reisorganisaties, maar bijvoorbeeld ook veel zelfstandig reisadviseurs (zra’s) vallen hierdoor voor steunmaatregelen buiten de boot. De kleinschalige touroperators hebben te maken met de annuleringskosten van de geplande reizen," aldus voorzitter Ton Brinkman. ,,De vraag blijft hoe de regering de moties gaat invullen, uiteraard verleent VvKR alle medewerking in de ondersteuning bij de nadere uitwerking van beide regelingen.”
Lees ook: Verkiezingsuitslag: VVD wint, D66 met stip op twee
Kabinet moet huurverlaging getroffen ondernemers afdwingen
2 feb - 16.45u: Het kabinet moet ervoor zorgen dat de huur omlaag gaat van ondernemers die dicht moeten wegens de coronaregels. VVD en GroenLinks vragen het kabinet ervoor te zorgen de 'juridische posities van huurders te versterken' om tot huurverlaging te komen. Ook moet er een akkoord komen met banken, huurders en verhuurders. ,,Bij sommige ondernemers staat het water niet alleen tot de lippen, maar het gaat er al over. Daarvoor is de extra steun van de overheid niet genoeg”, stelt Tweede Kamerlid Paul Smeulders van GroenLinks.
Ook een motie van DENK kon op brede steun rekenen. Fractievoorzitter Farid Azarkan vraagt het kabinet om met andere overheden te overleggen over huurverlagingen. VVD'er Thierry Aartsen noemde in het debat over de steunpakketten bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam, die het volgens hem "als verhuurder aan ondernemers vertikt om ondernemers te helpen". Een woordvoerder van het stadsbestuur benadrukt dat de gemeente wel degelijk een "ruime betalingsregeling" heeft voor ondernemers. Huur van geraakte ondernemers wordt veelal niet geïncasseerd, zegt de woordvoerder. Het gemeentebestuur kijkt daarnaast "wat we nog meer kunnen doen".
Nog volop overleg over maatregelen in het basisonderwijs
2 feb - 16.36u: Over opening van de basisscholen wordt nog volop overlegd. Bij schoolbesturen en onderwijssectoren leeft nog onduidelijkheid over toepassing van de maatregelen. Helder is wel dat het advies van het Outbreak Management Team (OMT) zwaar weegt. Het OMT raadt onder meer aan om als een leerling besmet raakt de hele klas te laten testen en een paar dagen naar huis te sturen. Verder suggereert het OMT het aantal contacten van leerlingen te beperken, bijvoorbeeld door samenwerken in vaste kleine groepjes of in een systeem met koppels ('buddy's'). Die hoeven geen afstand van elkaar te houden, wel van de andere leerlingen. Leerlingen kunnen op de gang mondkapjes dragen. Daarnaast zouden leraren die lesgeven aan groep 7 en 8 een mondkapje kunnen opzetten.
In het middelbaar en hoger onderwijs vinden momenteel proeven plaats met onder meer sneltesten en spatschermen. Op basis daarvan wordt gekeken of ook deze onderwijsinstellingen al dan niet deels weer open kunnen. De Tweede Kamer wil wekelijks van het OMT horen wat er weer kan qua fysieke lessen. Een motie van D66'er Paul van Meenen die daartoe oproept is vandaag aangenomen.
'Winkeliers worden afhaalchinezen'
2 feb - 16.05u: Wie kent niet de gevleugelde term 'Sambal bij'? Chinezen veroverden Nederland met talloze restaurants met vaak een afhaalbalie. In haar nieuwste blog voor De Ondernemer stelt Petra Lubbers dat ze de toekomst van winkels ook zo ziet, en dat dit voor sommigen wellicht wennen is. 'Het wordt niet meer zoals het was. Het winkelen van toen is echt verleden tijd.'
Lees hier de volledige blog van Petra Lubbers.
'Kabinet verlengt lockdown tot 2 maart, nog geen besluit over avondklok'
2 feb - 15.20u: Het kabinet verlengt de huidige lockdown in elk geval tot 2 maart, melden ingewijden aan het AD. Dat betekent dat winkels, horeca, musea en bioscopen tot die tijd dicht blijven. Ook contactberoepen zoals kappers mogen tot 2 maart niet aan de slag. De lockdown was oorspronkelijk tot 9 februari afgekondigd.
Of de avondklok na 9 februari ook van kracht blijft heeft het kabinet nog niet besloten, ondanks eerdere meldingen over beëindiging van die maatregel. Mogelijk volgt een besluit hierover pas in het weekend. Volgens bronnen is er dan meer tijd om te kijken wat het effect is van de avondklok, die op zaterdag 23 januari in ging. Ook is dan meer bekend over de Britse variant, die aan een opmars bezig is in Nederland. Het RIVM meldt dat mogelijk al twee derde van alle nieuwe coronabesmettingen door deze besmettelijker variant is veroorzaakt.
Voor parfumerieketen Douglas is click and collect een extra service
2 feb – 15.18u: Winkelbedrijven wachten in spanning af op het definitieve besluit van het kabinet om het ophalen van vooraf bestelde producten bij winkels weer toe te staan. Parfumerieketen Douglas is ondanks alles druk bezig om de eventuele verlichting van de maatregelen in de winkels handen en voeten te geven. Met Valentijnsdag voor de deur breekt voor Douglas een belangrijke periode aan. De keten kon tijdens de lockdown deels terugvallen op de webwinkel waar het de laatste tijd veel drukker is. Het eventueel toestaan van click and collect geldt voor Douglas als een aanvulling op bestaande initiatieven om verkopen mogelijk te maken, zoals bezorging door een aantal van de Douglas-filialen.
Schoenenketen VanHaren heeft al een bel-en-besteldienst waarmee klanten uit de lokale winkelvoorraad kunnen bestellen. Het passen en ruilen van schoenen is op deze manier niet mogelijk. Retourneren kan pas weer als de fysieke winkels open zijn. Het bedrijf kon nog niet zeggen of deze dienst na de versoepeling van de maatregelen blijft bestaan. De schoenbranche snakt naar perspectief. Uit de jongste MKB Shoescan van INretail blijkt dat de omzet vorig jaar met 21 procent is gedaald.
Mona Keijzer: Afhalen in winkels alleen met goede afspraken
2 feb - 14.37u: Winkels kunnen alleen open om bestellingen op te laten halen met goede afspraken vooraf, zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. ,,Als je het doet, dan moet het op zo'n manier dat het niet weer leidt tot drukke winkelstraten waar mensen elkaar ontmoeten", zegt zij.
Op eventuele versoepelingen van de strenge coronamaatregelen die het kabinet volgens ingewijden vanavond aankondigt, wil Keijzer niet te veel vooruitlopen. Wel stelt ze: ,,Het is belangrijk dat we perspectief bieden, dat er mogelijkheden zijn om te ondernemen", aldus de CDA-bewindsvrouw.
Telefonische hulplijn mkb-ondernemers: 'Druk op persoonlijke situatie is enorm'
2 feb - 13.33u: De coronacrisis vergt veel van ondernemers. ONL en het Instituut voor het midden- en kleinbedrijf IMK zijn daarom een telefonische hulplijn gestart. De ondernemersorganisaties krijgen al maanden berichten en telefoontjes van ondernemers die aangeven te kampen met mentale en fysieke klachten. ONL-voorzitter Hans Biesheuvel hoopt met het bieden van een luisterend oor door de juiste experts de druk wat van de ketel te halen. ,,Er is de afgelopen tijd veel aandacht geweest voor allerlei steunmaatregelen, maar het gaat te weinig over de ondernemer zelf."
Lees hier het volledige artikel.
UWV: driekwart Nederlandse bedrijven geraakt door corona
2 feb - 13.27u: De coronapandemie heeft zeker driekwart van de Nederlandse bedrijven in meer of mindere mate geraakt. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV op basis van een enquête onder bijna 2800 bedrijven. Werkzaamheden vielen stil, thuiswerken werd de norm en ondernemers moesten aanpassingen doorvoeren voor de 1,5 meterregel. De helft van de bedrijven uit het onderzoek geeft aan dat het werk deels of helemaal wegviel. Vooral in de horeca en binnen de sector cultuur, sport en recreatie, met het wegvallen van werk bij respectievelijk 80 procent en 85 procent van de bedrijven.
Vervoers- en opslagbedrijven, de industrie en groothandelaren hadden relatief vaak last van een verminderde vraag naar hun producten of diensten. Negen van de tien onderwijsinstellingen die last hadden van corona, geven aan dat dit kwam doordat leraren lessen ineens online moesten geven. Ook veel financiële instellingen meldden een grote impact door het thuiswerken.
Lees ook: Telefonische hulplijn mkb-ondernemers: 'Druk op de persoonlijke situatie is enorm'
'Gooi winkel en horeca helemaal open, afhaalbalie is niet genoeg'
2 feb - 13:22u: 'Voor velen vormt de persconferentie het hoogtepunt van de week. Maar voor Hans van Tellingen, auteur van Waarom Stenen Winkels Winnen, vormt deze de domper van de maand. ,,Want een eventuele verzwaring van de maatregelen is per definitie slecht nieuws. En mogelijke versoepelingen zijn altijd veel te slap." In zijn nieuwste blog voor De Ondernemer legt hij uit waarom een afhaalbalie in winkels niet afdoende is en wat volgens hem nodig is om niet nog verder weg te zakken in het lockdownmoeras.
Zweedse meubelgigant IKEA alleen open via drive-thru
2 feb - 13.09u: Als winkels open mogen om klanten bestelling te laten ophalen, dan kan dat bij Ikea via een drive-thru, vergelijkbaar met die bij snelrestaurants. Ikea verzekert tegenover het AD dat dit 'volledig veilig' en 'contactloos' kan. ,,We hebben vanaf de eerste golf laten zien dat we op een veilige en contactloze manier onze service 'Bestellen & Ophalen' kunnen faciliteren'', aldus een woordvoerder.
Wie via de Ikea-app of website iets bestelt, krijgt een tijdslot toegewezen voor het ophalen van de bestelling. Bij het filiaal volgt de klant de borden 'Bestellen & Ophalen' en parkeert zijn auto in een van de aangewezen vakken. De klant blijft in de auto en checkt in via de link in de ontvangen bevestigingsmail. Een IKEA-medewerker brengt de bestelling naar de auto en scant scant de QR-code uit de e-mail. De klant kan de bestelling vervolgens inladen.
'Discussie rondom beperkingen coronamaatregelen gaat vandaag verder'
2 feb - 08.45u: Ondanks alle angst voor de Britse mutant, lijkt het kabinet vandaag verder gas terug te nemen met de coronamaatregelen. Dat besluit volgt wel na pittige discussies onder deskundigen van het OMT. 'Er is nog altijd de dreiging van een derde golf’, stelt minister De Jonge. Geruchten over mogelijke beperkingen van allerlei coronamaatregelen doen volop de ronde, de discussie erover binnen het kabinet gaat vandaag nog zeker verder, melden bronnen. De persconferentie met de beide demissionairen - premier Rutte en minister De Jonge - start om 19.00 uur.
Lees ook: Verkiezingsuitslag: VVD wint, D66 met stip op twee
Boekenbranche: 'Dit is zeker niet voldoende'
1 feb - 19.15u: Voor de boekenbranche is het openen van afhaalloketten 'een stap in de goede richting', maar het is 'zeker niet voldoende'. Dat zegt directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond Anne Schroën in reactie op het nieuws dat winkels en horeca vanaf volgende week afhaalloketten mogen openen.
Volgens Schroën 'is een loket niet hetzelfde als de deur openzetten', en dat is waar de branche reikhalzend naar uitkijkt. De omzet van de gemiddelde boekhandel is zo'n 90 procent gekelderd in vergelijking met de omzet in andere jaren, vertelt de directeur.
Koopjesketens Action en Big Bazar wil deuren openen voor afhalers
1 feb - 17.14u: Koopjesketen Action wil, zodra er groen licht komt uit 'Den Haag', de deuren openen voor afhalers. De discounter wil de afhaalmogelijkheid die het in andere Europese landen aanbiedt ook in Nederland mogelijk maken. In Frankrijk, België, Duitsland en Oostenrijk is sinds de eerste lockdowns al een afhaalsysteem opgetuigd. Daar kunnen klanten via de website producten bij Action reserveren en daar ophalen. Klanten betalen vervolgens in de winkel. Een echte webshop heeft de keten niet, omdat dit niet rendabel zou zijn. Daarvoor zit er te weinig marge op de producten uit het assortiment van de discounter.
Dat geldt tevens voor budgetwinkelketen Big Bazar, dat binnenkort open hoopt te kunnen zodat klanten vooraf bestelde voordeelboxen kunnen afhalen. Deze boxen worden nu nog thuisbezorgd door het winkelpersoneel.
'Winkels blijven zeker nog tot 2 maart dicht'
1 feb - 15.18u: Winkels, horecazaken en gelegenheden als bioscopen en theaters blijven zeker nog tot 2 maart dicht, zo melden bronnen in Den Haag aan de NOS. Wel is de verwachting dat winkels vanaf volgende week spullen door klanten mogen laten afhalen. 'Versoepelingen' wilde minister De Jonge het volgens ingewijden nog niet noemen. ,,Ook al mogen winkels vanaf 10 februari waarschijnlijk klanten wel spullen laten afhalen en gaan de basisscholen weer open, we moeten zeker niet van versoepelingen spreken", aldus de minister na een overleg in Den Haag. ,,Het gaat nog helemaal niet goed."
De ruimte om de teugels verder te laten vieren, en de horeca en detailhandel al dan niet gedeeltelijk te heropenen, is volgens ingewijden zeer beperkt. Het kabinet beslist dinsdag 2 februari wat er wel mogelijk is, en welke versoepelingen echt nog een paar weken langer moeten wachten. Volgens de laatste berichten wil het kabinet op 23 februari een besluit nemen over de periode na 2 maart.
Avondklok volgende week geschrapt
1 feb - 14.36u: Volgende week woensdag 10 februari komt er een einde aan de avondklok. Dat zeggen bronnen tegen NRC. Vanaf die dag is het weer toegestaan ook tussen 21.00 uur 04.30 over straat te gaan. Tot en met 9 februari is de maatregel nog wel van kracht.
Dat zullen demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) bekendmaken tijdens de aanstaande persconferentie over de coronamaatregelen. Zij zullen dan ook namens het kabinet uitleggen wat de zogenoemde exitstrategie is: welke coronamaatregelen in welke volgorde teruggedraaid zullen worden als het aantal besmettingen en ziekenhuis- en ic-opnames dat toelaat. De avondklok blijft bovendien onderdeel van de 'gereedschapskist' van het kabinet om maatregelen te nemen.
Lees ook: Avondklok en alle andere maatregelen tot en met tenminste 9 februari
HEMA weer in gesprek met leveranciers met afhalen op komst
1 feb - 13.28u: Winkelketen HEMA is weer in gesprek met leveranciers nu bekend is dat het kabinet het voornemen heeft om het afhalen van bestellingen bij winkels toe te staan. Ook betekent het dat HEMA "voorzichtig kan kijken hoe dat werkt", zegt een woordvoerster, die verder niet op de zaken vooruit wil lopen.
In januari schortte HEMA nog alle bestellingen van leveranciers op tot half april. De mogelijkheid tot afhalen is volgens HEMA ook een "eerste stap naar wat iedereen wil, namelijk het openstellen van de winkels". De woordvoerder zegt dat dit vanuit economisch perspectief geen dag te vroeg zou zijn, maar dat het gezondheidsperspectief bij de onderneming voorop staat.
Lees ook: Meerman (INretail): ‘Kabinet was al om: nu meer maatwerk en perspectief’
Extra hulp voor werkgevers bij het inrichten van een eigen coronateststraat
1 feb - 13.27u: Werkgevers krijgen op de website werkgeverstesten.nl van ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW concrete handvatten aangereikt om preventief testen op het werk mogelijk te maken.
Ook kunnen bedrijven aanspraak maken op een financiële regeling van de overheid en is er een helpdesk opgezet. Het initiatief en de financiële regeling richten zich in vooralsnog alleen op bedrijven en organisaties waar thuiswerken niet mogelijk is.
Winkels mogelijk volgende week open voor afhalen bestellingen
1 feb - 11.45u: Winkels kunnen mogelijk vanaf 8 februari weer open voor het afhalen van bestellingen. Het kabinet kijkt serieus naar die mogelijkheid, dat bevestigen Haagse bronnen naar aanleiding van berichtgeving in het FD en de Telegraaf. Woordvoerder Paul ten Grotenhuis van branchevereniging INretail is blij met de ontwikkelingen: ,,Eerst de persconferentie afwachten of het definitief doorgaat, maar dit zou een fantastische eerste stap zijn op weg naar helemaal open. Het is niet de ultieme oplossing, maar het helpt al een beetje. Laten we vervolgens kijken naar het toestaan van klanten op afspraak in de winkel. We hebben met ons protocol Veilig Winkelen vorig jaar al aangetoond dat dit veilig kan."
Een definitief besluit is er nog niet. Met name de vrees voor de Britse coronavariant, die een stuk besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus, maakt elke mogelijke versoepeling nu nog erg onzeker.
Lees ook: Jan Meerman (INretail): 'Winkel verdient zelfde aanpak als basisschool'
Biesheuvel (ONL) overhandigt verkiezingsmanifest aan Wopke Hoekstra
1 feb - 11.05u: ONL-voorman Hans Biesheuvel heeft het eerste exemplaar van het verkiezingsmanifest ‘We moeten het geld eerst weer verdienen’ overhandigd aan demissionair minister van Financiën, CDA-lijstrekker Wopke Hoekstra. Met het manifest wil Biesheuvel het nieuwe kabinet op het hart drukken aan de slag te gaan voor ondernemend Nederland.
Hoekstra stelt tegenover De Ondernemer daarop door te willen pakken: ,,We moeten echt in gaan zetten op innovatie, alles op alles zetten zodat het ondernemers straks weer goed gaat. En zorgen dat we eerlijke belastingen hebben, juist voor onze ondernemers. Eerst de koek vergroten, daarna in stukken verdelen. Daar ga ik op inzetten."
In de nieuwe podcastserie De Ondernemer Kiest zet Hoekstra zijn visie uiteen, waarbij volgens hem een wereld te winnen valt in het versterken van de dialoog tussen het bedrijfsleven en ondernemers aan de ene kant en politiek en bestuurlijk Den Haag aan de andere kant.
Hieronder een fragment uit het gesprek met Wobke Hoekstra, waarin hij zijn plannen toelicht, na overhandiging van het manifest.
Werkgevers willen minder starre afspraken met werknemers
1 feb - 09.38u: Volgens werkgevers zouden de arbeidsvoorwaarden bij bedrijven meer mee moeten bewegen met ingrijpende veranderingen zoals nu tijdens de coronacrisis. Zo moet het mogelijk worden werktijden, werkplekken en functies aan te passen en beloningsafspraken te laten ‘mee-ademen’ met de bedrijfssituatie. Dat staat in de arbeidsvoorwaardennota van MKB-Nederland, VNO-NCW en AWVN.
In de nota staan aanbevelingen voor werkgevers voor het arbeidsvoorwaardenoverleg van het lopende jaar. Uitgangspunt is dat in toekomstige crises de arbeidsvoorwaarden de beste aanpak niet in de weg staan. Ook zouden de werkgevers graag zien dat beloningen aan te passen zijn aan crisissituaties, waarbij bepaalde crisisclausules worden opgenomen. Zo lopen in slechte tijden de loonkosten minder hard op en profiteren werknemers in goede tijden extra.
Must-read voor ondernemers: 5 tips om de coronacrisis goed uit te ondernemen
INretail: 'Winkel verdient zelfde aanpak als basisschool'
1 feb - 07.15u: Kinderen in het basisonderwijs kunnen vanaf maandag 8 februari weer naar school, ook het speciaal basisonderwijs en de kinderopvang gaan dan weer open. Het kabinet volgt daarmee het advies van het OMT.
Jan Meerman, voorzitter van INretail: 'Dat je vanuit allerlei andere overwegingen dan gevaar voor besmetting kijkt naar de noodzaak van heropening van de basisscholen, dat snap ik helemaal. Maar zo zou er ook moeten worden gekeken naar heropening van de winkels. Ik heb het al vaak gezegd: het is tijd om te kijken wat er wél kan, in plaats van wat er niet kan. Je bent het als overheid nu aan je stand verplicht'. Via deze link de blog van Jan Meerman, waarin hij zijn standpunt verder toelicht.
Kappers vallen buiten alle steunmaatregelen
1 feb - 07.00u: Het einde van deze lockdown - sinds 14 december - is nog niet in zicht en kost de kappers veel meer dan de eerste. De spelregels voor steunmaatregelen zijn strenger en missen het maatwerk dat de kappers graag zouden zien. Ze slaan alarm. Corona hakt er diep in. Ze voelen zich vergeten in de stroom steunmaatregelen. Kappers willen (en móeten) snel weer knippen. Lees hier hun verhalen.