Nieuws Maatregelen

Bruls (Veiligheidsberaad): 'Werkgevers moeten personeel om coronabewijs kunnen vragen'

Werkgevers moeten de mogelijkheid krijgen om personeel naar een coronabewijs te vragen. Dat vertelde Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, in Buitenhof. Update: VNO-NCW en MKB-Nederland staan achter de oproep van Bruls.

Bron: NOS 31 oktober 2021

Bruls nijmegen veiligheidsberaad coronabewijs

Volgens Bruls van het Veiligheidsberaad vraagt 'de huidige ontwikkeling van het coronavirus, waarbij de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames oplopen, om stevigere maatregelen'. Foto: ANP.

Maandag, dinsdag en woensdag is er vanwege de aanstaande persconferentie een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Teruglezen: de persconferentie van 2 november

In Buitenhof zei hij dat de wetswijziging die daarvoor nodig is 'eerder vandaag dan morgen' in gang moet worden gezet. Volgens Bruls vraagt de huidige ontwikkeling van het coronavirus, waarbij de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames oplopen, om stevigere maatregelen. Zo stelt hij ook voor om de anderhalvemeter-regel weer in te voeren.

Bruls: 'Anderhalve meter-regel weer invoeren'

Eerder meldde deze website dat met name het Veiligheidsberaad zou zich grote zorgen maken over onder meer feestelijkheden als sinterklaasintochten, ook vanwege de besmettingscijfers onder de basisschooljeugd, en kerstevenementen van bedrijven. 'Al dan niet lokaal of regionaal zouden burgemeesters daar vanwege de besmettingscijfers van dat moment zélf beleid op willen maken. Onderzocht wordt of en hoe dat wettelijk kan'.

Lees ook: 'Anderhalve meter-maatregel komt sowieso terug'

Bruls zegt respect te hebben voor mensen die zich om principiële redenen niet willen vaccineren. ,,Maar zo'n principe is alleen wat waard als het je ook wat kost en als het wat betekent. Op dit moment vind ik dat we de volksgezondheid in het algemeen zwaarder moeten laten wegen dan wat iedereen individueel ervan vindt. Dat kunnen we ons niet permitteren."

Werkgevers mogen personeel naar vaccinatie vragen

Op dit moment mogen werkgevers het personeel alleen naar hun vaccinatie vragen als daar belangrijke redenen voor zijn. Wat die redenen precies zijn, is niet vastgelegd. Een werknemer is niet verplicht te antwoorden wanneer een werkgever naar zijn vaccinatie vraagt. Ook mag de vaccinatiestatus door de werkgever op geen enkele manier worden geregistreerd.

In Italië moeten alle werknemers in de publieke en private sector sinds 15 oktober een coronatoegangsbewijs laten zien. Het is op dit moment het enige land waar zo'n regel geldt.

Ook VNO-NCW en MKB-Nederland zien check op QR-code personeel zitten

De twee grootste belangenbehartigers voor het bedrijfsleven, VNO-NCW en MKB-Nederland, zien ruimere mogelijkheden om te vragen naar een coronatoegangsbewijs wel zitten.

,,Wij delen dat werkgevers de mogelijkheid moeten hebben er eventueel naar te vragen indien de behoefte bestaat in een sector of bedrijf", laat een woordvoerder namens de twee werkgeversorganisaties weten. Vooral in sectoren waar klanten al een coronatoegangsbewijs moeten laten zien, zoals in de horeca of evenementenbranche, zouden ondernemers toestemming moeten krijgen om ook de QR-codes van hun personeel te scannen, is in dit artikel te lezen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws