Nieuws Maatregelen

Retail negatief verrast door mondkapjesplicht, topman WE Fashion: 'Hinderlijk voor medewerkers'

,,Erg hinderlijk voor onze medewerkers dat zij weer een speelbal worden van dit zwalkende beleid.” Dat vertelt Joris Aperghis, topman van modeketen WE Fashion ('ik ben zeer verrast') over de maatregel dat mondkapjes vanaf zaterdag 6 november weer verplicht worden in retail. Naast Aperghis reageren ook retailexpert Cor Molenaar en consumentenpsycholoog Patrick Wessels op de impact van de hernieuwde mondkapjesplicht op winkeliers.

Van onze redactie 2 november 2021

Mondkapje verplicht retail persconferentie 2 november aperghis we fashion cor molenaar patrick wessels

Afbeelding ter illustratie. Persoon komt niet in het verhaal naar voren.

Na de persconferentie-Rutte verschijnt deze week dagelijks een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief

Aperghis is verbaasd en vooral bezorgd over zijn WE Fashion-medewerkers in zijn reactie op de uitgelekte maatregelen (we spraken de WE-topman voor de persconferentie van dinsdagavond, red.). ,,Ik ben zeer verrast door deze ongelooflijk grote ruk aan het stuur. Ook in eerder overleg met INretail is dit niet zo besproken omdat er geen causaal verband bestaat tussen het dragen van mondkapjes in doorstroomlocaties en besmettingen. Ik twijfel dan ook zeer of het een effectief middel zal zijn.”

Impact mondkapjes in winkelstraat na persconferentie 2 november

Over de impact op zijn bedrijfsvoering en de terugkeer van de consument naar de winkelstraat is de topretailer ook niet enthousiast. ,,Het helpt niet in het herstel dat nodig is om de fysieke winkel weer gezellig en vertrouwd te maken, en dat zit mij buitengewoon dwars. Dat wij weer gebruik worden als uithangbord zonder enige vorm van daadwerkelijk bewijs.”

Tijdens de persconferentie op dinsdagavond 2 november zijn de nieuwe maatregelen bekend gemaakt. In onze liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en reacties van het ondernemersnieuws.

'Met mondkapjes op in winkels zal het risicovoller aanvoelen'

Dat de sfeer in de winkelstraat er voor consumenten niet op vooruitgaat is consumentenpsycholoog Patrick Wessels met Aperghis eens. ,,Met mondkapjes op in winkels zal de retail voor veel mensen risicovoller aanvoelen. Het mondkapje op maakt de drager automatisch alerter. Bij andere mensen op benadrukt het mondkapje het doorlopend gevoel dat er besmettingsgevaar heerst. Dat treft vooral het winkelen voor het plezier. Consumenten die iets nodig hebben zullen doelgericht blijven kopen, maar een gezellig dagje winkelen zit er in zo'n geval niet in.”

Expert Molenaar verwacht geen mondkapjeseffect bij consumenten

Retail-expert Cor Molenaar is het in dat opzicht totaal oneens met Wessels en Aperghis. ,,Ik verwacht geen effect op de retail, we wennen er wel aan. Dat zien we ook bij de landen om ons heen gebeuren, de acceptatie wordt heel groot, ook omdat mensen het dragen van mondkapjes steeds meer begrijpen. En laten we niet vergeten: het is wel irritant, maar niet pijnlijk.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws