Nieuws Maatregelen

Cardio Fitness Beverwijk volgt Erasmus MC-sportschool van Ernst Kuipers: 'Wij ook open, voor de zorg'

Cardio Fitness Beverwijk opent vanaf maandag 10 januari de deuren voor medewerkers in de zorgsector. Ze kunnen tussen 09.00 en 12.00 uur en 18.00 en 21.00 uur onder strikte voorwaarden gratis komen sporten om zo voldoende weerstand te behouden. Eigenaren Dick Vrij en Debbie Keskin volgen hiermee het voorbeeld van Ernst Kuipers, die op dezelfde dag wordt benoemd tot de nieuwe minister van volksgezondheid welzijn en sport. Wie volgt?

Van onze redactie 9 januari 2022

Laatste update: 10 januari 2022 12:00

Fitness gezond sport lockdown

Foto: Shutterstock.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

Deze week werd bekend dat de interne fitnessclub van het Erasmus MC in Rotterdam tijdens de lockdown beschikbaar is gebleven voor het personeel van het ziekenhuis. Het ziekenhuis vindt het belangrijk om het eigen personeel fit te houden en biedt daarom de mogelijkheid om in de eigen fitnessclub te komen sporten. Dat is toegestaan, omdat het een besloten club betreft waar geen mensen van buiten het ziekenhuis welkom zijn.

,,Een uitstekend idee’’, aldus Dick Vrij en Debbie Keskin van Cardio Fitness Beverwijk. Ze zien het als een duidelijke erkenning van de sportscholen als zijnde essentieel voor onze samenleving. ,,De voorzitter van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC is Ernst Kuipers, we hopen dan ook dat hij zich er als minister sterk voor zal maken om sportscholen tot essentiële bedrijven te bestempelen, zodat we tijdens een lockdown open kunnen blijven. Het is juist belangrijk voor iedereen om een goede weerstand op te bouwen en dat doe je onder meer door veel te bewegen.’’

Hoe er precies op het initiatief gereageerd gaat worden weet Debbie Keskin niet. ,,Normaal gesproken bespreken we onze initiatieven met de gemeente, maar dat hebben we nu niet gedaan", vertelt ze aan NH Nieuws. ,,Het is misschien niet de goede volgorde, maar we kopiëren wat Ernst Kuipers doet. De praktijk moet de consequenties uitwijzen.”

Lees ook: Branchevereniging sportscholen: verlenging coronamaatregelen doet aantal leden verder afvloeien

Uit cijfers blijkt dat verreweg de meeste mensen, die met coronaverschijnselen op de afdeling intensive care belanden, kampen met overgewicht. ,,Dat is een duidelijk signaal, waarmee we aan de slag moeten gaan. Overgewicht leidt tot gezondheidsproblemen en wij kunnen de mensen helpen om dat overgewicht tegen te gaan. Als het goed is voor het zorgpersoneel, is het goed voor iedereen.’’ De belangrijkste reden voor de overheid om de huidige lockdown in te stellen was de vrees dat de zorgsector de druk niet aan zou kunnen. Bij Cardio Fitness Beverwijk beseft men heel goed welke rol het bedrijf hierin kan spelen. ,,Alleen samen krijgen we corona onder controle, zegt de overheid al bijna twee jaar. Daar zijn we het volledig mee eens. We erkennen de ernst van de situatie en leveren op deze manier onze bijdrage om de zorgsector draaiend te houden. We verdienen er niets aan, want het sporten is voor zorgmedewerkers helemaal gratis.’’

Inpandige testlocatie

Het gratis sporten voor zorgmedewerkers blijft van kracht zolang Nederland in lockdown is. Ook is deelname aan strikte regels gebonden. Wie hiervan gebruik wil maken, zal moeten kunnen aantonen werkzaam te zijn in de zorgsector. Ook dienen alle deelnemers een geldig coronatoegangsbewijs te tonen en alle richtlijnen van het RIVM, zoals het houden van anderhalve meter afstand, op te volgen. ,,Onze vloeroppervlakte bedraagt drieduizend vierkante meter en we laten maximaal honderd zorgmedewerkers tegelijk toe, zodat die regels goed nageleefd kunnen worden. Bovendien staan al onze fitnesstoestellen al op minstens anderhalve meter afstand van elkaar.’’

Wie zich nog niet heeft laten vaccineren, kan zich inpandig laten testen op het coronavirus. In hetzelfde pand bevindt zich namelijk een vestiging van Covidplus.nl waar je via Testenvoortoegang.org direct een afspraak kunt inplannen. ,,Na het testen bieden wij de deelnemers een gratis kop koffie aan. Het testen is gratis en na een kwartiertje wachten is de uitslag bekend. Als men negatief test op aanwezigheid van het virus, kan men direct beginnen met sporten.’’

Lees ook: INretail, KHN en MKB-Nederland hebben indruk dat OMT land runt

Steun in de rug zorgmedewerkers

Door de sportschool aan de Parallelweg tijdelijk te gebruiken als besloten club voor zorgmedewerkers, voldoet het bedrijf aan dezelfde criteria als de fitnessclub van het Erasmus MC. Dick Vrij en Debbie Keskin: ,,In 2020 applaudisseerden we massaal voor de zorgsector, nu bieden we ze op onze eigen manier een flinke steun in de rug. We houden ze fit, zodat ze hun werk kunnen blijven doen. Het coronavirus is een groot probleem, wij dragen op deze manier ons steentje bij aan de oplossing.’’ De openstelling geldt voor alle medewerkers in de zorgsector.

UPDATE: 25 zorgmedewerkers werken zich maandagochtend in het zweet

Zo'n 25 zorgmedewerkers werken zich maandagochtend in het zweet bij sportschool Cardio Fitness Beverwijk. Eigenaresse Debbie Keskin vindt het tot nu toe geslaagd. "Iedereen is hartstikke positief en dankbaar. Ze vinden het fijn dat ze even een uitlaatklep hebben." Tussen 09.00 en 12.00 uur en tussen 18.00 en 21.00 uur zijn de deuren open voor deze groep.

Keskin die de sportschool samen met haar man runt, heeft nog geen toestemming van de gemeente. "Het idee is zaterdag ontstaan, dus we hebben vanochtend een mail gestuurd aan de gemeente", vertelt Keskin. Ze heeft nog geen controle gehad. "We gaan ervan uit dat dit initiatief positief wordt ontvangen." De eigenaresse benadrukt dat de sportschool nog dicht is voor leden. "Maar we willen iets nuttigs doen voor zorgpersoneel." Bij binnenkomst moeten mensen kunnen aantonen dat ze daadwerkelijk in de zorg werken.

Keskin heeft ook een boodschap voor Ernst Kuipers, die maandag is beëdigd als de nieuwe minister van Volksgezondheid. "We hopen dat hij van sporten een prioriteit maakt en ervoor zorgt dat het essentieel wordt. Want als het goed is voor het zorgpersoneel, is het goed voor iedereen."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws