Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.
VOLG HIER ONZE LIVEBLOG:Lockdown-liveblog: Ondernemers verbijsterd over langetermijnplan corona, topdrukte bij groothandels
Lockdown incasseringsvermogen 'sterk afgenomen'
Twee keer eerder waren er lockdowns waarbij onder andere horecazaken, winkels, culturele instellingen en bioscopen de deuren gesloten moesten houden of de ondernemers met flinke beperkingen te maken kregen. Sinds die tijd is het incasseringsvermogen van ondernemers volgens Biesheuvel sterk afgenomen.
,,Aan het begin van de pandemie stonden de meeste bedrijven er nog relatief goed voor. Maar nu hebben ze samen zo'n 20 miljard euro belastingschuld, private schulden en zijn er nog maar weinig reserves", zegt Biesheuvel. "Ik ben bang dat hun weerstand heel erg is afgenomen."
Als De Jonge en Rutte in een bedrijf zouden werken zou ik ze visieloos en incompetent management verwijten
Ed Bindels, horeca- en retailondernemer
Die reactie onderschrijft Amac- en Liemès Food District-ondernemer Ed Bindels. ,,Het advies 'alles sluiten' komt over als paniekvoetbal. Dit staat in schril contrast met het beslissingsproces rond de boosterprik waar maanden te laat mee begonnen is. Ook hiervan wordt de rekening dus weer gepresenteerd bij ondernemers. De invloed van horeca- en winkelsluiting op besmettingen is amper onderbouwd - het lijkt zelfs amper invloed te hebben - en daarom in mijn ogen symboolpolitiek. Vermoedelijk dat ze in omringende landen daarom niet voor deze maatregel kiezen."
Ook Bindels spreekt over de financiële impact die de lockdown - weer - gaat het hebben op ondernemers. ,,Wat wel bekend is, is dat ondernemers samen vele miljoenen verlies gaan maken en daar vermoedelijk amper of geen compensatie voor krijgen. December is de maand waarin meestal dé zeer noodzakelijke winst van het jaar wordt gemaakt. De sluiting van scholen na dit weekend (al lang bij met OMT bekend als een grote infectiebron) zal vermoedelijk wel een grote impact hebben. Als De Jonge en Rutte in een bedrijf zouden werken zou ik ze visieloos en incompetent management verwijten."
Lees ook: Mogelijk harde lockdown in aantocht, sluiting van hele sectoren behoort tot de opties
Spoedoverleg kabinet coronamaatregelen
Het OMT adviseert het kabinet om alle sectoren te sluiten, met uitzondering van essentiële winkels. Dat zijn bijvoorbeeld supermarkten, apotheken en drogisterijen. Of het demissionaire kabinet het advies opvolgt moet zaterdag blijken, maar Biesheuvel verwacht dat de uiteindelijke beslissing niet veel zal afwijken van het OMT-advies.
De detailhandel reageert vol ongeloof op de dreigende sluiting van niet-essentiële winkels. ,,Het is natuurlijk een advies, maar stel dat dit advies 100 procent wordt overgenomen, dan is dat een enorme klap. Niet alleen voor de sector, maar ook voor de samenleving", zegt een woordvoerder van branchevereniging INretail, die waarschuwt voor chaotische taferelen als mensen de komende dagen nog snel inkopen willen doen. De weken rond Kerst zijn doorgaans de drukste van het jaar voor de detailhandel.