Nieuws Maatregelen

Terrassen gaan eindelijk weer open: ‘Laat de mensen maar komen’

Na een sluiting van meer dan een half jaar mogen de terrassen vanaf twaalf uur weer open. Veel plekken zijn al gereserveerd, maar niet iedereen is even enthousiast over de versoepelingen.

Tim Koning (AD) 28 april 2021

Jon vergeer barbier horeca open terras

Ton Vergeer van BarBier met het biertje Weerzien. Foto: Pim Mul

De BarBier in Gouda heeft vanaf woensdag een speciaal bier ter gelegenheid van de heropening, vertelt Ton Vergeer. ,,Wij zijn lid van het genootschap van Hertog Jan, daardoor kunnen we een exclusief biertje aanbieden bij deze heropening. Het biertje heet ‘Het Weerzien’. Het is een echte Kölsche Wiess, een bovengistend en ongefilterd blond bier met 4,9 procent alcohol.”

De meeste ondernemers zijn enthousiast over de heropening schrijft het AD, zoals Martin Kalkhoven. Hij is eigenaar van meerdere restaurants in Alphen, zoals Wet ‘n Wild, Maggie Blue en ‘s Molenaarsbrug. ,,Ik hoop dat we nu weer iets normaler kunnen gaan leven en meer bewegingsruimte krijgen. Mensen op een terras helpen is een stuk leuker dan alleen maar aan thuisbezorging doen. We zijn tenslotte niet de horeca in gegaan om te bezorgen en thuis te zitten.”

''Wij wachten nog even op verdere ver­soe­pe­lin­gen, want op deze manier betalen we helaas bijna meer aan elek­tri­ci­teit dan we kunnen verdienen"

,,Wij kijken er heel erg naar uit”, vertelt Jill Lugthart van de Goudse brasserie Copper enthousiast. ,,We zijn heel blij dat we open mogen en iets mogen doen. We zijn erg blij met deze versoepeling, maar hopen eigenlijk op verdere versoepelingen.”

Voor Gouds Glas is de heropening extra speciaal. Deze zaak moest een maand na de opening namelijk de deuren sluiten. Ze zijn tot nu toe dus langer gesloten geweest dan open. Joost Zekveld heeft er absoluut zin in. ,,Laat de mensen maar komen. Helaas mogen er nu nog maar weinig mensen langs komen, maar hopelijk komt die tijd nog. Dit is ook een mooie stap naar een verruiming die hopelijk weer naar normaal gaat. We kijken er in ieder geval naar uit.”

Lees ook: Terrassen open: horecaondernemers starten klopjacht op personeel

Ook zorgen over heropening terrassen

De Tapperij in Alphen houdt de deuren nog even gesloten. ,,Deze versoepelingen schieten nog niet echt op. Wij hebben zes picknicktafels, dus we mogen maar twaalf mensen ontvangen. Wij wachten nog even op verdere versoepelingen, want op deze manier betalen we helaas bijna meer aan elektriciteit dan we kunnen verdienen.”

Maar ook de positief gestemden hebben zo hun zorgen bij de heropening. Robert Grootenhuijs van De Zaak in Alphen hoopt vooral dat het weer de komende weken een beetje mee zal zitten. ,,Ik ben als een kind zo blij dat we weer open mogen, maar als het regent hebben we echt een probleem. Ik ga denk ik elke dag bidden voor goed weer en ik ben niet eens gelovig. Als het zo doorgaat denk ik dat ik dat wel ga worden.”

Lees ook: OMT: bij toename ziekenhuisopnames, versoepelingen opnieuw bekijken

Ook andere horecaondernemers leggen nadruk op het belang van goed weer, zoals Ed van Rossum van het Stadshotel in Woerden. ,,We gaan open, en daar zijn we blij mee, maar het is niet heel spannend met 50 mensen op een terras. We hopen dat het een beetje mee zit en dat de weergoden aan onze kant staan. Het is een beetje alsof we een trein met vierkante wielen op gang mogen helpen.”

Klanten wegsturen om zes uur

En dan is er nog de vroege eindtijd, want de klanten moeten om 18.00 uur weg zijn. Het wegsturen van de klanten is wel moeilijk, vinden de meeste horecaondernemers. ,,Dat wordt sowieso heel lastig. Mensen willen op een gegeven moment niet meer weg. Ik denk dat we bijvoorbeeld om half zes gaan stoppen met drinken schenken en eten serveren, zodat iedereen om 18.00 uur gewoon klaar is om weg te gaan”, zegt Lugthart.

Ton Vergeer van BarBier in Gouda doet dat iets anders. ,,Al bestellen ze om vijf voor zes nog iets, dat maakt me niet zoveel uit. Als ze maar weten dat ze om zes uur weg moeten en het drinken op hebben, dan vind ik het prima.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws