Nieuws Maatregelen

KHN-directeur Beljaarts: 'Begrijpelijk als horeca sluiting om 19 uur negeert'

,,De nood is nu zó hoog, dat wij het begrijpen als horecaondernemers hun deuren morgen na 19 uur open houden.” Koninklijke Horeca Nederland-directeur Dirk Beljaarts bezigt de uitspraak met een diepe zucht. Hij reageert daarmee op de verscherpte coronamaatregelen die demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge vanavond tijdens een nieuwe persconferentie zullen presenteren. De vervroegde sluitingstijd zal daar een hot item zijn.

Robbert Daalder 12 november 2021

Personferentie 12 november premier mark rutte hugo jonge khn voorzitter dirk beljaarts overheid twintig maanden

Het beeld van een lege kroeg, de kans is levensgroot dat ondernemers hier met ingang van zaterdag weer mee te maken krijgen. Foto: Shutterstock

,,Uit het laatste bron en contactonderzoek blijkt dat 2,9 procent van de besmettingen in de horeca plaatsvindt”, weet Beljaarts, wiens branche naar eigen zeggen zonder enige wetenschappelijke onderbouwing opnieuw slachtoffer wordt van een hoop ellende. ,,Het gaat niet mis in het café of restaurant, maar juist thuis. Tijdens de borrels en feestjes die daar gehouden worden. Waarom moeten de ondernemers in onze branche vanaf zaterdag dan om 19 uur hun deuren gaan sluiten? Daarmee duw je de mensen juist naar huis waar ze hun gezellige avond zonder twijfel door zullen zetten. Ook al is dat dan dus illegaal.”

  • In onze Liveblog vind je alles over de maatregelen die tijdens de persconferentie van vanavond hoogstwaarschijnlijk worden aangekondigd.

Rutte en De Jonge opnieuw de slechtste jongetjes van de klas

Volgens Beljaarts focust het kabinet zich op de verkeerde aspecten. Het draait volgens hem om de capaciteit in de zorg en haast waarmee de boosterprikken moeten worden gezet. ,,Toen corona net haar intrede maakte, was iedereen verrast en werden er logischerwijs fouten gemaakt. Maar inmiddels zijn we twintig maanden verder. In die tijd hadden we de IC-capaciteit op orde kunnen brengen en plannen kunnen maken om het zorgpersoneel beter te kunnen belonen. Hetzelfde geldt voor het vaccineren. Sommige landen om ons heen zijn in oktober al begonnen met het zetten van de boosterpik terwijl wij opnieuw het slechtste jongetje van de klas lijken te worden. Alles moet nog worden uitgerold. Blijkbaar heeft onze overheid niets geleerd.”

"Vanaf het moment waarop de restricties werden gelekt, zette bedrijven al dikke strepen door hun kerstborrels, worden congressen gecanceld en blijven toeristen weg van de hotels in de grote steden"

Dirk Beljaarts, algemeen directeur Koninklijke Horeca Nederland

,,Ik was laatst in gesprek met ministers Stef Blok (EZK) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid)”, vervolgt Beljaarts. ,,Ik vroeg ze wat hun wetenschappelijke onderbouwing was om het toegangsbewijs voor het terras in te voeren. ‘Ook hier komen veel mensen samen’, luidde het antwoord. Dan ben je toch uitgepraat? Als dit het niveau van de onderbouwing is…”

KHN-directeur: 'Volgende ramp dient zich aan nu horecapersoneel zal afvloeien'

De KHN-directeur verzekert dat zijn achterban hier ook geen begrip voor kan opbrengen en voorziet dan ook dat veel horecaondernemers de sluitingstijd van 19 uur zullen negeren. ,,Voor deze ondernemers is het nu een kwestie van overleven. Er zal ongetwijfeld weer coronasteun beschikbaar worden gesteld, maar dat is niet genoeg. Vorige keer bleek de NOW ook niet alles te dekken en moest 35 procent van de kosten alsnog uit eigen zak worden betaald. Veel ondernemers zullen hun personeel daarom dit keer niet aan boord kunnen houden. Dat wordt een ramp als deze maatregelen straks weer worden opgeheven. De nood is nu zó hoog, dat wij het begrijpen als horecaondernemers hun deuren morgen na 19 uur open houden. Ik heb geen idee hoe ons landschap eruit komt te zien als deze maatregelen daadwerkelijk worden afgekondigd.”

Dirk Beljaarts, algemeen directeur KHN.

Lees ook: Winkels bestempelen extra coronamaatregelen als symboolpolitiek

De persconferentie moet nog komen, maar het kwaad is al geschied

Beljaarts heeft dus begrip voor ondernemers die de regels aan laars lappen. Is hij dan niet bang dat er op die manier grote chaos binnen zijn branche zal ontstaan? ,,Die kans is groot, maar dat heeft de overheid dan aan zichzelf te danken. Het draagvlak is weg, niet alleen in onze branche. Bronnen zeggen dat deze maatregelen drie weken lang gelden, maar het kwaad is al geschied. Vanaf het moment waarop de restricties werden gelekt, zette bedrijven al dikke strepen door hun kerstborrels, worden congressen gecanceld en blijven toeristen weg van de hotels in de grote steden. Juist op het moment waarop de hotellerie weer wat opkrabbelde. Het uitlekken van maatregelen is prima, maar doe het dan wel op zo’n manier dat iedereen qua steun ook precies weet waar hij of zij aan toe is.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws