Nieuws Maatregelen

Kippenvel tijdens carnaval: horecaondernemers dolgelukkig met herwonnen vrijheid

Het is zondag exact twee jaar geleden dat de eerste coronabesmetting in Nederland werd geconstateerd. Wat we toen nog niet wisten, is dat carnaval een ware besmettingshaard zou worden die er uiteindelijk voor zorgde dat het virus ons volledig in haar greep kreeg. Dat de zo verstikkende coronamaatregelen juist vandaag weer worden opgeheven, is met name voor horecaondernemers in het zuiden het best denkbare scenario. ,,De cirkel is rond. Dit wordt kippenvel als het hier vanavond helemaal vol staat.”

Robbert Daalder 25 februari 2022

Carnaval kippenvel breda versoepelingen horecaondernemers

Carnaval zoals men dat is gewend in Breda. Komend weekend is het dan eindelijk weer zover. Foto: ANP

‘Je mag het kratje daar neerzetten en die flesjes kunnen dan hier onder de bar komen te staan.’ Of de Bredaase horecaondernemer Johan de Vos tijd heeft om vooruit te blikken op komend carnavalsweekend? De opdracht aan het adres van zijn medewerker zegt eigenlijk al genoeg. ,,Kijk, de deuren van je zaak heb je in vijf minuten tijd gesloten”, verklaart De Vos als (mede)eigenaar van meerdere horecagelegenheden in zijn stad. ,,Maar om ze vlak voor carnaval te openen, heb je toch echt wat meer tijd nodig. De versoepelingen vanuit de overheid volgden elkaar opeens razendsnel op. Prima natuurlijk, maar het zorgt er wel voor dat we razendsnel moeten schakelen.”

Aanhouden personeel betaalt zich nu uit

Tot zijn eigen geluk hoefde de boomlange kroegbaas niet naar de zesde versnelling als het gaat om het regelen van voldoende personeel en beveiliging. De Vos, tevens actief als voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Breda, heeft er tijdens iedere lockdown voor gekozen om zijn mensen in dienst te houden en plukt daar nu de vruchten van. ,,Dat heeft mij zeker geld gekost, maar het betaalt zich nu wel terug. Ik denk dat ik op deze manier goedkoper uit ben dan wanneer ik nieuwe mensen had moeten zoeken om deze vervolgens ook nog eens in te werken.”

"Buitenstaanders hebben geen idee wat carnaval precies betekent. Het is zoveel meer dan alleen een gek pak aantrekken en vreselijk veel drinken”

Johan de Vos, horecaondernemer en voorzitter KHN afdeling Breda

Hoe het dan zit met de beveiliging voor de deuren van zijn zaken? Die neemt De Vos voor eigen rekening. ,,Ik ben nogal groot van postuur en kan dit dus prima zelf. Dat is ook niet erg, ik heb dat altijd zo gedaan. Het is ook een stukje autoriteit. Met alle respect, maar ik vind het maar niets om beveiligers uit, ik noem maar wat, Groningen hier te hebben staan. Buitenstaanders hebben geen idee wat carnaval precies betekent. Het is zoveel meer dan alleen een gek pak aantrekken en vreselijk veel drinken.”

Horecaondernemer Johan de Vos neemt de rol van beveiliger voor zijn eigen rekening.

Lees ook: Heropening voelt voor horeca als échte heropening, maar 'het wordt een spannend jaar'

Opheffen coronateststraat betekent grotere beschikbaarheid beveiligers

Bernard Kuenen, eveneens café-eigenaar en KHN-voorzitter in Den Bosch, kan zijn geluk in aanloop naar komend weekend ook niet op. In zijn grandcafé Silva Ducis zal over een aantal uurtjes de polonaise worden gelopen en dat zonder ook maar één coronamaatregel.

,,Ik heb een hectische periode achter de rug”, zegt hij. ,,Vorige maand lag ik nog rustig op het strand van Curaçao en een week later hoorde ik dat de maatregelen er vanaf zouden gaan. En zoals Johan al aangaf, waren er om de dag, en soms zelfs om het uur, nieuwe updates. Ik heb ontzettend veel contact gehad met de burgemeester, gemeente en de openbare orde en veiligheid. Zij hebben geweldig geschakeld als het gaat om het tempo van versoepelen. Aanvankelijk wilden we hier grote teststraten neerzetten om iedereen van een bandje te voorzien wanneer er negatief werd getest. Omdat het onze ambtenaren is gelukt om het 1G-beleid van tafel te krijgen, zijn er al 120 toch al zo zeldzame portiers minder nodig. Hoewel ik op dat vlak goed zit, weet ik dat anderen deze zeer goed kunnen gebruiken.”

Lees ook: Euforie tijdens De Nacht Staat Op neemt pessimisme richting versoepelingen niet weg

Creëren van groepsimmuniteit geen probleem volgens De Vos

De Vos, tevens actief als voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Breda, komt woorden tekort om uit te drukken hoe blij hij is dat carnaval dit jaar kan doorgaan. ,,Dit is het beste licht aan het einde van de tunnel dat ik mij maar had kunnen wensen. Voor ons als ondernemers is dit echt de heilige graal. In deze branche kunnen wij ons ei kwijt. Als je tent straks dan ouderwets helemaal vol staat, zorgt dat ongetwijfeld voor kippenvel over mijn hele lichaam. Mensen willen gezelligheid en wij kunnen ze dat eindelijk weer geven. Precies twee jaar nadat het zo mis ging. We sluiten het af. De cirkel is rond. Haha, met het creëren van die groepsimmuniteit zit het na dit weekend wel goed.”

Kuenen: ,,Tijdens de vakantie zei ik nog tegen mijn kinderen dat ik carnaval nog altijd niet uit mijn hoofd had gezet. Desnoods op een hele summiere wijze. Dat het uiteindelijk uitpakt zoals nu, is dan heerlijk. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het vreselijk dat mensen zo ziek van het virus kunnen worden, maar het is goed dat we nu op het punt zijn aangekomen dat het sociale- en economische aspect belangrijker is dan de volksgezondheid.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws