Nieuws Maatregelen

Nederland in lockdown: dit zijn de coronamaatregelen, per 19 december

Een nieuwe lockdown en diverse andere coronamaatregelen die daarbij horen: we hebben ze op een rijtje gezet. Het kabinet vindt de maatregelen nodig vanwege de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus. Het Outbreak Management Team (OMT) kwam vrijdag bij elkaar en kwam toen tot de conclusie dat een harde lockdown nodig is om de snelle verspreiding af te remmen.

Van onze redactie 18 december 2021

Laatste update: 18 december 2021 19:24

Vlag nederland lockdown slot corona virus omikron

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Lockdown-liveblog: Ondernemers verbijsterd over langetermijnplan corona, topdrukte bij groothandels

,,De lockdown gaat morgenochtend 05.00 uur in en duurt tot 14 januari. Dan gaan we opnieuw wegen wat er nodig is. Als de cijfers meevallen, komen we eerder terug", stelde demissionair premier Rutte tijdens de ingelaste persconferentie.

  • Scholen, horeca, niet-essentiële winkels en doorstroomlocaties moeten sluiten.
  • Dit geldt dus ook voor sportscholen, theaters, bioscopen, musea en zaken waar een niet-medisch contactberoep wordt uitgeoefend (zoals kappers).
  • Essentiële winkels als supermarkten blijven wel open (tot 20.00 uur), evenals het openbaar vervoer, bibliotheken en banken.
  • Professionele sportwedstrijden mogen doorgaan, maar dan wel zonder publiek.
  • Alle binnensportlocaties gaan dicht en competities worden stilgelegd.
  • Buitensportlocaties blijven tussen 5.00 en 17.00 uur open, waarbij 18-plussers alleen met maximaal twee personen op 1,5 meter afstand mogen sporten.
  • Er komt geen avondklok. Tijdens de feestdagen geldt het advies om maximaal vier bezoekers thuis te ontvangen, de norm voor thuisbezoek op andere momenten is twee gasten vanaf dertien jaar.
  • Uitvaarten en huwelijken zijn onder voorwaarden mogelijk.
  • Op vakantie gaan mag, ook in Nederland. Met ingang van woensdag 22 december worden nieuwe maatregelen (PCR test, quarantaine) van kracht voor landen binnen en buiten Europa, zowel voor vertrek als terugkeer.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws