Nieuws Maatregelen

Plan kabinet: eind april versoepelingen horeca, winkels en onderwijs

Het kabinet werkt aan een breed openingsplan voor Nederland. De eerste mogelijke versoepelingen op 21 april zijn het openen van de terrassen en winkels. Daarnaast wordt de avondklok opgeheven en de huidige bezoekregeling verruimd. Dat melden Haagse bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Bron: RTL Nieuws 7 april 2021

Laatste update: 7 april 2021 16:11

Terras winkels open plan persconferentie

De opbouw van een terras in Helmond, als onderdeel van de terrasactie in februari. Foto: ANP

Er is nu een concept-openingsplan voorgelegd aan deskundigen om in vijf tot zes stappen te versoepelen naar een zomer zonder coronamaatregelen. In de zomerperiode is het doel dat geen coronamaatregelen gelden of alleen nog de basismaatregelen, zoals het afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten. Dat schrijft RTL Nieuws.

Het loslaten van de strenge coronaregels is dinsdag besproken in de ministeriële commissie coronabestrijding en in het veiligheidsberaad. Het conceptplan wordt nu eerst beoordeeld door de experts van het OMT, het Outbreak Management Team.

Lees ook: 'Winkelen is op deze manier niet leuk meer'

Afschaffing avondklok en heropening terrassen en winkels

In het openingsplan wordt als eerste stap beschreven dat terrassen en winkels kunnen openen. Ook de avondklok kan worden opgeheven. Het aantal bezoekers thuis wordt verruimd, van 1 naar 2 personen.

Andere voorgenomen versoepelingen zijn het openen van de buitenschoolse opvang en het voortgezet en middelbaar onderwijs. Daarnaast kan het hoger onderwijs weer aan de slag met toegangstesten.

Deze versoepelingen zouden op 21 april kunnen ingaan. ,,Eindelijk een beetje lucht voor de samenleving", verzucht een vooraanstaand politicus.

Alles van buiten

Volgens bronnen is het nu afhankelijk van het OMT-advies of deze versoepelingen ook in deze volgorde gaan gebeuren. In elke volgende stap in het openingsplan worden de maatregelen telkens versoepeld.

Volgens een ingewijde kiest het kabinet ervoor eerst alles buiten te openen. "Buiten is er immers veel minder besmettingsgevaar."

Lees ook: Minister Koolmees wil ruimhartiger toepassing van TONK-regeling

Situatie rond epidemie

De besmettingscijfers lijken de goede kant op te gaan. Inmiddels ligt het zogenoemde reproductiegetal op 1,01. Dat betekent dat het aantal nieuwe besmettingen ongeveer gelijk blijft. Ook stijgt het aantal mensen dat inmiddels corona heeft gehad en antistoffen in het lichaam heeft. Volgens bloedbank Sanquin heeft inmiddels 20 procent van de bevolking antistoffen. Berekeningen van RIVM zouden nog optimistischer zijn en erop uitkomen dat 30 procent van de bevolking inmiddels immuun is. Dat is ook goed nieuws omdat het betekent dat iemand met corona maar twee op de drie mensen kan besmetten.

In zijn tweewekelijkse blog voor deze website schreef INretail-directeur eerder deze week snel weer in gesprek te gaan met de ministeries van EZ en Justitie over versoepeling van de coronamaatregelen voor de retail. 'We houden de druk hoog in de aanloop naar de persconferentie. En als er dan niets kan, doe dan in ieder geval die vier uur eraf. Noem het een technische correctie en niet een versoepeling. De klant maakt gewoon een afspraak, net als bij het afhalen in de horeca'.

Persconferentie van 13 april

Volgende week dinsdag, 13 april, heeft het kabinet weer een persconferentie gepland. Dan worden de versoepelingen aangekondigd voor 21 april. Vervolgens wordt een persconferentie verwacht op 28 april. Dat is een week eerder dan gepland, vanwege de dodenherdenking op dinsdag 4 mei.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws