Nieuws Maatregelen

Zzp-ondernemer vaak geweigerd voor schuldhulp, uitkomst onderzoek volgt deze maand

Het meldpunt dat de Nationale ombudsman 1 maart opende om onderzoek te doen naar problemen die kleine zelfstandigen ervaren bij de toegang tot schuldhulpverlening, gaat sluiten. Ombudsman Reinier van Zutphen gaat nu verder met het onderzoek naar de ondervonden problemen en komt eind deze maand met de uitkomsten van het meldpunt.

Redactie/ANP 9 juni 2021

Zzp zelfstandige geweigerd schuldhulp

In de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) staat expliciet dat zelfstandig ondernemers recht hebben op schuldhulpverlening. Foto: Shutterstock

Van Zutphen zei bij de start van het meldpunt dat hij veel signalen had gekregen dat kleine zelfstandige ondernemers worden geweigerd of dat schuldhulp voor deze groep zelfs nog niet bestaat. Door de coronacrisis zullen veel zelfstandigen zonder personeel financieel kopje onder gaan, zo verwachtte Van Zutphen. ,,Maar een deel van de gemeenten lijkt de dienstverlening aan ondernemers nog nauwelijks op orde te hebben", zei hij toen.

Zorgen van zelfstandigen over coronasteun

Veel zzp-ondernemers en andere kleine ondernemers grepen volgens de ombudsman het meldpunt aan om hun zorgen te uiten over de coronasteunmaatregelen. Daarom heeft hij twee rondetafelgesprekken georganiseerd om de oplossingen in kaart te brengen. Eind juni worden de uitkomsten van het meldpunt en de twee gesprekken gepubliceerd, zo meldt ANP.

Lees ook: Ombudsman start onderzoek naar schuldhulpverlening zzp-ondernemers

Uitsluiting van zelfstandigen bij schuldhulp

In eerdere rapporten constateerde de ombudsman dat gemeenten bepaalde groepen burgers, waaronder zzp-ondernemers, categoraal uitsluiten van schuldhulp. Terwijl de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) dat niet toelaat. Inmiddels is de wet per 1 januari 2021 gewijzigd en wordt expliciet aangegeven dat zelfstandige ondernemers recht hebben op schuldhulpverlening, zo schreef het AD eerder.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws