Nieuws Maatregelen

Zo reageren organisaties op versoepelingen: 'Er wordt een grens overschreden'

De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) is zeer kritisch over de nieuwe maatregelen, KHN voorziet ongehoorzaamheid en CNV roept het kabinet op wanneer het aantal besmettingen toch weer oploopt, de maatregelen te herzien. Dat en de eerste reacties van andere ondernemers-, werkgevers- en werknemersorganisaties op de persconferentie van dinsdagavond.

Van onze redactie 14 september 2021

Rutte de jonge persconferentie 14 9 wandelgang

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Foto: ANP

Bekijk hier al het laatste nieuws naar aanleiding van de persconferentie van 1 september. Persconferentie coronamaatregelen: 1,5 meter vervalt, coronatoegangsbewijs tot minimaal 1 november

Evenementenbranche noemt maatregelen 'niet onderbouwd, willekeurig en uitermate schadelijk'

De evenementenbranche vindt de keuzes van het kabinet om ongeplaceerde evenementen binnen enkel toe te staan met een capaciteitsbeperking van 75 procent (met de inzet van toegangsbewijzen) niet onderbouwd, onuitlegbaar en onduidelijk. ,,We hebben als sector er echt alles aan gedaan om de besluitvorming te beïnvloeden en onderbouwing te leveren om volledig open te kunnen. Maar beeldvorming weegt kennelijk zwaarder dan feiten”, aldus Jolanda Jansen, woordvoerder namens de Alliantie van Evenementenbouwers.

Riemer Rijpkema, woordvoerder namens het EventPlatform vult aan: ,,We zijn verbaasd en teleurgesteld over de door het kabinet gemaakte keuzes. Uit alle onderzoeken van het Fieldlab Evenementen-programma en inmiddels ook uit de talloze voorbeelden uit de landen om ons heen, is duidelijk dat evenementen veilig open kunnen op volle capaciteit. De beperking op 75 procent is niet onderbouwd, willekeurig en uitermate schadelijk voor de sector die vooralsnog geen duidelijkheid heeft gekregen over aanvullende steun na 1 oktober.”

Lees ook: Brancheorganisaties: liever daadkracht dan nieuwe verkiezingen

Unmute Us noemt maatregelen vanuit Den Haag 'willekeur' en 'onbegrijpelijk'

De organisatie van Unmute Us noemt de nieuwe coronamaatregelen onbegrijpelijk. Initiatiefnemer Jasper Goossen van de protestbeweging, die organisatoren en werknemers uit de evenementen- en festivalbranche vertegenwoordigt, zegt dat de maatregelen 'niet uit te leggen zijn'.

,,Wat ik gehoord heb is eigenlijk nog krommer dan wat er eerder al naar buiten kwam", zegt de organisator van de protestbeweging. ,,Het lijkt willekeur. Waarom mag een club straks wel open op volle capaciteit en mag een ongeplaceerd evenement maar 75 procent binnenlaten?"

''Zeker omdat de coronacrisis voor ondernemers al ruim anderhalf jaar duurt, zal het kabinet nu echt ruimhartig moeten doorkomen''

Robèr Willemsen, voorzitter KHN

KHN: 'Zoveelste bewijs van gapende gat tussen realiteit van Nederlanders en Haagse werkelijkheid'

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kan zich absoluut niet vinden in de zojuist tijdens de persconferentie aangekondigde ‘versoepelingen’. ,,Het is niet uit te leggen dat heel Nederland afscheid neemt van de anderhalvemetersamenleving, terwijl de horeca juist extra restricties opgelegd krijgt. Ook vindt KHN het, net als het veiligheidsberaad, opmerkelijk dat het kabinet denkt dat een coronapas tot 00.00 uur dé oplossing is maar dat deze na 00.00 uur niet meer zou werken en dat daarom de horeca dan dicht moet.''

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ,,Dit is het zoveelste bewijs van het gapende gat tussen de realiteit van Nederlanders en de Haagse werkelijkheid. We vrezen dan ook dat het gedaan is met het opvolgen en naleven van de regels door heel veel horecaondernemers. Zeker in combinatie met het stoppen van de financiële steun, is dit teveel gevraagd."

De invoering van een coronapas gaat volgens KHN invloed hebben op het aantal bezoekers. Een sluitingstijd van 00.00 uur zal een enorme impact hebben op met name cafés, kroegen, clubs en discotheken. 'Het kabinet heeft gezegd met extra steun te komen maar hoe dat er uit gaat zien is nog volkomen duister.'

Willemsen: ,,Je kunt niet de rem er op houden en beperkingen handhaven maar tegelijkertijd stoppen met steun. Zeker omdat de coronacrisis voor ondernemers al ruim anderhalf jaar duurt, zal het kabinet nu echt ruimhartig moeten doorkomen. Het draagvlak voor de huidige maatregelen was al laag bij horecaondernemers, maar met deze verlenging én verzwaring verwacht ik dat er een grens wordt overschreden en dat veel horecaondernemers de regels niet meer gaan handhaven. Dat gevoel begrijp ik ook.”

Lees ook: FNV: coronacheck in horeca te zware belasting voor personeel

Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals verbijsterd over maatregelen

De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) reageert met verbijstering op de nieuwe maatregelen die dinsdag zijn gepresenteerd. De organisatie laat weten dat poppodia op de voorgestelde manier niet uit de kosten komen en dat het toestaan van meerdaagse popfestivals en -evenementen aan het einde van het festivalseizoen weinig zin meer heeft.

De versoepeling waarbij meerdaagse popfestivals en -evenementen vanaf 25 september weer mogelijk zijn op volle capaciteit komt volgens VNPF te laat. Rond deze tijd van het jaar zijn er nauwelijks nog festivals, stelt de organisatie. Dat er voor ongeplaceerde festivals die binnen plaatsvinden wel een maximumcapaciteit van 75 procent geldt, heeft volgens de organisatie ook weinig zin. Volgens de VNPF is een festival op driekwart van de capaciteit niet rendabel te organiseren.

Ook over de plannen voor het nachtleven is de VNPF niet te spreken. Het kabinet wil dat ongeplaceerde concerten en clubnachten ook met maximaal 75 procent van de maximale capaciteit georganiseerd worden en dat bovendien de deuren om middernacht alweer sluiten. ,,Om bijvoorbeeld een poppodium goed te kunnen exploiteren heb je per jaar een flink aantal uitverkochte concerten en clubavonden nodig en een nog groter aantal bijna uitverkochte programma’s", laat de organisatie weten. ,,Ook de horeca-inkomsten komen met de beperkte openingstijden in het gedrang. De VNPF wil dat met deze aangekondigde maatregelen de huidige steunmaatregelen moeten blijven en uitgebreid worden.''

Demonstranten tijdens de persconferentie over versoepeling van de coronamaatregelen. Foto: ANP

''Het toelaten van bezoekers met coronatoegangsbewijzen gaat ertoe leiden dat minder bezoekers naar de film zullen gaan''

Gulian Nolthenius, voorzitter bioscoopkoepel NVBF

Bioscopen sturen brandbrief naar Tweede Kamer naar aanleiding van nieuwe maatregelen

De bioscoopsector vraagt de Tweede Kamer in een brandbrief de nieuwe coronaplannen van het demissionaire kabinet een halt toe te roepen. Bioscopen mogen per 25 september weer op volle capaciteit draaien, mits bezoekers een coronatoegangsbewijs kunnen voorleggen.

,,Het toelaten van bezoekers met coronatoegangsbewijzen gaat ertoe leiden dat minder bezoekers naar de film zullen gaan: de coronatoegangsbewijzen werpen simpel gezegd een enorme bezoekersdrempel op", stelt voorzitter Gulian Nolthenius van bioscoopkoepel NVBF. ,,Daarnaast komen de steunpakketten te vervallen per 1 oktober terwijl die ondersteuning voor bioscopen en filmtheaters onder deze omstandigheden zo hard nodig is."

''Het vaccin biedt geen garantie tegen besmettingen op de werkvloer, wel tegen ernstig ziekteverloop. Mocht het aantal besmettingen weer oplopen, dan roept CNV dit kabinet op om de maatregelen weer te herzien''

Piet Fortuin, voorzitter CNV

Waar nu nog gespind wordt mag vanaf 25 september weer worden gedanst. Discotheken en nachtclubs mogen dan, net als de andere horecagelegenheden, tot middernacht weer open zijn. Foto: ANP

CNV: 'Werknemers die zich niet veilig voelen op werkvloer moeten thuis kunnen blijven werken''

Een veilige werkplek staat altijd op nummer één. Dat zegt vakbond CNV in een reactie op het besluit van het demissionaire kabinet dinsdagavond om de coronamaatregelen verder te versoepelen. Bij oplopende besmettingen zou het kabinet de maatregelen daarom weer moeten herzien, aldus CNV.

,,Het vaccin biedt geen garantie tegen besmettingen op de werkvloer, wel tegen ernstig ziekteverloop. Mocht het aantal besmettingen weer oplopen, dan roept CNV dit kabinet op om de maatregelen weer te herzien. Tijdig ingrijpen is nodig om zorgmedewerkers niet zwaarder te belasten. De anderhalve meter afstand en striktere hygiëneregels zouden dan bijvoorbeeld weer ingevoerd moeten worden op de werkvloer", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin in een verklaring.

CNV meldt verder de lichte versoepeling van het thuiswerkadvies prima te vinden. Volgens de bond zijn veel thuiswerkers eenzaam. ,,We roepen werkgevers op om de veiligheid op kantoor wel te garanderen. Werknemers die zich niet veilig voelen op de werkvloer, moeten zich vrij voelen om thuis te blijven werken", stelt Fortuin.

Lees ook: Horecatycoon Khalid Oubaha weigert klanten te controleren op vaccinatiestatus: ‘De koek is op’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws