Nieuws Maatregelen

Deze aanpassingen en versoepelingen kondigde Mark Rutte aan

Alles op een rijtje. De voor ondernemers belangrijke aanpassingen en versoepelingen die demissionair premier Rutte op 8 maart aankondigde tijdens de persconferentie.

Van onze redactie 8 maart 2021

Rutte persconferentie 8 maart

Foto: ANP.

Avondklok

Door de avondklok blijft het verboden om tussen 21.00 uur en 04.30 uur naar buiten te gaan. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen geldt de avondklok niet.

Reizen

Blijf zoveel mogelijk thuis.
Het negatieve reisadvies voor het buitenland wordt verlengd tot 15 april. Het kabinet komt op 23 maart met een nieuw reisadvies voor de maand mei. Mogelijk is er dan ook meer duidelijk over de zomervakantie.

Lees ook: Teruglezen: de persconferentie van 8 maart

Kleine aanpassingen van maatregelen per 16 maart

Het kabinet doet een paar kleine aanpassingen op de al bestaande maatregelen. Per dinsdag 16 maart gelden de volgende aanpassingen:

Winkelen op afspraak

Bij winkelen op afspraak geldt voor winkels dat er twee klanten per verdieping binnen mogen zijn of één klant per 25 vierkante meter. Allemaal op 1,5 meter afstand van elkaar. Maximaal mogen er vijftig klanten tegelijk in de winkel zijn.
Nog steeds geldt de regel dat mensen minimaal vier uur van tevoren een afspraak moeten maken en dat de winkel werkt met tijdvakken van minimaal tien minuten.

Theorie-examens

Op locatie mogen weer theorie-examens en –lessen worden georganiseerd gericht op het besturen of onderhouden van een vervoersmiddel. Dit geldt alleen voor mensen die dit nodig hebben voor het uitoefenen van bepaalde beroepen of voor bepaalde bedrijven.

Ook mensen die een educatieve maatregel opgelegd kregen om hun rijgedrag te verbeteren, kunnen weer theorie-examen doen.

Inreisverbod verruimd

Voor reizigers uit landen buiten de EU geldt een inreisverbod. De lijst met uitzonderingen hierop was voor een aantal groepen tijdelijk opgeschort. Die uitzonderingen zijn weer van toepassing. Dat betekent dat de volgende groepen weer Nederland mogen inreizen: zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden.

Lees ook: Horecaondernemer Won Yip: 'De overheid? Ze kúnnen het gewoon niet'

Kleine aanpassingen van maatregelen eerder dan 16 maart

Het kabinet doet ook een paar kleine aanpassingen op de al bestaande maatregelen die eerder dan 16 maart gaan gelden:

Reizen

Het vlieg- en aanmeerverbod voor het Verenigd Koninkrijk wordt opgeheven. De Britse variant van het coronavirus is al in Nederland verspreid, daarom heeft dit verbod geen toegevoegde waarde meer. Vanaf dinsdag 9 maart 00.01 uur Nederlandse tijd geldt de regel niet meer.
De huidige testverplichtingen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk blijven wel van kracht, evenals het dringende quarantaineadvies.

Mogelijke versoepelingen vanaf woensdag 31 maart

Vanaf 31 maart staat een aantal versoepelingen gepland. Die kunnen alleen doorgaan als het aantal bezette intensive care-bedden stabiel blijft en het reproductiegetal rond de 1 blijft. Op 23 maart wordt hierover een besluit genomen.

Terrassen

Horecaondernemers mogen dan de buitenterrassen openen, onder bepaalde voorwaarden. Zo is bijvoorbeeld registratie, een check-gesprek en placering verplicht.
- En er mogen maximaal vijftig mensen op een terras zitten.

Detailhandel

Er komt dan mogelijk meer ruimte voor het verder opengaan van winkels.

Bezoek

Er mogen twee mensen (vanaf 13 jaar) per dag op bezoek komen.

Op 23 maart is de volgende persconferentie waarin wordt gemeld wat er na 30 maart mogelijk is.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.