Nieuws Maatregelen

Sportscholen vechten sluiting aan en willen naar rechter voor heropening

Honderd sportscholen willen naar de rechter om de tijdelijke sluiting van hun sector aan te vechten. Zij zijn sinds anderhalve week gesloten vanwege de lockdown, maar vinden dat ze net als supermarkten als essentieel moeten worden gezien.

Van onze redactie 29 december 2021

Sportschool fitness lockdown

Sportscholen zijn tegen de verplichte sluiting. Zeker honderd willen een kort geding aanspannen. Foto: Archief

Zodra het benodigde geld voor de rechtsgang via een crowdfunding binnen is, spannen de ondernemers een kort geding aan tegen de Staat. Dat bevestigt een van de initiatiefnemers, de Haagse sportschoolhouder Satisch Jhamai.

Lees ook: Steeds minder zelfstandige yogadocenten door coronamaatregelen

Volgens hem hebben vooral vechtsportscholen zich aangesloten bij deze actie. Zij beginnen nu een campagne om de bijna 9000 euro die nodig is voor de rechtszaak op te halen. Naar verwachting is het binnen een paar dagen zover. ,,Hoe eerder dat is, hoe eerder we beginnen met de dagvaarding", aldus Jhamai, eigenaar van sportschool Shaolin-Ryu. Hij is het ook niet eens met het moeten tonen van een coronatoegangsbewijs voor het betreden van een sportschool. Die zou volgens hem voor iedereen toegankelijk moeten zijn.

NL Actief gaat andere acties voeren

De brancheorganisatie van sportscholen NL Actief is niet op de hoogte van deze juridische stappen. Directeur Ronald Wouters zegt dat dit ‘nu niet de oplossing is’. Zijn vereniging, die spreekt namens zo’n 1200 ondernemers, denkt na over andere initiatieven. ,,Wij gaan niet stilzitten. De sport moet zo snel mogelijk open.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws