Nieuws Maatregelen

Op deze punten wijkt het kabinet af van het OMT-spoedadvies

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet om de aangescherpte coronaregels al voor het weekend te laten ingaan. Het kabinet volgt dat spoedadvies niet op. De maatregelen gaan om 06.00 uur op zaterdag/vandaag in. Kroegen en clubs waren daardoor vrijdag nog open. En zo wijkt het kabinet op meer punten af van het OMT-spoedadvies.

AD.nl 10 juli 2021

De Jonge Persconferentie 9 juli

Foto: ANP.

Ingewijden meldden dat het niet mogelijk was de maatregelen direct vrijdagavond al in te laten gaan. Het zou problemen met de handhaving opleveren.

Juist het feesten in de nachtelijke horeca blijkt een belangrijke oorzaak voor de ongekende toename van coronabesmettingen. Dankzij toegangstesten hoeven bezoekers geen anderhalve meter afstand meer aan te houden in nachtclubs, maar dat systeem bleek verre van waterdicht. Sommigen kopieerden de toegangsbewijzen van anderen en niet alle portiers controleerden goed. Als gevolg ontstonden corona-uitbraken in steden als Groningen, Enschede en Amsterdam.

Lees ook: Liveblog: nieuwe maatregelen raken horeca en evenementen

Het kabinet wijkt op meer punten af van het OMT-spoedadvies, stelt het AD. Zo adviseerden de experts om de sluitingstijd voor horeca op 22.00 uur te zetten. Het kabinet maakte daar 00.00 uur van. Ook adviseerde het OMT dat toegangstests geldig zijn tot het einde van het evenement en niet langer dan 24 uur. Dan kunnen bezoekers niet meerdere evenementen bezoeken en zo het virus verspreiden. Het kabinet ging wel mee in de 24-uursregel, maar beperkte de geldigheid niet tot een evenement.

Bovendien pleitten de adviseurs ervoor om het aantal bezoekers thuis weer te beperken tot acht, of om dringend te adviseren thuis geen feesten te organiseren. Rutte riep op de persconferentie alleen op feestjes thuis 'klein en beheersbaar' te houden.

Lees ook: Opnieuw maatregelen: dit zijn de nieuwe coronaregels

Verder ziet het OMT graag dat als festivals doorgaan deze zomer, ze niet meer dan duizend bezoekers toelaten. Het kabinet heeft besloten dat twee derde van de maximale capaciteit naar binnen mag, mits bij de ingang toegangstesten worden gecontroleerd. Wel moet iedereen zitten. Meerdaagse festivals zijn tot en met 13 augustus verboden.

De besmettingen komen vrijwel alleen voor in de groep van 18 tot 25 jaar. De groei van het aantal besmettingen binnen die groep is volgens het OMT exponentieel. Buiten deze groep is er 'geen evidente toename waar te nemen'. Ook is er nog geen effect op de ziekenhuis- of IC-bezetting. Die zijn nog 'stabiel laag'.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws