Nieuws Maatregelen

MKB-Nederland: 'Zo snel mogelijk op z'n minst gedeeltelijk weer open'

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de gesloten sectoren zo snel mogelijk op zijn minst gedeeltelijk weer open moeten. Daarvoor hebben zij in samenwerking met de betrokken branches een plan ingediend bij het ministerie van EZK dat uitgaat van verantwoorde stappen, verdeeld over verschillende sectoren. ,,We kunnen niet langer wachten, ondernemers gaan kapot. Als volledige heropening écht niet kan, doe dan in elk geval dit”, is de dringende oproep van de ondernemersorganisaties.

Bron: MKB-Nederland/VNONCW 20 februari 2021

Winkelstraat leegstand retail

,,Dit gezamenlijke, slimme heropeningsplan omvat een uiteenzetting van mogelijkheden voor gedeeltelijke heropening van de gesloten sectoren”, zegt voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW. ,,Kijk naar wat wél kan, daar gaat het om. Hier hebben we met de branches de afgelopen weken hard aan gewerkt. We gaan er van uit dat het kabinet dit de komende dagen mee neemt in zijn overwegingen. Wij hebben het idee dat er op 3 maart in ieder geval wel íets zou moeten kunnen.”

'Kabinet kan heropening niet langer uitstellen'

,,Dat moet wel, want ondernemers snakken naar lucht”, aldus voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. ,,Het kabinet kan heropening niet langer uitstellen, de rek bij onze bedrijven is er volledig uit. We hebben steeds begrip gehad dat alles draaide om de volksgezondheid, en natuurlijk vinden we dat nog steeds belangrijk, maar het is niet of of. Je moet doen wat je kan om ook bedrijven in leven te houden. Dus doe dat en biedt eindelijk wat perspectief.”

Volgens de beide voorzitters is dit plan niet alleen een belangrijke reddingsboei voor ondernemers, maar voor iedereen. “Overal om je heen hoor, lees en zie je dat mensen dit niet langer meer trekken. Dit plan is in het belang van ons allemaal”, aldus Vonhof.

Lees ook: Jacco Vonhof: 'Regelgeving bescherming persoonsgegevens slaat soms door'

Open op afspraak

Het gezamenlijke plan van de ondernemers- en brancheorganisaties* gaat uit van gedeeltelijke heropening met beperkingen van contacten in bijvoorbeeld aantal, duur en type, minimalisering van mobiliteits- en passantenbewegingen en spreiding van bewegingsstromen; aanvullend op de maatregelen van 1,5 meter, mondkapjes et cetera. Zo kunnen winkels open voor klanten op afspraak (‘private shopping’), met een maximum aantal personen per vierkante meter. Kappers en andere contactberoepen kunnen weer aan de slag met een één klant per 10 vierkante meter en een verplicht deur-, registratie - en triagebeleid. Met soortgelijke maatregelen moeten bijvoorbeeld ook terras- en restaurantbezoek weer mogelijk zijn.

Dit plan voor de korte termijn is volgens Thijssen en Vonhof fase 1. Fase 2 betreft de inzet van de testcapaciteit die straks beschikbaar is om activiteiten eerder en/of op grotere schaal mogelijk te maken dan volgens de huidige routekaart van het kabinet zou kunnen. De ondernemersorganisaties pleitten er eerder deze week voor dat hiervoor nu snel een plan gemaakt wordt. Vanochtend ontstond door uitspraken van minister De Jonge van VWS in de media het beeld dat dit plan er al is, maar dat is niet het geval.

*De plannen zijn gemaakt voor en door horeca, detailhandel, culturele instellingen, evenementen, doorstroomlocaties zoals attractieparken en musea, reizen (inclusief groepsaccommodaties en chartervaart), kappers en andere contactberoepen, autorijscholen en sportscholen en -verenigingen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.