Nieuws Maatregelen

Tegemoetkoming voor bedrijven die werknemers zonder klachten willen testen

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is een regeling gestart voor bedrijven die hun werknemers zonder klachten willen testen op het coronavirus als thuiswerken geen optie is. Per preventieve test ontvangen de bedrijven een tegemoetkoming van 20 euro.

Nu.nl/Redactie 26 maart 2021

Corona test werknemers

Arbodiensten en BIG-geregistreerde artsen van bedrijven voeren de sneltesten uit. Foto: Shutterstock

De regeling vergoedt antigeensneltesten en testen voor begeleide zelfafname, meldt NU.nl. Arbodiensten en BIG-geregistreerde artsen van bedrijven kunnen zich voor de regeling aanmelden en mogen op aanvraag van de werkgevers de testen uitvoeren. De regeling loopt in ieder geval tot eind mei, maar kan met een maand worden verlengd.

Lees ook: Deze horecaondernemer heeft een optie op 21.000 corona sneltesten én investeert met Won Yip

De tegemoetkoming geldt alleen voor werknemers die hun werk niet thuis kunnen voortzetten, benadrukt een woordvoerder van het ministerie. Een andere voorwaarde voor de tegemoetkoming is dat werknemers zich in werksituaties moeten bevinden waarin zij, buiten hun schuld om, moeilijk anderhalve meter afstand kunnen bewaren.

250 miljoen euro voor sneltesten bij ondernemers

Werkgevers moeten een verklaring invullen waarin zij expliciet aangeven dat de testen bedoeld zijn voor werknemers die aan deze voorwaarden voldoen. Een werkgever mag werknemers overigens nooit verplichten tot het afnemen van een coronatest.

"Werkgevers kunnen hun werknemers een veiligere werkomgeving bieden door preventief te testen"

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Tot vorige week was er al een tegemoetkoming voor werkgevers om werknemers met klachten te testen. Die tegemoetkoming gold ook voor het testen van werknemers die in contact waren gekomen met een besmette persoon. Voor de nieuwe regeling stelt het ministerie 250 miljoen euro beschikbaar.

Corona-uitbraak voorkomen

,,Preventief testen kan vroegtijdig besmettingen helpen opsporen en uitbraaksituaties voorkomen. Bovendien kunnen werkgevers hun werknemers een veiligere werkomgeving bieden door preventief te testen", aldus het ministerie, dat werkgevers adviseert om de testen twee keer per week uit te voeren.

Lees ook: Deze ondernemers bouwen partycentrum om tot snelteststraat

In een gezamenlijke verklaring schrijven werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW blij te zijn met de nieuwe regeling. ,,Wij pleiten al langer voor de mogelijkheid van preventief testen op de werkvloer. Het draagt bij aan vroegtijdige opsporing, voorkomt uitbraken in bedrijven en vergroot de veiligheid op de werkvloer."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws