Nieuws Maatregelen

Kappers Safin en Lana leven van spaargeld kinderen: ‘Blij dat we weer mogen knippen’

Ze hebben een traantje weggepinkt toen ze hoorden dat ze na 2 maart zo goed als zeker weer mogen knippen. De kapsalon van Safin en Lana Mukhles staat op omvallen. ,,Al ons geld zit in de nieuwe kapsalon. We zijn het spaargeld van de kinderen aan het opmaken en onze voorraad aan het verkopen. Hopelijk gaan we het toch nog redden.”

Nils de Kruijff (AD) 23 februari 2021

Kappers Safin en Lana foto 1

Kappers Safin en Lana moeten schipperen om hun kinderen Yad, Shad en Gelena en hun personeel te onderhouden. Links op de foto staat vaste klant, burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt. Foto: Mel Boas/AD.

Het bericht uit Den Haag was niet alleen goed nieuws voor Safin en Lana, maar ook voor burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt. De vaste klant van Mijn Droom Kapper aan de Planetenbaan appte gisteren als eerste om een afspraak te maken voor 2 maart. Om 08.15 uur wordt het kapsel van de eerste burger van De Bilt weer gefatsoeneerd.

In de gloednieuwe kapsalon hangt een grote foto van Sjoerd Potters geflankeerd door een trotse Safin. ,,Hij kwam een paar jaar geleden binnenlopen in onze kleine winkel, waar we toen nog zaten. Hij is daarna altijd teruggekomen. Ook wethouder Anne Brommersma is een vaste klant, net als veel ambtenaren inmiddels”, zegt een glunderende Lana in het AD.

Lees ook: Ook Kapper Sonja ziet het (bijna) niet meer zitten

Al het geld is gestoken in de nieuwe kapsalon

Veel reden tot lachen had het van oorsprong Iraakse echtpaar de laatste maanden niet, verduidelijkt Lana: ,,De laatste dag voor de lockdown hebben we tot middernacht staan knippen. Er stonden rijen voor de deur. Daarna werd het stil. We hoopten dat het niet te lang zou duren, maar dat gebeurde wel.”

,,Al ons geld zit in deze kapsalon”, zegt Safin, terwijl hij zijn armen strekt richting de lege stoelen. De zaak ziet er chique en nieuw uit. Marmeren vloeren en een stijlvolle inrichting. Safin: ,,We zijn een jaar eerder verhuisd naar dit grotere pand in het winkelcentrum. We hebben al ons spaargeld in deze salon gestopt. Maar corona heeft het grote feest tot nu toe verpest.”

Lees ook: Teruglezen: de persconferentie van 23 februari

Trouwe klant zet spontaan een crowdfundingsactie op

Safin en Lana voelen zich niet alleen verantwoordelijk voor hun drie kinderen, maar willen ook hun vijf medewerkers niet aan hun lot overlaten. ,,We laten hen niet zakken”, zegt Lana. ,,We hebben hen ook niet ontslagen. Zo zitten we niet in elkaar.”

Omdat de uitkeringen van het Rijk bij lange na niet toereikend zijn voor Safin en Lana, sloten ze een lening af bij de bank om hun personeel tegemoet te komen. ,,Ons spaargeld is op”, zegt Lana. ,,We zijn begonnen aan het spaargeld van de kinderen. Heel verdrietig, dat wil je niet, maar je moet ergens van leven.”

Een trouwe klant begon vorige week een spontane crowdfundingsactie op Facebook voor het tweetal. ,,We moesten ervan huilen, zo ontroerend vonden we dat”, zegt Lana. Om in het dagelijks leven te kunnen voorzien is het kapperspaar begonnen met het verkopen van de voorraad. Shampoos, conditioners en andere producten gingen in de verkoop om brood op de plank te krijgen.

De tekst gaat verder onder de foto van Safin en Lana. Foto: Mel Boas

Nu de kappers open mogen staat de telefoon roodgloeiend

Het nieuws uit Den Haag kwam als een geschenk uit de hemel voor Mijn Droom Kapper. ,,We zijn meteen naar de zaak gereden om weer even het gevoel te krijgen”, zegt Safin. ,,En om de telefoon op te nemen”, voegt Lana eraan toe. Die staat de hele dag roodgloeiend. Ook komen er maandag al spontaan klanten met 'coronacoupes' naar de winkel om afspraken te maken en te informeren of het misschien nu al mogelijk is iets aan de weldadige lokken te doen.

Dat laatste gaat uiteraard niet, zegt Lana. ,,Vanaf 2 maart kunnen mensen weer komen. Het is lastig om mensen nu al in te boeken, want we weten nog niet onder welke protocollen we straks moeten gaan werken. Het kan zijn dat er een maximumaantal bezoekers is toegestaan. Daar moeten we even op wachten.”

Maar wat er ook gebeurt, Safin en Lana staan te popelen om weer te gaan knallen. Hopelijk komt er geen derde lockdown, zegt Lana een paar keer. ,,Want dan redden we het echt niet meer.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.