Nieuws Maatregelen

Jacco Vonhof (MKB-Nederland) wil aanpassingen TVL-regeling

Begin volgende week moet duidelijk worden hoe de extra steunmaatregelen er uit komen te zien. Daarover wordt in Den Haag nu gesproken, met aan tafel onder meer Jacco Vonhof van MKB-Nederland. De voorzitter maakte woensdagochtend in Goedemorgen Nederland duidelijk wat de inzet van MKB-Nederland is.

Van onze redactie 13 januari 2021

Jacco vonhof mkb corona steun

Jacco Vonhof, de voorzitter van MKB-Nederland.

Rutte gaf in de persconferentie van dinsdag aan dat er meer steun voor bedrijven nodig is en noemde MKB-Nederland en VNO-NCW expliciet. De premier maakte ook duidelijk dat het de regering duidelijk is waar het om draait en hoe belangrijk het is ‘bedrijven en banen door de crisis heen te trekken’.

Vonhof in Goedemorgen Nederland: ,,Dat hoorde je door de hele persconferentie heen. De ministers zijn er echt gevoelig voor. Het blijft een strijd om gezamenlijke middelen. De staatskas is natuurlijk van ons allemaal. De huidige generieke pakketten zijn goed; hebben de economie gestut en veren mee met wat er gebeurt, maar het is op. In de reissector, in de evenementen, horeca, nu ook retail en de contactberoepen. Allemaal mensen die voor de zoveelste keer en soms al heel lang dicht moeten. Daar is het op. Als je de deur moet sluiten en nul omzet draait, kun je nooit meer winst maken en niet investeren. Dan moet de portemonnee verder open.”

Ruimhartiger beleid

  • Een veel gehoord geluid van mkb-ondernemers is dat ze net buiten de grenzen van het beleid vallen en niet in aanmerking komen voor steun. Daar wil Vonhof verruiming van de criteria. ,,Neem de periodes waarin de retail dicht moest. Als je twee weken in het ene blok zit en twee weken in een ander, kan je net niet voldoen aan allerlei regelingen en krijg je toch niks. Daar willen we een wat ruimhartiger beleid."

Hogere TVL

  • De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) moet omhoog, naar 20 procent. Ofwel, bij meer dan 20 procent omzetverlies kom je in aanmerking voor tegemoetkoming.

Plafond TVL

  • Nu zit er een plafond aan de TVL van 90.000 euro per drie maanden. Ook die wil MKB-Nederland hoger. ,,90.000 klinkt heel veel, maar als je als bedrijf een miljoen vaste kosten per drie maanden hebt, krijg je maar 90.000 vergoed, maximaal. Dat is niet meer houdbaar voor die bedrijven. Daar moet een regeling voor komen.”

Ook voor bedrijven met 250 medewerkers of meer zit Vonhof aan tafel met ministers Koolmees, Wiebes en Hoekstra. ,,Dat zijn eigenlijk mkb-bedrijven. Die hebben een jaar lang een jasje uitgedaan. Die komen niet in aanmerking voor enige vorm van steun. Daar moeten we ook iets mee. Starters ook. Daar is nog steeds geen regeling voor,” zo zei hij in Goedemorgen Nederland.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.