Nieuws Maatregelen

Vereniging van Evenementenmakers ziet persconferentie Mark Rutte met vertrouwen tegemoet

Wordt september dan toch nog een maand waarin grote evenementen in originele staat kunnen plaatsvinden? De organisatoren zullen tijdens de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge komende vrijdag het hart in de keel voelen kloppen. Komen de versoepelingen er daadwerkelijk en is het genoeg, zo luidt de grote vraag.

Robbert Daalder 11 augustus 2021

Persconferentie mark rutte vrijdag 13 augustus versoepelingen evenementen 1

Een festival zonder beperkingen (zoals hier op de foto), maar met testen voor toegang. Is het in september weer mogelijk? Foto: Shutterstock

Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) gaat op vrijdag de dertiende in ieder geval met vertrouwen voor de televisie zitten. ,,Er zijn meerdere aanleidingen om optimistisch te zijn over de mogelijkheden in september.”

Persconferentie Mark Rutte 'iedere keer weer spannend'

,,Zo’n persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge is iedere keer weer spannend”, erkent Westermann. ,,Het is ook altijd maar de vraag welke branches erin naar voren komen. Er worden nog wel eens partijen buiten beschouwing gelaten terwijl de gevolgen enorm kunnen zijn. Ik bekijk de persconferentie daarom altijd vanaf het begin en blijf tot het einde zitten. Vaak komt er nog belangrijke informatie naar voren wanneer journalisten de kans krijgen om vragen te stellen.”

'Er zijn cruciale verschillen in vergelijking met de maanden juli en augustus. We moeten volledig open kunnen'

De vraag waar Westermann en de complete evenementenbranche tijdens de persconferentie van vrijdag een antwoord op willen hebben, is of de overgebleven grotere evenementen door kunnen gaan. Dit op de manier waarop organisatoren dat in eerste instantie voor ogen hadden. Dus geen maximaal aantal bezoekers, geen zitplaatsen, geen anderhalve meter afstand en geen mondkapjes.

Cruciaal evenwicht tussen volksgezondheid en economie is straks een feit

,,We moeten open en hopelijk ziet men dat ook in Den Haag. Het zou mooi zijn als dat nog in augustus zou gebeuren, maar in september moet alles in volle capaciteit worden opengesteld. Het kabinet heeft aangegeven dat iedereen aan het begin van september volledig gevaccineerd kan zijn. Dat betekent dat je een evenwicht bereikt tussen de volksgezondheid en de economie. Dit is het moment om te gaan kijken hoe we vooruit kunnen”, aldus Westermann.

Lees ook: LIVEBLOG: Coronaregels horeca en evenementen blijven nog dezelfde

Mark Rutte heeft volgens Westermann genoeg redenen om de gewenste versoepelingen door te voeren

Volgens de specialist uit het Kenniscentrum voor Evenementen van VVEM heeft demissionair minister premier Mark Rutte genoeg redenen om de gewenste versoepelingen ook daadwerkelijk door te voeren.

,,We zien duidelijk dat de situatie aan het verbeteren is. Testen voor Toegang kan inmiddels vanaf 24 uur voor aanvang van het evenement. Dat betekent dat er steeds minder besmette bezoekers door de entree glippen, de vaccinatiegraad is in de afgelopen maanden stevig omhoog gegaan terwijl de coronacijfers steeds beter worden. Dat zijn cruciale verschillen in vergelijking met de maanden juli en augustus. Met testen voor toegang moeten we volledig open kunnen.”

Willem Westermann van de Vereniging voor Evenementenmakers: ,,We moeten volledig open kunnen." Foto: Shutterstock

Het optimisme van Westermann valt te rechtvaardigen, maar moeten we niet alsnog rekening houden met een tegenvaller? Het maximale aantal bezoekers van evenementen staat momenteel op 750. Wat als dit wel wordt verhoogd, maar het alsnog geen zoden aan de dijk zet voor de organisatoren?

Geen angst voor tegenvallende persconferentie

Westermann: ,,Het is iets menselijks om in de huidige situatie bang te zijn voor grote groepen mensen bij elkaar, maar dat is nergens voor nodig. De Fieldlab-evenementen hebben dat bewezen. Waar je naar moet kijken, is hoe al die mensen ergens naartoe komen en hoe ze weer weg gaan. Het aantal contactmomenten hangt samen met het soort evenement. Nee, ik ben er niet bang voor dat we vrijdag van een koude kermis thuiskomen.”

Lees ook: Vrijdag persconferentie coronamaatregelen: wat gaat Rutte zeggen?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws