Nieuws Maatregelen

Lockdown, maar deze winkels mogen de deuren open houden

Winkels die nodig zijn om in de eerste levensbehoeften te voorzien, blijven ook na de aangescherpte coronamaatregelen open. Levensmiddelenwinkels en apotheken bijvoorbeeld, maar ook de bakker, slager en de opticien mogen open blijven. Dit is de lijst van zaken die op de website van de Rijksoverheid is gepubliceerd.

Van onze redactie 14 december 2020

Mondkapjes verplicht supermarkt

Lees ook: Ondernemers over harde lockdown: 'Dit wordt een rampzalige kerst'

- Locaties voor zakelijke en financiële dienstverlening, warenmarkten voor levensmiddelen, drogisterijen, dierenspeciaalzaken, audiciens en opticiens, tankstations, winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen;

- Locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen, wasserijen en stomerijen;

- De afhaalfunctie bij doe-het-zelf-zaken (afhalen van bestellingen), winkels buiten voor kerstbomen en bloemenverkoop, groothandels (business to business), servicepunten voor het ontvangen en verzenden van brieven en postpakketten.

Lees ook: Zo zagen winkelstraten er maandag uit

INretail: 'Maatregelen desastreus en buitenproportioneel'

Branchevereniging INretail noemt de nieuwe coronamaatregelen ‘desastreus’ en verwacht dat er ‘enorme klappen gaan vallen’. Met name mode-, schoenen- en sportwinkels hebben volgens de brancheorganisatie al een moeilijk voorjaar achter de rug. Dat leidt ertoe dat er winkels failliet zullen gaan.

,,De impact is gigantisch. Voor alle winkels moet op afspraak afhalen mogelijk worden en niet alleen voor bouwmarkten. Voor veel ondernemers zijn de aangekondigde maatregelen voorbij de grens van wat ze kunnen dragen. Er gaan enorme klappen vallen. Heel veel ondernemers worden nu over de rand geduwd”, aldus woordvoerder Paul te Grotenhuis.

De brancheorganisatie zegt de perspectieven voor ondernemers in kaart te gaan brengen en dringt aan op steun. ,,Dat de overheid met een passend maatregelenpakket over de brug moet komen nu de situatie zo dramatisch is gewijzigd, is overduidelijk."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.