Nieuws Maatregelen

'Mark Rutte kán bij persconferentie niet zeggen: F1 Zandvoort gaat door'

Zandvoort en evenementenorganisatie Zandvoort Beyond lieten eerder al weten 'gewoon door te gaan' met de voorbereidingen voor de Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix. Het kabinet kan besluiten nog met nieuwe, strenge coronaregels voor evenementen in september te komen. Volgens natuurorganisaties kan demissionair premier Rutte vrijdag tijdens de persconferentie geen groen licht geven omdat 'de huidige vergunning volgens de huidige Covid-19 maatregelen niet is toegestaan.'

Van onze redactie 10 augustus 2021

Laatste update: 12 augustus 2021 18:00

Circuit zandvoort

Het vernieuwde F1-circuit in Zandvoort, in het eerste weekend van september één groot Formule 1-circus. Foto: ANP

Het zijn juist evenementenorganisatoren die uitkijken naar de persconferentie van demissionair premier Rutte vrijdagavond om te vernemen wat er straks weer wel of (nog) niet kan. Maar vooral: of één- en meerdaagse festivals ná 1 september überhaupt kunnen doorgaan. De recente, 'redelijk gunstige' besmettingscijfers lijken vooralsnog in het voordeel te zijn van een positiever besluit dan vorige week, toen het kabinet een streep zette door alle grotere festivals in Nederland. Rutte maakte toen bekend dat eendaagse festivals deze zomer alleen mogen doorgaan onder strikte voorwaarden: met maximaal 750 bezoekers en in de open lucht of in een open tent.

Lees ook: LIVEBLOG: Coronaregels horeca en evenementen blijven nog dezelfde

Gezondheid bezoekers Zandvoort waarborgen

Twee natuurorganisaties in Zandvoort missen in de evenementenvergunning voor de Grand Prix voorschriften om de gezondheid van de bezoekers te waarborgen. De clubs stellen dinsdag dat zij zich erover verbazen dat de burgemeester een vergunning heeft afgegeven voor ,,een grootschalig evenement met 125.000 deelnemers terwijl dit volgens de huidige Covid-19 maatregelen helemaal niet is toegestaan". Demissionair premier Mark Rutte kán bij persconferentie niet melden: F1 Zandvoort gaat door, stellen de natuurorganisaties.

De milieuclubs willen dat de burgemeester van Zandvoort op korte termijn duidelijk aangeeft wat wel en niet kan tijdens de races en welke bezoekersaantallen worden toegestaan en welke coronamaatregelen noodzakelijk zijn om de gezondheid van de bezoekers te waarborgen.

UPDATE 12 augustus na kort geding: Rechter laat zandhagedis Grand Prix Zandvoort niet tegenhouden

Jan Lammers over Grand Prix Zandvoort: 'We maken ons geen zorgen'

Sportief directeur Jan Lammers (foto onder) krijgt er juist steeds meer vertrouwen in dat de Grand Prix gewoon kan doorgaan. ,,Dankzij de maatregelen van de overheid kijken we met vertrouwen uit naar de Grand Prix", zegt Lammers maandag in gesprek met NU.nl. ,,We hopen en verwachten dat er vanaf 1 september sportevenementen plaatsvinden zoals we dat gewend zijn. Ons zorgen maken doen we niet. Het is een kwestie van aanpakken en vertrouwen hebben."

,,Er is constant overleg en contact met de overheid", aldus Lammers. ,,Het is in wederzijds belang, want ook de overheid is supertrots en enthousiast over de Grand Prix, maar het moet wel kunnen. Iedereen heeft zich te conformeren aan de coronacijfers en die gaan de goede kant op."

Lees ook: Vereniging van Evenementenmakers ziet persconferentie Mark Rutte met vertrouwen tegemoet

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws