Nieuws Maatregelen

Terrassen open: zo kijken horecaondernemers ernaar en dit moet je weten

Na de sluiting van ruim een halfjaar zijn de terrassen weer geopend. Hoe is het sentiment onder horecaondernemers? Staan ze te popelen of kost het openen van een terras meer dan het oplevert? En wat houden alle versoepelingen nu ook alweer precies in? Je leest het in dit overzichtsartikel.

Van onze redactie 28 april 2021

Terras open amsterdam versoepeling regels horeca ondernemers2

De eerste terrasgangers op het Leidseplein in Amsterdam. Foto: ANP

'Terras nog dicht na brandbrief? Geen denken aan'

Hoewel ic-artsen minister De Jonge onlangs nog een brandbrief stuurden, denken horecaondernemers in Brabant er niet over hun terrassen nog even dicht te houden. ,,Ons land zit al zes maanden op slot en de ziekenhuiscijfers gaan door het dak. De conclusie zou kunnen zijn dat mensen lak hebben aan de coronarichtlijnen,'' zegt Johan de Vos, eigenaar van café Boerke en vice-voorzitter van de KHN afdeling Breda.

Lees hier het gehele artikel: Terras dichthouden na brandbrief van ic-artsen? Horeca peinst er niet over

'Opening terrassen is druppel op een gloeiende plaat'

De terrassen gaan nu dan misschien open, veel horecaondernemers staan al aan de rand van de afgrond. Maar liefst 76 procent van de horecabedrijven kan niet meer aan al zijn betalingsverplichtingen voldoen. 30 procent van de kleine bedrijven is momenteel technisch failliet. Dat blijkt uit de Kleinbedrijf Index van ondernemersorganisatie ONL in samenwerking met de kredietverlener Qredits en de Hogeschool Utrecht. De opening van de terrassen is dan ook een druppel op een gloeiende plaat, aldus Esther Renssen van Qredits.

Lees hier het hele artikel: Onderzoek: ruim 75 procent van de horecabedrijven aan rand van de afgrond

Horecaondernemers: 'Laat de mensen maar komen'

De ene ondernemer komt met een gelegenheidsbiertje om de heropening van terrassen te vieren, een ander is sceptisch en zegt te wachten op verdere versoepelingen. Zo houdt De Tapperij in Alphen de deuren nog even gesloten. ,,Deze versoepelingen schieten nog niet echt op. Wij hebben zes picknicktafels, dus we mogen maar twaalf mensen ontvangen. Wij wachten nog even op verdere versoepelingen, want op deze manier betalen we helaas bijna meer aan elektriciteit dan we kunnen verdienen.” In dit artikel lees je hoe horecaondernemers uit onder andere Gouda, Alphen en Woerden tegen de versoepelingen aankijken.

Tekst gaat verder onder de foto van terrasgangers op het Neude in Utrecht

Het wordt dringen voor markten en terrassen

Niet alleen de terrassen gaan open, ook marktkooplui die geen voedingsmiddelen verkopen mogen hun kramen weer opzetten. Voorheen mochten alleen kramen met 'essentiële goederen' open. Het betekent dat het weleens dringen kan gaan worden op de pleinen, want zowel de markten als terrassen hebben extra ruimte nodig om de afstandsregels te waarborgen. ,,Het worden kostbare meters in de centrums", zegt voorzitter Louise Wesselius van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH).

Lees hier het volledige artikel: Grotere terrassen en warenmarkten; het wordt dringen op de pleinen

Een overzicht: dit zijn de versoepelingen vanaf 28 april

Even de draad kwijt met alle versoepelingen en wanneer wat ingaat? In dit artikel staan alle versoepelingen op een rij, met de bijbehorende regels en voorwaarden. De belangrijkste voor ondernemers: de terrassen gaan open, winkelen zonder afspraak wordt weer mogelijk en de avondklok is afgeschaft.

Foto onder: terrasvoorbereidingen bij café 't Neutje in Utrecht

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws