Nieuws Maatregelen

Dit is de mogelijke lockdown-route van het kabinet

Als de coronagrafieken verder dalen, gaan eerst de basisscholen en kinderopvangcentra open, daarna kan de avondklok de prullenbak in en pas dan kunnen middelbare scholen open, contactberoepen aan de slag en horeca, winkels weer stapsgewijs open. Dat zijn de contouren van een lockdown-route waar het kabinet vrijdag verder over spreekt.

Van onze redactie 27 januari 2021

Laatste update: 31 januari 2021 00:00

Winkelstraat lockdown leegstand corona

Het is een soort van traditie, zo langzamerhand. 'Ingewijden die vertellen', een 'rapport dat is ingezien' enzovoorts, en dat steevast een aantal dagen voor weer een volgende persconferentie-Rutte. Even de peilstok in de samenleving hangen, sentimenten en discussies volgen en intussen als kabinet melden dat 'een stappenplan nodig is omdat er behoefte is aan perspectief en een helder verhaal over hoe de samenleving langzaam heropend zal gaan worden'. En dat staat dan weer in een interne notitie die NRC heeft ingezien. Bovendien met een routekaart die nog niet definitief is en vrijdag in de ministerraad wordt besproken, meldt het AD.

Let wel: wanneer de versoepelingen ingaan, is afhankelijk van de verspreiding van het virus, aldus NRC. Op het moment geldt het niveau 'zeer ernstig', dus versoepelingen zijn voorlopig niet aan de orde. Momenteel moeten de intensive care-afdelingen dagelijks gemiddeld 30 nieuwe patiënten opnemen.

Lees ook: Tweede lockdown: alle thuiswerkrecords aan gruzelementen

Einde artikel? Nee. Want natuurlijk: benieuwd naar die route uit de lockdown. Die zou uit vijf stappen bestaan: na de heropening van de scholen (update: OMT geeft demissionaire kabinet advies basisscholen en kinderopvang per 8 februari weer te openen) en het afschaffen van de avondklok kan het openbare leven weer langzaam worden opgestart. Het hoger onderwijs, pretparken en musea mogen de deuren dan weer openen. Dat geldt ook winkels en voor restaurants, maar wel met maximaal dertig gasten. Ook wordt in deze fase het werken op kantoor vaker toegestaan, aldus NRC.

Mocht de positieve trend doorzetten, dan mogen in de volgende fase ook de natte horeca open en komt er meer ruimte voor evenementen en sport. Nog een fase verder mogen alle sportwedstrijden en evenementen weer doorgaan. In de laatste fase worden alle basisregels, zoals de anderhalve meter afstand, losgelaten. ,,Het is min of meer eruit zoals we erin zijn gekomen, qua volgorde. Met als prioriteit basisscholen open en avondklok eraf”, aldus een betrokkene in het AD.

Lees ook: Avondklok tot en met 2 maart: dit betekent de maatregel voor ondernemers

Er is nog wel een verschil tussen wat het OMT lijkt te willen en wat het kabinet wil doen. Zo zouden wetenschappers opperen iets langer te wachten en dan in één klap meer maatregelen los te laten. Maar het kabinet wil ook dat het OMT kijkt naar de mogelijkheid om meer stapsgewijs restricties af te schalen.

Op naar dinsdagavond. Persconferentie-Rutte, 19.00 uur.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.