Nieuws Maatregelen

Reactie minister laat evenementenbranche koud, 11 september tweede demonstratiedag

Waar een reactie vanuit de politiek op de Unmute Us-protesten deze week uitbleef, heeft demissionair minister Stef Blok (EZK) vrijdagmiddag dan toch van zich laten horen. Hij is bereid om in gesprek te gaan met de festivalorganisatoren, maar doet verder geen toezeggingen aan de zwaar getroffen sector. Positieve reacties op dit Haagse teken van leven levert het niet op, wel een nieuwe landelijke demonstratie: op 11 september.

Robbert Daalder 27 augustus 2021

Unmute us evenementenbranche id t zinspeelt vergaande juridische stappen

De organisatie van Unmute Us heeft aangekondigd dat er op 11 september een nieuwe protestmars zal komen. Foto: ANP

,,We hebben deze demissionaire minister in de hele coronapandemie nog niet één keer gehoord. Nu had hij dé kans om steun uit te spreken en een handreiking te doen richting onze sector, maar in plaats daarvan volgt er een onduidelijk verhaal waar we opnieuw helemaal niets mee kunnen", reageert Ritty van Straalen, ceo van ID&T Groep. ,,Het bevestigt nog maar eens dat de overheid haar zaken niet op orde heeft. Eigenlijk had ik dit al verwacht. Het is erg dat ik mezelf heb leren wapenen tegen dit soort berichten. Ik ben niet meer teleurgesteld, alleen nog maar boos.”

'Het verlengen van de huidige maatregelen is geen optie meer. Dat kán gewoon niet. Gaat het toch die kant op, dan kun je er vanuit gaan dat we met vergaande juridische stappen komen'

Ritty van Straalen, ceo ID&T Groep

Veel vertrouwen heeft Van Straalen dan ook niet in het gesprek dat Blok heeft aangekondigd. ,,Den Haag heeft zich in de afgelopen maanden een slechte gesprekspartner getoond.” Eerder deze zomer was ID&T nog voornemend een kort geding aan te spannen tegen de overheid. Wegens gebrek aan juridische gronden ging er door dat plan uiteindelijk een streep. Van Straalen geeft aan dat wanneer politiek Den Haag toch besluit om tot minstens 1 november vast te houden aan de huidige coronamaatregelen, er opnieuw een reactie zal komen.

ID&T Groep onderzoekt mogelijkheden voor bodemprocedure tegen de overheid

,,Allereerst moet je weten dat het verlengen van de huidige maatregelen geen optie meer is. Dat kán gewoon niet. Gaat het toch die kant op, dan kun je er vanuit gaan dat we met vergaande juridische stappen komen. We zijn de opties momenteel aan het bekijken. Inhoudelijk kan ik daar verder niet op ingaan. Voor de langere termijn onderzoeken we nu tevens de optie om een bodemprocedure tegen de overheid te starten. We willen hiermee voorkomen dat een complete sector op deze manier ooit nog eens wordt gesloten.”

Ritty van Straalen, ceo ID&T Groep. Foto: ANP.

Lees ook: Tienduizenden betogers bij demonstratie Unmute Us

Organisator Vrienden van Amstel Live: 'Wat valt er voor ons nog te halen?'

Waar Van Straalen er ‘gewoon’ vanuit gaat dat we met ingang van 20 september afscheid nemen van de coronamaatregelen, is Niel van Hoff een stuk minder optimistisch ,,Ik hoor in mijn omgeving steeds meer slechte berichten”, verklaart de ceo van Tribe Company, dat onder andere Vrienden van Amstel Live en The Streamers organiseert. ,,Om die reden ben ik dan ook al voorzichtig aan het voorsorteren op slecht nieuws. Wat we in dat geval gaan doen? Dat vind ik een lastige vraag. Ik vind het ook lastig om in te schatten wat een rechtszaak als die van ID&T precies kan opleveren. Je mag er toch vanuit gaan dat de politiek haar beslissingen juridisch toetst voordat ze überhaupt naar buiten worden gebracht. Wat valt er voor onze branche dan nog te halen?”

Net zoals zijn collega van ID&T Groep weigert Van Hoff stil te blijven zitten als er tijdens de komende persconferentie slecht nieuws voor de evenementensector komt. ,,Ik merk dat men er klaar mee is. Dat het verzet aanzwelt. Precies om die reden is de kans groot dat we met iets ludieks komen als onze branche ook ná 20 september niets kan en mag”, aldus Van Hoff.

Over de ophef rondom de band Chef’Special om gratis op te treden bij de Grand Prix Zandvoort - waar Van Hoff namelijk ook bij betrokken is - zegt hij: ,,Niemand is erop uit om de Formule-1 in de wielen te rijden. We zijn blij dat er deze zomer überhaupt nog iets te vieren valt. Neemt niet weg dat we het wel oneerlijk vinden dat er in sport zoveel mogelijk is, terwijl de cultuursector compleet genegeerd lijkt te worden.”

Niel van Hoff, ceo Tribe Company. Foto: Tribe Company.

In spagaat door de mogelijkheden die Belgische regering wél biedt

Dat de onmacht in de sector bijzonder groot is, illustreert Joop Soree als ceo van Event Warehouse, organisator van festivals als Paaspop en Solar Weekend. Ook Extrema Outdoor België komt uit de koker van Soree’s team en juist bij onze zuiderburen is coronatechnisch gezien bijna alles weer mogelijk. ,,Daar zijn we natuurlijk blij om. Het is geweldig om de bereidheid van de Belgische politiek te ervaren. In tegenstelling tot in Nederland, waar de angst regeert, denkt men hier met ons mee."

,,Het kost mij zoveel energie om mezelf steeds af te vragen wat er bijvoorbeeld met de Nederlandse corona-routekaart is gebeurd. Die is opeens nergens meer te bekennen. Je kunt je niet voorstellen hoe vreselijk het is om 600.000 mensen, want zoveel mensen bezoeken onze festivals, keer op keer teleur te moeten stellen. Nee, ik hou me voor nu even bezig met België. Daar krijg ik namelijk wél de positieve energie die ik nu hard nodig heb.”

Kultlab: 'Politiek heeft nog steeds geen plan'

Paul Niezen is medeoprichter van festivalorganisator Kultlab en zegt 'weinig te verwachten' van het gesprek dat Blok met zijn collega’s uit de evenementensector aangaat. Hij noemt het zelfs een slimme truc van demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge om Blok voor dit karwei naar voren te schuiven. ,,Hij komt er nu in als neutrale man en kan gevoelsmatig op ‘nul’ beginnen. Feitelijk verandert er ondertussen helemaal niets. Er is nog steeds geen plan en er zit nog steeds geen visie achter het huidige beleid.”

,,Fijn dat men wilt praten, maar ondertussen tikt de tijd verder en is het al eind augustus. Tijdens Amsterdam Dance Event willen we het festival Into the Woods organiseren. Maar omdat er nog steeds zoveel onduidelijkheid is rondom het garantiefonds, durven we nog geen afspraken te maken met onze leveranciers. Wat nou als de overheid besluit om ook na 20 september nog vast te houden aan de huidige maatregelen?”

Unmute Us is verbolgen over de 'ondermaatse reacties uit Den Haag' en kondigt nieuwe demonstraties aan op 11 september

Voor de nieuwe demonstraties op 11 september roept Unmute Us organisatoren en artiesten uit alle hoeken van de evenementensector en uit iedere stad op om zich aan te melden via unmute-us.nl. 'We roepen het hele land op om op te staan voor de evenementenbranche en de cultuursector. Wij zijn vorige week niet de straat op gegaan om medelijden te wekken. Wij stonden er evenmin om een feestje te vieren. We worden letterlijk doodgezwegen: Unmute Us!'

Unmute Us blijft bij haar eis om directe heropening volgens de Fieldlab voorwaarden (zoals die eerder door het kabinet zijn omarmd), antwoord op de gestelde acht vragen uit de brief die eerder aan de verantwoordelijk ministers werd gestuurd en om erkenning voor de gesteldheid van de vele bezoekers, getroffen medewerkers en artiesten die zich al ruim anderhalf jaar niet gehoord voelen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws