Nieuws Maatregelen

Ondernemer Ed Bindels (Liemès, Basis): 'Overheid, begin eens met handhaven'

Het lijkt er van te gaan komen, de horeca die opnieuw met weer nieuwe coronamaatregelen te maken gaat krijgen. Een verplichte placering en eerdere sluiting van de horeca, daar zou het OMT advies over hebben gegeven aan het kabinet, melden meerdere bronnen aan De Ondernemer. 'Symboolpolitiek', vindt ondernemer Ed Bindels, eigenaar van onder meer het nieuwe Food District Liemès en nachtclub Basis in Utrecht

Jonathan van Noord 11 november 2021

Ed bindels apple amac liemes basis

Ed BIndels, eigenaar van het onlangs geopende Food District Liemès (langs de A2, in The Wall) en nachtclub Basis, in het centrum van Utrecht. Foto: Ruud Voest.

Tot en met de persconferentie van vrijdag 12 november verschijnt dagelijks een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de verwachte coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

HET LAATSTE NIEUWS OVER DE CORONAMAATREGELEN: Liveblog persconferentie 12 november: de coronamaatregelen én reacties

,,Als je de besmettingen wil laten afnemen, moet je de plek aanpakken waar die plaatsvinden. Je leest nu dat de grootste groep besmettingen bij kinderen zit van 12 tot 16. Die komen niet in een club en bijna niet in de horeca. Dit is symboolpolitiek,'' stelt Ed Bindels.

'Op teveel plekken wordt niet gecontroleerd op corona-check'

Toch meent Bindels ook dat de horeca ook de hand in eigen boezem mag steken. ,,Op te veel plekken wordt er niet gecontroleerd op de corona-check, terwijl je gasten zich veiliger voelen en je ermee besmettingen voorkomt. Daarmee gooit de horeca de eigen glazen in. Ik snap dat het lastig is voor kleine kroegen die krap zitten in het personeel, maar organiseer het dan anders. Je kan ook met een testlocatie werken die bandjes verstrekt. Dat systeem heeft zich bewezen.''

Lees ook: Nieuwe coronamaatregelen raken weer horeca: eerdere sluiting en verplichte placering

'Er wordt een maatregel afgekondigd die vervolgens niet wordt toegepast'

Vanuit de overheid moet er volgens hem dan óók gecontroleerd worden. ,,Begin eens met handhaven! Ik ben nog nooit gecontroleerd. Andere horecaondernemers die ik spreek ook niet. Er wordt een maatregel afgekondigd die vervolgens niet wordt toegepast. Of je nou in Portugal komt, of Spanje, het is overal superstrikt, maar hier wordt er niet nageleefd.'' Dat vooral de nachthoreca en de evenementensector de dupe worden van de mogelijke maatregelen, stuit Bindels tegen de borst. ,,In de clubs en op evenementen wordt misschien wel het best gecontroleerd. Waarom pak je dan die categorie?''

Dat vraagt ook Dirk Beljaarts zich af, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ,,Uit het recente bron- en contactonderzoek van het RIVM blijkt dat 2,9 procent van de besmettingen in horeca plaatsvindt. Er is geen enkele cijfermatige onderbouwing voor weer nieuwe maatregelen in de horeca", benadrukt hij in dit artikel. ,,De focus op horeca van dit kabinet is misplaatst. Ook nu weer."

Mis vanaf nu geen ondernemersnieuws meer, schrijf je in voor onze dagelijkse update. In 2 minuten tijd ben jij weer op de hoogte.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws