Nieuws Maatregelen

INretail: 'Winkeliers gaan stoppen, andere winkeliers willen de deuren open houden'

Onder winkeliers heerst volledig onbegrip voor wat er vandaag is besloten, zegt directeur Jan Meerman van branchevereniging INretail. Hij hoort verhalen van ondernemers die er nu echt mee willen stoppen, maar ook ondernemers die tijdens de lockdown van plan zijn om open te blijven.

Van onze redactie 18 december 2021

Laatste update: 19 december 2021 10:16

Coronacrisis retail winkelstraat leeg

Foto: ANP.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Lockdown-liveblog: Ondernemers verbijsterd over langetermijnplan corona, topdrukte bij groothandels

,,Beide geluiden zijn gebaseerd op de emotie van dit moment", verduidelijkt Jan Meerman. ,,Dinsdag zaten we met de overheid aan tafel en was er nog niets aan de hand en nu opeens dit besluit, daar is geen enkel begrip voor.”

Lockdown: click en collect mag weer wel

De deuren moeten dicht in de retail, de enige manier om te verkopen is click & collect: mensen bestellen online en betalen vooraf online of bij het afhalen in de winkel. Daar hoeft geen tijd meer tussen te zitten, tijdens een eerdere lockdown moest er vier uur zitten tussen bestellen en ophalen; lees via deze link de geldende regels vanuit de Rijksoverheid.

Lees ook: Meerman (INretail): 'Kabinet regeert uit angst'

'Geen draagvlak voor dit beleid'

Jan Meerman heeft geen enkel begrip voor wat er nu is aangekondigd ,,Dat de zorg een probleem heeft, die discussie ga ik niet aan. Maar dat je doet wat je nu doet, daar heb ik geen begrip voor. Van het ene op het andere moment krijg je geen mogelijkheid meer om je kerstcollectie te verkopen. Ze creëren van alles en nog wat, behalve begrip. Er is geen draagvlak meer voor het beleid van de overheid. Ik hoor van winkeliers dat ze zeggen dat ze niet dicht gaan, bekijk het maar. Het zal wel voor een deel emotie zijn na dit soort berichten, maar het geeft wel aan hoe ver men is en hoe groot de kloof is tussen overheid en ondernemer.”

Fantastische steunmaatregelen?

Hoe deze nieuwe lockdown straks door de overheid wordt vergoed baart Meerman ook zorgen: ,,Minister Blok van EZK vindt dat we fantastische steunmaatregelen hebben. Dan begrijp je niet in welke fase ondernemers zitten. We hebben al vaker gezegd dat de drempels verlaagd moeten worden en blijven dat nu ook doen. We rekenen op een passende voorraadvergoeding voor alle kerstspullen die we nu niet kunnen verkopen. Winkelen op afspraak moet ook zo snel mogeijk worden toegestaan. Ik hoor premier Rutte tijdens de persconferentie ook zeggen dat ondernemers gesteund worden. Hij moet stoppen met het vertellen van sprookjes. "

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws