Nieuws Maatregelen

KHN sprak EZK-minister Adriaansens: 'Ook horeca kan veilig open'

Op haar tweede dag als minister van Economische Zaken en Klimaat stond er voor Micky Adriaansens een afspraak met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in haar agenda. In het gesprek heeft KHN onder meer ingezet op een spoedige heropening en een eerlijke verdeling van de versoepelingsruimte. 'Nu is het tijd om door te pakken en Nederland uit de sluimerstand te halen'.

Van onze redactie 13 januari 2022

Horeca restaurant lockdown gesloten

Foto's: Shutterstock.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

KHN heeft opnieuw benadrukt dat er zo snel mogelijk een eind moet komen aan de lockdown. Hierbij moet vooropstaan dat als er versoepelingen komen, de epidemiologische ruimte eerlijk verdeeld wordt. 'We moeten voorkomen dat we in een situatie terechtkomen waarbij bijvoorbeeld de retail wel open gaat en horeca nog niet. KHN heeft aangegeven dat de horeca veilig open kan en dat het van belang is om te kijken naar wat wél kan middels de horecaroutekaart voor een verantwoorde heropening', stelt de organisatie.

'Nederland kan voorbeeld nemen aan Spanje en Verenigd Koninkrijk'

KHN gaf tevens aan dat het van belang is te kijken naar hoe andere landen omgaan met het de pmikronvariant. 'Nederland kan een voorbeeld nemen aan landen als Spanje en het Verenigd Koninkrijk, die bewust de keuze maken om het virus endemisch te beschouwen omdat we er simpelweg mee moeten leren leven. KHN benadrukte dat het niet uit te leggen is waarom het Nederlandse beleid zo verschilt, terwijl het in het buitenland – onder dezelfde omstandigheden – wel veilig kan'

"We voelen ons gesterkt door een grote groep burgemeesters die het kabinet de afgelopen dagen opriepen de lockdown te beëindigen en gefaseerd te versoepelen”

KHN-voorzitter Robèr Willemsen

'Draagvlak is weg'

KHN heeft ook concreet benoemd dat het draagvlak niet alleen bij (horeca)ondernemers, maar ook bij medewerkers en het publiek weg is. Het zonder wetenschappelijke onderbouwing laten voortduren van de lockdown zal tot grote maatschappelijke onrust leiden, voorspelt KHN. Uit de vele lokale gesprekken die KHN voert, blijkt dat ook op gemeentelijk niveau de onvrede toeneemt.

,,We voelen ons gesterkt door een grote groep burgemeesters die het kabinet de afgelopen dagen opriepen de lockdown te beëindigen en gefaseerd te versoepelen”, aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen. ,,Deze boodschap proberen we ook via het Veiligheidsberaad en de Vereniging Nederlandse Gemeenten door te laten dringen in Den Haag.”

Lees ook: Brandbrief provincie Overijssel aan Rutte: 'Huidige koers is niet langer verantwoord'

,,We hebben het gesprek met minister Adriaansens als prettig ervaren en merken vanuit haar de wil om te vechten voor de horeca en ondernemend Nederland. We hebben aangegeven dat het essentieel is om de horeca vanaf 15 januari weer gefaseerd te openen en om de epidemiologische ruimte eerlijk te verdelen. Dat is de vorige keer ook beloofd door het kabinet, maar niet nagekomen”, aldus Willemsen.

'Versoepelingen en perspectief hard nodig'

KHN heeft opnieuw benadrukt dat er zo snel mogelijk perspectief op heropening moet worden geboden en dat er moet worden gekeken naar een korte en middellange termijnstrategie, waarbij we voorkomen dat we van lockdown naar lockdown gaan. De minister gaf aan dat het kabinet ook vooruit kijkt en werkt aan een beleid voor de lange termijn.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws