Nieuws Maatregelen

Persconferentie over versoepelingen leidt tot zuinige reacties van ondernemers

Het kabinet heeft zoals verwacht versoepelingen op het coronabeleid bekend gemaakt. Hoewel met name horeca en retail iets meer speelruimte krijgen, zijn de eerste reacties vooralsnog vrij zuinig. Er wordt gesproken over een ,,eerste kleine stap".

Van onze redactie 20 april 2021

Horeca drank cafe bar unsplash

Voor de horeca zijn de aangekondigde versoepelingen een eerste stap, vinden veel direct betrokkenen. Foto: Unsplash

,,Fijn dat er wat versoepelingen zijn en de heropening nu van start gaat", zo reageerde Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL op Twitter in een eerste reactie op de persconferentie van dinsdagavond. ,,Voor veel ondernemers is er nog geen oplossing en voor velen is de situatie nijpend." ONL stuurde vandaag een brief naar het kabinet waarin de organisatie het kabinet oproept om drie zaken direct in gang te zetten: verbetering van de communicatie over voorwaarden en richtlijnen, verlenging van steunmaatregelen (en duidelijkheid over (belasting)schulden) en tot slot het (tijdelijk) loslaten of verruimen van de regelgeving. Lees hier de volledige brief.

Ook de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland reageren voorzichtig positief, al hadden ze met name voor de horeca op meer gehoopt. Hun gezamenlijke reactie staat hier.

Lees ook: Teruglezen: Versoepelingen vanaf 28 april: terrassen en winkels weer open, avondklok verdwijnt

INretail: 'Versoepelingen belangrijke stap vooruit'

INretail vindt de versoepelingen die vanaf 28 april voor winkels gelden een belangrijke stap vooruit. ,,De mensen zijn blij weer veilig en zonder afspraak in hun favoriete winkel te kunnen kopen", aldus de branchevereniging voor non-food retail in een eerste reactie op de persconferentie. ,,Voor ondernemers betekent het meer kansen voor broodnodige omzet. Zolang er nog beperkende maatregelen gelden, blijft steun noodzakelijk. Ondernemers hebben inmiddels veertien maanden coronaschade achter de kiezen.”

In zijn reactie spreekt INretail de hoop uit dat deze stap van het kabinet ook "de opmaat is naar een snelle volgende”, vindt INretail. ,,Pas als alle belemmeringen weg zijn is echt ondernemen weer mogelijk. Ondernemers met non-food winkels hebben het kabinet nog heel lang nodig om schulden op een realistische manier te kunnen aflossen, zodat ook weer investeringsvermogen kan worden opgebouwd. Al het geld is afgelopen jaar in de zaak gestopt en nog steeds. Daarnaast zijn enorme schulden opgebouwd. Voor die situatie moet een oplossing komen.”

Er is tevredenheid bij INretail dat de regels gaan gelden voor winkels en winkelgebieden die al weken geleden zijn opgesteld met het kabinet, de gemeenten en veiligheidsregio’s. ,,Dat het werkt, weten we al uit de periode voor de verplichte winkelsluiting. Er staan duidelijke afspraken in zoals één klant per 25 vierkante meter winkelvloer, strikt deurbeleid en inzet van stewards op drukke momenten.”

"Pas als alle belemmeringen weg zijn is echt ondernemen weer mogelijk"

INretail

'Openen terrassen geen oplossing voor veel horeca'

De versoepelingen die het kabinet heeft aangekondigd voor de horeca zijn een "eerste kleine stap" voor de sector, zegt ook FNV-bestuurder Edwin Vlek, die wel waarschuwt dat het openen van de terrassen geen oplossing is voor een groot deel van de cafés en restaurants. ,,Het is fijn dat de horeca weer iets mag en dat er weer iets van perspectief is. We zijn wel teleurgesteld door de beperkingen die dit met zich meebrengt, waardoor de versoepelingen niet direct bijdragen aan herstel van de sector, alleen in minimale mate", aldus Vlek. Door de vele nog altijd geldende beperkingen kan er volgens hem eigenlijk niet echt gesproken worden van een opening van de horeca.

Kijken naar wat wel kan in de horeca in plaats van wat niet, is juist nu belangrijk, geeft Vlek verder aan. ,,Kijk bijvoorbeeld naar de hotels. Vakantiegangers in deze hotels verplaatsen zich nu buiten de hotels om elders eten te halen. Dit terwijl ze als een soort van besloten groep in het hotel dit veel beter kunnen doen in de hotel-restaurants zelf." Ook voorziet Vlek dat de handhaving straks lastig zal blijven doordat de terrassen al om 18.00 uur dicht zullen moeten.

Lees ook: Dit is de eerste stap van het openingsplan per 28 april

ANVR: 'Gevaar dat versoepelen leidt tot versloffen'

Ronduit sceptisch reageert de reisbranche, die zelf wederom geen enkele verruiming krijgt voorgeschoteld. ANVR-directeur Frank Oostdam vindt dat beleid van twee kanten moet komen, zegt hij op Twitter. ,,Juist vanwege het gevaar dat 'versoepelen' kan leiden tot 'versloffen' ben ik er niet blij mee. Eerst recordhoge besmettingscijfers omlaag en dan pas versoepelen. Dan kunnen we straks tenminste ook weer naar het buitenland op vakantie. En kan de reissector tenminste ook weer open." Om af te sluiten met: ,,Ik ga er nog steeds vanuit dat het schrappen van het generieke negatieve reisadvies per half mei minstens zo verantwoord is!"

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws