Nieuws Maatregelen

'OMT kan niet onderbouwen waarom horeca niet tot 22.00 uur open kan'

Vertegenwoordigers van de GGD/GHOR hebben de afgelopen dagen een duidelijk signaal aan OMT en politiek laten horen om naar een endemische fase over te gaan. Engeland zet deze stap donderdag. 'Tot die tijd is wetenschappelijk niet uit te leggen, ook niet door het OMT, waarom bijvoorbeeld horeca om 20.00 uur zou moeten sluiten en niet om 22.00 uur.'

Van onze redactie 24 januari 2022

Horeca avond nacht sluiting corona lockdown

Waarom restaurants straks mogelijk om 20.00 uur dicht, en niet om 22.00 uur? Foto: ANP.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Direct na de persconferentie dinsdagavond is er via deze website en New Business Radio het live radioprogramma 'Na Rutte en Kuipers' te beluisteren en te bekijken.

Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn 65.393 nieuwe positieve coronatesten geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een nieuw dagrecord. Het oude record was van vrijdag, toen waren het er 57.492. Zaterdag waren er na correctie 46.198 positieve coronatests. En we weten bovendien, er is een oplopende achterstand is in de registratie van positieve coronatests, dus die aantallen zijn hoger.

Feit is ook dat omikron minder ziekmakend is dan de delta-variant. En dat besmettingen vooral, en nog steeds, in huiselijke kring gebeuren.

Horeca? ,,De horeca heeft al een onevenredige prijs betaald, het OMT kan gewoonweg niet onderbouwen waarom de horeca niet tot bijvoorbeeld 22.00 uur open kan zonder extra risico's", melden Haagse bronnen aan De Ondernemer. ,,Er is nergens een wetenschappelijk bewijs dat het virus na 20.00 uur stopt." Uit hun relaas blijkt dat met name GGD/GHOR een duidelijk signaal aan OMT en politiek heeft laten horen om in ons land naar de endemische fase over te gaan. Vrij vertaald: accepteer dat het er is en handel er naar.

Lees ook: Haagse bronnen: 'Horeca 26 januari geplaceerd weer open'

Geen mondkapjes meer, geen thuiswerkplicht, geen coronapas

Engeland zet donderdag een grote stap naar het einde aan alle coronamaatregelen en gaat het virus als endemisch zien, net als de griep. Geen mondkapjes meer, geen thuiswerkplicht, geen coronapas, in isolatie gaan na een besmetting is niet meer verplicht en de quarantaine was al afgeschaft.

De horeca heeft al een onevenredige prijs betaald, het OMT kan gewoonweg niet onderbouwen waarom de horeca niet tot 22.00 uur open kan zonder extra risico's.

Horeca geplaceerd open, tot 20.00 uur. Of 22.00 uur?

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat uit alle gesprekken die het vrijdag in politiek Den Haag heeft gevoerd blijkt dat 'de seinen op groen staan voor een heropening van de horeca'. Vanaf 26 januari zou de sector dan open mogen tot 20.00 uur, geplaceerd en onder nog een aantal strikte voorwaarden. Dat is een begin, of is het dat juist weer net niet, want om 20.00 uur moeten de gasten weer vertrokken zijn. Om de Haagse bronnen nog eens te quoten: ,,Het OMT kan gewoonweg niet onderbouwen waarom de horeca niet tot bijvoorbeeld 22.00 uur open kan zonder extra risico's".

Lees ook: Reacties op persconferentie in live kijkradio 'Na Rutte en Kuipers'

GGD/GHOR: Nederland onvoldoende voorbereid op een nieuwe pandemie

De GGD/GHOR gaf nog een signaal af richting de politiek: de publieke gezondheidszorg in Nederland is onvoldoende voorbereid op een nieuwe gezondheidscrisis zoals een pandemie.

Voorzitter André Rouvoet van de koepelorganisatie is met name bezorgd over het tekort aan artsen die gespecialiseerd zijn in infectieziekten. ,,Daar zijn echt gaten geslagen en daar moeten we niet een beetje investeren, maar heel fors en heel structureel. Het aantal van deze artsen moet minstens verdubbelen om voorbereid te zijn op een volgende pandemie", zegt Rouvoet. Hij wil 600 miljoen euro per jaar om die basis weer op orde krijgen.

Het gevraagde geldbedrag komt er vooralsnog niet, wel trekt het kabinet 300 miljoen euro per jaar uit voor zogeheten 'pandemische paraatheid'. ,,Ik ben bang dat veel van dat geld gaat naar het optuigen van een crisisorganisatie en er weinig overblijft voor de publieke gezondheid. Ik doe een klemmend beroep op het parlement, dat moet echt anders".

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws