Nieuws Maatregelen

Stap twee openingsplan: alle aangekondigde versoepelingen op een rijtje

Het kabinet zet de tweede stap in het openingsplan op woensdag 19 mei, mits... het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames de maandag ervoor verder zijn gedaald. Dit zijn de aangekondigde versoepelingen op een rijtje plus hieronder, de persconferentie Rutte-De Jonge in drie minuten.

Van onze redactie 11 mei 2021

MyChannels Video ID: 226117
  • De openingstijden van terrassen worden verruimd naar 06.00 tot 20.00 uur. Terrassen bij sportlocaties mogen ook weer open.
  • Attractieparken en dierentuinen gaan onder voorwaarden open. Net als spellocaties buiten als minigolf, klimbossen en buitenspeeltuinen. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. De binnenruimtes op deze terreinen, zoals een attractie binnen of een dierenverblijf binnen, blijven gesloten. Toiletten zijn wel open, net als looproutes door een binnenruimte, die nodig zijn om een deel van het buitenterrein te bereiken.
  • Binnensportlocaties, zoals sportscholen en zwembaden, gaan weer open onder voorwaarden. Er wordt individueel of met maximaal twee personen en een trainer op 1,5 meter afstand gesport. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Wedstrijden en publiek zijn ook niet toegestaan. Kleedkamers zijn gesloten, behalve in zwembaden.

Lees ook: Teruglezen: 'Eerste dag versoepelingen prima verlopen'

  • Buiten sporten in groepsverband kan weer, maar er zijn wel voorwaarden. Dit mag met maximaal dertig personen, met een onderlinge afstand van 1,5 meter. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan. Volwassenen onder de 27 jaar en kinderen mochten eerder al meer op het gebied van buiten sporten. Zij mogen bijvoorbeeld buiten gezamenlijk sporten zonder 1,5 meter afstand te houden.
  • Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening binnen gaan open. Dit betekent bijvoorbeeld dat iemand weer muziekles, dansles en toneelles kan volgen.
  • Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen mogen open. Dit zijn bijvoorbeeld openluchttheater
  • Openluchtmusea, beeldentuinen en openluchtmonumenten gaan ook weer open. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter.
  • Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten buiten mogen open. Dit betekent dat er bijvoorbeeld weer boten, kano’s en fietsen verhuurd worden.
  • Ook de sekswerkers mogen de deuren weer openen.
  • Vanaf 19 mei vervalt het dringende advies om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. Het nieuwe advies voor alle manieren van vervoer is dan om zoveel mogelijk op rustige momenten te reizen. Vermijd drukte onderweg en op stations.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws