Nieuws Maatregelen

Ingrid Thijssen (VNO-NCW): 'Haagse beleidsmachine is na zes maanden tot stilstand gekomen'

De eerste stappen die het demissionaire kabinet zet om klimaat- en woonproblemen aan te pakken zijn positief, maar het snel vormen van een nieuw stabiel kabinet is het 'allerbelangrijkst'. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een gezamenlijke reactie op de miljoenennota. 'We kunnen ons gelet op de grote vraagstukken niet permitteren dat het meeste beleid vrijwel stil staat.'

Van onze redactie 22 september 2021

Ingrid thijssen vno ncw

Foto: ANP.

De honderden miljoenen euro’s die het kabinet uittrekt voor de aanpak van de klimaat- en wooncrisis zijn volgens VNO-NCW een goed begin, maar zijn onvoldoende om de omvangrijke problemen aan te pakken. ,,Wij merken elke dag in de praktijk dat de Haagse beleidsmachine na zes maanden tot stilstand is gekomen", aldus voorzitter Ingrid Thijssen.

Stikstofproblematiek: wordt 2022 verloren jaar?

,,Bovendien gebeurt aan het meest urgente grote vraagstuk, stikstof, nog niets." Zo dreigt 2022 volgens haar een verloren jaar te worden wat betreft de aanpak van de stikstofproblematiek.

Volgens Rutte kan er tot in 'de loop van oktober' nog worden gesleuteld aan de plannen voor volgend jaar.

Demissionair minister-president Mark Rutte erkende in een gesprek met Thijssen dat er nog grote besluiten moeten worden genomen op het gebied van stikstof. Hij hoopt tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen nog 'een stuk te kunnen verbouwen aan de begroting'. Daarna kan de begroting tijdens de formatie ook nog worden aangepast. Volgens Rutte kan er tot in 'de loop van oktober' nog worden gesleuteld aan de plannen voor volgend jaar.

Krapte op de arbeidsmarkt

MKB-Nederland, dat spreekt namens de middelgrote en kleine Nederlandse bedrijven, zegt dat nieuw kabinetsbeleid gericht moet zijn op het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt. ,,Zo moet het aantrekkelijker worden om te gaan werken én om meer te werken", aldus voorzitter Jacco Vonhof van de werkgeverskoepel.

Lees ook: Prinsjesdag 2021: wat doen 'we' aan de belastingschulden van ondernemers?

'Staan miljoen mensen aan de kant'

Rutte ziet hier onder meer een oplossing in innovatie in de zorg. Hij hoopt dat er middels technische vooruitgang op termijn minder mensen nodig zullen zijn in die sector en dus elders aan het werk kunnen. Volgens de premier moet tijdens de formatie ook een oplossing worden gevonden om de 'miljoen mensen die nog aan de kant staan' aan het werk te krijgen, zoals alleenstaande vrouwen met kinderen in de bijstand.

Duurzaamheid

Ook is een nieuw kabinet volgens Vonhof gewenst omdat ondernemers moeten gaan investeren in bijvoorbeeld duurzaamheid. Hij wijst er wel op dat mkb-ondernemers tijdens de coronacrisis 'veel vermogen hebben zien verdampen' en hulp nodig zullen hebben om die transitie te maken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws