Nieuws Maatregelen

Van kabinet naar OMT en weer terug: wie beslist wanneer over stoppen coronamaatregelen?

Van brief naar Tweede Kamer, naar OMT tot en met kabinet en persconferentie. Wie beslist wat waarover en wanneer? De weg naar het mogelijk afschaffen van alle coronamaatregelen.

Van onze redactie 10 maart 2022

Laatste update: 15 maart 2022 10:42

Binnenhof hofvijver torentje mark rutte den haag

Het Binnenhof in Den Haag. Foto: ANP.

Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws over (ook) de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je via deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER DE LAATSTE ONTWIKKELINGEN: Liveblog coronamaatregelen: 1G per 23 maart van tafel, thuiswerkadvies vervalt per direct

Het kabinet wil per 23 maart alle coronamaatregelen afschaffen. Althans, dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van diverse nieuwssites. En de volgorde der dingen daarbij, we weten: zorgminister Kuipers kiest daarbij voor een eigen aanpak. Hij zette in zijn eerste weken direct eigen accenten, vroeger breder advies, was de man die de draaiboeken omgooide en de OMT-brief vóór de persconferentie op verzoek met de Kamer deelde.

Vrijdag 11 maart

Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, komt vrijdag 11 maart bij elkaar en bespreekt de brief met de mogelijke coronamaatregelen, of zoals nu uitlekt de volledige afschaffing ervan, van het kabinet.

Lees ook: KHN: 'Schrap 1G, quarantaineplicht én inreisbeperkingen'

Zondag 13 maart

De ministerraad komt bijeen, daarin wordt het OMT-advies besproken. Meestal later op de zondag, maar dat kan ook op de dag van de persconferentie zelf plaatsvinden, is er overleg met branches en sectoren om de uitkomsten te delen en eventueel nog bij te sturen, waar mogelijk.

Maandag 14 maart

Meestal plant het Veiligheidsberaad, het overlegovergaan met burgemeesters, de dag na de ministerraad een bijeenkomst. Dat is is nu nog niet bekend.

Lees ook: Festivalbranche: 'Deze zomer duizenden banen beschikbaar op de bekendste festivals'

Dinsdag 15 maart

Het kabinet neemt een besluit over het OMT-advies, waarna deze keer eens niet de welbekende persconferentie om 19.00 uur zal volgen. Dat is onder meer vanwege de gemeenteraadsverkiezingen en de tv-programmering daaromtrent. Zorgminister Kuipers neemt begin van de middag op het Binnenhof het woord over de resterende coronamaatregelen. Dit 'persmoment' is live te volgen bij onder meer AD.nl en de NOS.

Volg ook onze liveblog over de effecten van de oorlog in Oekraïne op het bedrijfsleven, onze economie: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws