Nieuws Maatregelen

QR-code personeel verplicht in 'verschillende sectoren', wettelijk niet toegestaan

In verschillende sectoren moeten werknemers een geldige QR-code in de coronacheck-app laten zien vóór ze aan het werk mogen, meldt BNR Nieuwsradio. Als de werknemers dit weigeren, kunnen ze in sommige gevallen hun werk niet vervolgen. Dit gebeurt in ieder geval in de schoonmaak- en de bouwsector, zo blijkt uit navraag bij brancheverenigingen.

Van onze redactie 25 oktober 2021

Corona pas qr code personeel

Afbeelding van een QR-code, ter illustratie. Bron: ANP Foto

Branchevereniging Schoonmakend Nederland zegt veel gevallen te kennen waarbij het laten zien van de QR-code geldt als voorwaarde om een pand binnen te komen. "Dat is onacceptabel, want het is niet wettelijk onderbouwd", zegt directeur Rob Rommelse.

Ook bij branchevereniging Bouwend Nederland zijn ze deze situatie al meerdere keren tegengekomen. Deze organisatie vindt het volgens BNR geen groot probleem als werknemers om een QR-code wordt gevraagd: "Als je als opdrachtgever bijvoorbeeld een slechte gezondheid hebt, dan is het logisch dat je de werknemers vraagt of ze een QR-code hebben."

Deloitte en LeasePlan

Het is niet de eerste keer dat ophef ontstaat omtrent werkgevers die vragen naar coronabewijzen. Begin deze maand was er discussie naar aanleiding van een enquête van vakbond CNV. Daaruit bleek toen overigens dat een nog - zeer - beperkt gedeelte van de werknemers alleen met QR-code aan het werk mocht. Ook soortgelijke initiatieven van

Deloitte (die steeksproefsgewijs aan personeel vragen of ze een QR-code 'kunnen' laten zien) en LeasePlan (harde eis om QR-code, met uitzonderingen voor gezondheid of geloofsovertuiging) creëerden al ophef. Zij zijn dus verre van de enige werkgevers die bezig zijn met de vraag hoe ze personeel weer veilig naar de werkvloer terug kunnen laten keren.

Lees ook: CNV wil dat werkgevers stoppen met vragen naar coronabewijzen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws