Nieuws Maatregelen

Weer grote kerstdrukte rond bezorgmaaltijden door sluiting horeca

Het loopt weer storm met de bestellingen van maaltijden en dinerboxen voor de kerstdagen, nu restaurants vanwege de coronamaatregelen opnieuw verplicht zijn gesloten. Alle inspanningen worden gedaan om de drukte het hoofd te bieden. Bij verschillende sites voor maaltijdbezorging is het al niet meer mogelijk om nog diners te bestellen voor de kerst.

ANP 24 december 2021

Bezorgen drukte kerst maaltijden

Bij restaurant De Waal in Amsterdam was het vorig jaar al topdrukte rond kerst. Ook dit jaar loopt het weer storm met bestellingen van dinerboxen. Foto: ANP

Mathijs Heijting, topman van het platform thuisuiteten.nl, spreekt van extreme drukte met duizenden orders die moeten worden verwerkt. Hij werkt samen met tientallen toprestaurants. Volgens Heijting moet dag en nacht worden doorgewerkt om alle gekoelde bestellingen te kunnen verwerken en die bij de mensen thuis te bezorgen. Er zijn ook afhaalmogelijkheden en maaltijden liggen in de schappen bij verschillende supermarkten van Albert Heijn. Het is niet meer mogelijk om nog bestellingen voor de kerst te doen. ,,Voor de restaurants is het alle zeilen bijzetten maar voor ons ook", aldus Heijting.

Jan Bartelsman, topman van Cooklikeachef.nl dat gerechten van de sterrenrestaurants De Librije, Parkheuvel, De Kromme Watergang en Aan de Poel thuis bezorgt, meldt eveneens dat het uitstekend loopt met de orders en dat alles voor de kerstdagen al is uitverkocht. Volgens hem gingen mensen na het nieuws van de gehele sluiting van de horeca massaal bestellingen bij zijn site plaatsen voor exclusieve gerechten en dure wijnen.

Lees ook: Redt maaltijdbox deze kerstdagen de horeca? Het is een succes, maar het is keihard werken

Verkoop van maaltijden aan huis weegt niet op tegen de sluiting van de restaurants

De landelijke tapasketen La Cubanita is eveneens actief met bezorging en afhaal voor de kerstdagen. ,,Iedereen is druk bezig. Net als vorig jaar gaat het weer hard met de maaltijdboxen. Het is daarom alle handjes aan dek, want we zijn hier niet op ingericht en extra personeel is niet te vinden. Dus iedereen wordt nu ingezet", zegt een woordvoerder van La Cubanita.

Hotel- en restaurantketen Van der Valk, die via meerdere vestigingen door het hele land maaltijden aanbiedt via bezorging of afhaal, laat weten dat er wisselend succes wordt behaald met die verkopen. Een zegsman van Van der Valk geeft aan dat de verkoop van maaltijden aan huis lang niet opweegt tegen de sluiting van de restaurants van het bedrijf die normaal met de kerstdagen goed bezocht worden.

Just Eat Takeaway: over het algemeen luxere maaltijden besteld voor de kerst

Just Eat Takeaway zegt dat het voor Thuisbezorgd.nl vooral op tweede kerstdag druk is 'omdat mensen dan vaak al twee dagen uitgebreid in de keuken hebben gestaan en bovendien graag op de bank een kerstfilm kijken en dus kiezen voor het gemak van bestellen'.

De maaltijdbezorger ziet dat er over het algemeen luxere maaltijden worden besteld voor de kerst want 'mensen kiezen dan net even een voorgerecht of dessert erbij. Om de drukte aan te kunnen zet het bedrijf extra personeel in, niet alleen bezorgers, maar ook op de klantenservice en voor de IT, laat een woordvoerster weten.

Lees ook: Ondanks lockdown maken deze ondernemers er het beste van: ‘Niet mopperen, schouders eronder’

'Gezellig druk' in supermarkten

Supermarkten merken dat het op de dag voor kerst druk is. Veel mensen doen nog snel hun laatste kerstboodschappen. Toch leidt dit volgens Albert Heijn, Jumbo en PLUS niet tot problemen. De coronamaatregelen, waaronder het houden van voldoende afstand, zouden nog gewoon nageleefd kunnen worden.

Een woordvoerster Albert Heijn spreekt van "gezellige kerstdrukte" en ze zegt dat Albert Heijn overal artikelen zo snel mogelijk aanvult als ze op dreigen te raken. Om drukte te spreiden adviseerde de keten onlangs al aan klanten om houdbare boodschappen eerder in huis te halen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws