Nieuws Maatregelen

Drie ondernemersvragen over mogelijkheden Click & Collect

Premier Rutte kondigde het dinsdagavond aan in de persconferentie: winkels blijven dicht, al wordt Click & Collect toegestaan. Vanaf 10 februari mogen winkeliers buiten de deur klanten hun bestellingen laten ophalen. Hier lees je in drie vragen wat deze Click & Collect-mogelijkheid betekent voor ondernemers.

Van onze redactie 2 februari 2021

Rutte De Jonge persconferentie 2 februari onderaf

Liveblog

Een overzicht van alle ontwikkelingen omtrent de persconferentie vind je hier in de liveblog.

1. Welke winkels mogen weer open?

De bestaande splitsing tussen essentiële en niet-essentiële-winkels blijft in stand. Dat betekent dat de (essentiële) winkels die nu al open mogen zijn, open mogen blijven. Voor de winkels die als niet-essentieel zijn bestempeld betekent dit dat de deuren gesloten moeten blijven. Wel mogen zij werken met een systeem dat Click en Collect wordt genoemd. Daarbij is het mogelijk om de winkel als afhaalpunt te laten werken.

Uitzondering op de tweesplitsing bestond al voor bouwmarkten, doe-het-zelf-zaken, bibliotheken en voor winkels die diervoeding verkopen. Die mochten al werken met een Click & Collect-systeem. Dat blijft zo.

2. Wat zijn de voorwaarden voor Click & Collect?

Er zijn drie voorwaarden voor winkels om als afhaalpunt te mogen werken: er mag alleen buiten worden afgehaald, er moet gereserveerd zijn en er moet minimaal vier uur zitten tussen reservering en ophalen. De laatste regel is bedoeld om een omweg met reserveren-aan-de-deur te voorkomen.

Niet-essentiële winkels blijven voorlopig gesloten. Toch wil het kabinet consumenten en ondernemers tegemoetkomen met een kleine aanpassing om de lockdown iets draaglijker te maken. Klanten bestellen minimaal vier uur van tevoren hun producten (online of telefonisch) en halen die op afspraak af bij de winkel.

Daarbij blijven de basisregels gelden zoals de 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten.

3. Hoe is reserveren mogelijk?

De bedoeling is dat reserveren vanuit huis gebeurt, via internet óf telefoon. De keuze daartussen lijkt aan de ondernemer. Een overzicht van alle regels vind je hier.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.