Nieuws Maatregelen

Sloten door politie vervangen bij coronapas-weigeraar Waku Waku

De gemeente Utrecht heeft de sloten vervangen van restaurant Waku Waku, waarvan de exploitant bij bezoekers de CoronaCheck-app niet wil controleren. Het restaurant zou om 13.00 uur opengaan, maar dat gaat nu niet. Het nieuwe plan is om het terras later dinsdagmiddag alsnog te openen.

Van onze redactie 28 september 2021

Laatste update: 28 september 2021 16:17

Waku waku restaurant corona pas sluiting utrecht horeca

Restaurant Waku Waku maandagavond. Een groep sympathisanten heeft zich verzameld voor het restaurant en heeft daarmee sluiting door de politie geblokkeerd. Foto: ANP

Het op last van de gemeente Utrecht gesloten restaurant Waku Waku is van plan het terras dinsdagmiddag te openen. Volgens een woordvoerder van het restaurant gaat het om een 'symbolische' opening. ,,De omzet valt daarmee niet compenseren, maar het is een signaal dat de eigenaren willen uitdragen: dat zij niet zullen zwichten voor dit beleid. We hopen dat hier iedere dag mensen zullen blijven komen."

De sloten van het restaurant zijn vervangen door de gemeente, nadat de exploitant van Waku Waku weigerde de CoronaCheck-app van bezoekers controleren. Het restaurant zou dinsdag om 13.00 uur opengaan, maar dat ging dus niet. Volgens de woordvoerder vindt er overleg plaats tussen de advocaat van de eigenaren van het restaurant en de gemeente Utrecht.

Burgemeester had tot sluiting besloten omdat exploitant CoronaCheck-app niet wil controleren

Burgemeester Sharon Dijksma had al eerder tot de sluiting van Waku Waku besloten omdat de exploitant de CoronaCheck-app niet wil controleren. Eigenaar Floris Beukers zei dat hij niet wil controleren omdat hij dan onderscheid zou maken tussen mensen met en zonder CoronaCheck-app. Daar voelt Beukers niets voor, hij ziet dat als discriminatie.

Maandagavond bleef het restaurant open tot 23.00 uur, zonder ingrijpen van de politie. Ook toen stonden er veel demonstranten voor de deur.

De gemeente stelt dat afgelopen donderdag een eerste gesprek met de ondernemer is gevoerd over het handhaven van de coronatoegangsbewijzen en dat de exploitant toen liet weten uit principe niet te controleren. Volgens de gemeente was sprake van "een intimiderende toon in de richting van de aanwezige handhavers". Op zaterdagavond constateerden handhavers dat gasten van Waku Waku inderdaad geen coronatoegangsbewijs hoefden te tonen.

Ook restaurant in Nijmegen ging zondag met de hakken in het zand

Zaterdag moest ook het restaurant Moeke in Nijmegen gedwongen sluiten, omdat bij twee gemeentelijke controles bleek dat klanten van Moeke niet was gevraagd naar hun coronatoegangsbewijs toen ze de zaak binnen gingen. De uitbater van de horecagelegenheid stapte toen direct naar de rechtbank om het sluitingsbevel aan te vechten. Na de toezegging van Moeke om een bord bij de ingang met de tekst ‘voor Moeke hoef jij je niet te bewijzen’ weg te halen en klanten er juist op wijzen dat ze alleen naar binnen mogen als ze een geldige toegangspas hebben, besloot burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen de sluiting op te heffen.

Omdat volgens de advocaat van Moeke nog veel meer horecazaken duidelijkheid willen of een burgemeester ,,zo’n drastische maatregel als directe sluiting" kan nemen bij overtreding van coronaregels, wil hij dat de voorzieningenrechter een oordeel velt over de actie van zaterdag bij het Nijmeegse restaurant. De rechtbank maakt dat vonnis uiterlijk volgende week zondag bekend.

Bekijk onder de beelden bij Waku Waku maandagavond.

Lees ook: KHN noemt overbelaste corona-app 'vuistslag in gezicht' horeca

MyChannels Video ID: 252411

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws