Nieuws Maatregelen

Mogelijk snelle lockdown: extra drukte in winkelstraten, ook bij kappers

Met een snelle en mogelijk harde lockdown en dus nieuwe coronamaatregelen in aantocht, rekenen onder meer INretail en kappersvakbond ANKO op extra drukte vandaag.

Van onze redactie 18 december 2021

Laatste update: 18 december 2021 11:37

Winkelstraat open lockdown

Foto: ANP.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Lockdown-liveblog: Ondernemers verbijsterd over langetermijnplan corona, topdrukte bij groothandels

Nederlandse kapsalons verwachten het zaterdag razend druk te hebben met klanten die nog snel een knipbeurt willen: het is misschien wel de laatste kans is om geknipt te worden voor de feestdagen. Dat zegt kappersbond ANKO tegen NU.nl.

Het OMT adviseerde het kabinet vrijdag een harde lockdown, om zo een eind te maken aan de snelle opmars van de omikronvariant die momenteel om zich heen grijpt. Een nieuwe lockdown zou betekenen dat de kappers wederom de deuren moeten sluiten. En dat in de drukste maand van het jaar. ,,Het is echt een hoofdpijndag", zegt Gonny Eussen van ANKO. Naast de drukte aan de deur staan de telefoons roodgloeiend om een afspraak te verzetten of er nog snel eentje te maken. ,,En onze branche is al zwaar getroffen", verzucht ze.

Lees ook: OMT-advies: snel lockdown; alles sluiten, behalve essentiële winkels

Daarmee doelt de woordvoerder Eussen op de combinatie van het personeelstekort door het rondgaande virus en de maatregelen waar de branche zich al moet houden. Door de kortere openingstijden, in combinatie met de decemberdrukte, hebben de kappers het al stervensdruk.

Verder is de schade van de inmiddels anderhalfjaar durende coronapandemie verre van hersteld. ,,We hebben nog te maken met uitgestelde betalingen en het terugbetalen van leningen. Ook hebben kleinere ondernemers uit de pensioenpot gesnoept, om zo de zaak overeind te houden. De nieuwe berichten zijn daarom echt alarmerend", aldus de kappersbond.

Lees ook: Spoedoverleg kabinet: OMT adviseert extra coronamaatregelen

'Winkelen op afspraak' terug in maatregelenpakket?

,,Het advies 'alles sluiten' komt over als paniekvoetbal. Dit in schril contrast met het beslissingsproces rond de boosterprik waar maanden te laat mee begonnen is", stelt Ed Bindels, de ondernemer achter Amac en Liemès Food District, in dit artikel. ,,Ook hiervan wordt de rekening dus weer gepresenteerd bij ondernemers. De invloed van een mogelijke horeca- en winkelsluiting op besmettingen is amper onderbouwd - het lijkt zelfs amper invloed te hebben - en is daarom in mijn ogen symboolpolitiek" .

,,Winkelen op afspraak zou zeker helpen. Onze magazijnen liggen vol - zoals bij de meeste retailers in december. Dat kan bijvoorbeeld onze webshop (bij Amac, red.) niet allemaal opvangen", stelt Bindels.

Lees ook: ONL-voorman Biesheuvel: 'Ondernemers willen een nieuwe minister van Economische Zaken die hun taal spreekt'

INretail: 'Als kabinet OMT-advies opvolgt is dat een enorme klap, ook voor de samenleving'

De detailhandel reageert vol ongeloof op de dreigende sluiting van niet-essentiële winkels. ,,Het is natuurlijk een advies, maar stel dat dit advies 100 procent wordt overgenomen, dan is dat een enorme klap. Niet alleen voor de sector, maar ook voor de samenleving", zegt een woordvoerder van branchevereniging INretail, die waarschuwt voor chaotische taferelen als mensen de komende dagen nog snel inkopen willen doen. De weken rond Kerst zijn doorgaans de drukste van het jaar voor de detailhandel.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws