Nieuws Maatregelen

Reclamebureau komt met campagne 'De nacht staat op' om nachtclubs te steunen

Schakel een reclamebureau in en Nederland weet binnen een paar uur dat volgende week zaterdag op ludieke wijze de nachtclubs opengaan. Het Amsterdamse bureau Natwerk flikte het. Andere noodlijdende sectoren kunnen hier hun voordeel mee doen.

Eduard Voorn 4 februari 2022

Laatste update: 4 februari 2022 10:55

De nacht staat op

De ingang van Chicago Social Club die volgende week meedoet aan 'De nacht staat op'.Foto: Natwerk

Reinier Steures en zijn team van 35 creatieven was duidelijk naar de verzamelde nachtclubeigenaren: geen gepiep en geCalimero. De eigenaar van Natwerk wil namelijk met de positieve campagne, ‘De Nacht staat op’, draagvlak creëren voor dit, door corona zwaar getroffen deel van de horeca. ,,Als een olievlek gaat de campagne nu door heel Nederland”, vertelt hij. ,,In eerste instantie waren het alleen Amsterdamse clubeigenaren die bij ons aanklopten. Zelfs uit België kwam er vandaag een eigenaar met het verzoek of hij volgende week vrijdag ook kan aanhaken.”

Deelnemer aan ‘De Nacht staat op’ en opdrachtgever Pieter de Kroon van de Chicago Social Club ziet nu al de eerste resultaten: ,,Zo’n campagne helpt ons super. Het publiek staat achter ons, dat zorgt voor draagvlak en grote bedrijven als JCDecaux (reclamebedrijf) en Heineken gaan ons steunen.”

Lees ook: Nachtclubs zijn het zat en gaan zaterdag 12 februari open

De nachthoreca mag nog steeds niet open vanwege coronamaatregelen. Alle andere acties van clubeigenaren hebben tot nu toe tot niets geleid. Inmiddels weet heel Nederland dat volgende week zaterdagavond vanaf 21.00 uur de clubs open zijn. Om dit te bereiken moest Steures ‘de strenge bovenbouwmeester’ uithangen. ,,De sector heeft nooit met één mond gesproken. Dé nachthoreca bestaat namelijk niet. Het is daarom best lastig om alle eigenaren achter één idee te krijgen en ook nog met één verhaal naar buiten te laten komen.”

De grootste zorg van de organisatie is dat volgende week niet de politie een dansvloer gaat ontruimen. Steures: ,,Het is ons echt te doen om dat positieve geluid. Daarom zeggen wij ook in ons campagnefilmpje dat we in gesprek willen blijven.”

Tekst gaat onder foto verder.

De Kroon weet dat burgemeester Halsema van Amsterdam op de hoogte is gebracht, maar heeft nog niets van haar vernomen. ,,Het is nog vroeg. De campagne loopt net een dag. Politie en burgemeesters vragen het kabinet overigens om de clubs meer ruimte te geven. Zij zien liever dat jongeren gecontroleerd samenkomen in clubs en discotheken dan op illegale feesten.”

Zorg voor een campagne die impact maakt

Hebben andere getroffen sectoren iets aan deze benadering? ,,Met een eenduidige en juiste strategie die impact maakt wel”, meent Steures. ,,Denk niet in onmogelijkheden. Toon daadkracht en dan is het gassen: geen woorden maar daden.”

Chicago Social Club-eigenaar De Kroon ziet dat het resultaat van tegelijkertijd met één stem naar buitenkomen belangrijk is. ,,Het momentum speelt daarbij ook mee en dat is nu beter dan vorig jaar. Er ontstaat nu maatschappelijk druk richting het kabinet.”

Evenementenindustrie kan ook een reclamecampagne gebruiken

De evenementenindustrie zou wat aan een dergelijke aanpak hebben om zo nog meer druk op te bouwen, meent reclame- en marketingdeskundige Paul Moers. ,,Zij behoren, net als de nachthoreca tot de laatste der Mohikanen. Het is slim als je je boodschap eenduidig overbrengt en niet elke organisator van een festival apart dat laat doen. Door het professionals uit de reclame het te laten aanpakken, bereik je misschien dat maatregelen twee weken eerder worden opgeheven.”

Moers waarschuwt wel dat dergelijke campagnes niet mogen leiden tot een ‘ikke ikke ikke en de rest kan stikken-maatschappij’. ,,Ik begrijp heel goed alle frustraties, maar juist in deze moeilijke periode moeten we er voor elkaar zijn. Dat coronavirus moeten we met zijn allen aanpakken. Het maatschappelijke belang gaat, hoe moeilijk sommige sectoren het hebben, voor het individuele belang.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws