Nieuws Maatregelen

Vlaamse horeca overspoeld door Nederlanders die coronaregels willen ontwijken

De Vlaamse horeca verdient momenteel goed geld aan de Nederlandse coronaregels. In België heb je geen coronapas nodig en ook van een middernachtsluiting is geen sprake. Daar maken Nederlanders gretig gebruik van.

Stefan Vanderstraeten 13 oktober 2021

Horeca belgie profiteert corona

Linda Van Heymbeeck, eigenaar van café Den Engel in Antwerpen, ziet Nederlanders graag komen. © Bart Leye (Archief)

Waar we in Nederland nog leven met coronaregels in de horeca, is de situatie in België weer zo goed als normaal schrijft het AD. Veel Nederlanders trokken de afgelopen weekenden daarom massaal naar Vlaamse hotels, cafés en restaurants. In Antwerpen was het bijvoorbeeld ontzettend druk.

,,Sowieso vormen Nederlanders al de talrijkste buitenlandse bezoekers van Antwerpen, maar de afgelopen weekeindes was het wel zeer extreem’’, zegt Didier Boehlen, eigenaar van viersterrenhotel Rubens en voorzitter van de Antwerp Hotel Association (AHA). ,,Zeker 60 procent van de bezetting in de Antwerpse hotels op zaterdagavond was ingenomen door Nederlanders.”

Boehlen denkt dat er meer achter schuilt dan alleen de coronaregels. ,,Het komt natuurlijk ook omdat de Britse, Amerikaanse en Aziatische toeristen nog even wegblijven. Hierdoor zijn er meer hotelkamers beschikbaar voor de Nederlandse weekendtoerist. Gelukkig hebben we de Nederlanders nog, en vinden zij de Vlaamse bourgondische gezelligheid fantastisch.”

Lees ook: Nieuwe boekingssite Moonback begint met citytrips in Antwerpen, dan rest van Europa

Zeker een kwart van de klanten is Nederlander

Ook in de cafés gaan ze los. ,,Bij ons mogen ze gewoon tot halfzes ’s ochtends op tafel dansen”, lacht Linda van Heymbeeck van het bekende Antwerpse café Den Engel. ,,Afgelopen weekend schat ik ze op een kwart, maar de week daarvoor was zeker de helft van mijn zaak Hollands. Van een vrouw hoorde ik dat sommigen zelfs geld hadden bijeengelegd om een bus naar Antwerpen te huren en zo ’s ochtends weer veilig naar hun Nederlandse bed gereden te worden.”

Niet alleen Antwerpen, maar ook Gent bleek de afgelopen weken een populaire trekpleister. ,,De oranje toeloop was massaal, en met maar één doel: stappen”, lacht Jo Bonte, eigenaar van meerdere kroegen in Gent. ,,Van enkele vrienden met een Airbnb in het centrum hoor ik dat ze tegenwoordig bijna uitsluitend aan Nederlanders verhuren. Net zoals zowel op vrijdag als zaterdag zeker een kwart van de klanten in mijn zaken Nederlander was.’’

Lees ook: KHN: optrekken met burgemeesters, politie en BOA's tegen nachtsluiting

Vooral 'de betere Hollander', met centen op zak, komt stappen in Gent

,,Normaal houden we vanwege personeelsgebrek in de Gentse Bar des Amis enkel de benedenverdieping open, goed voor 250 man. Maar nu zat er niets anders op dan ook de bovenetage open te gooien, goed voor nog eens 250 mensen. Ik heb in allerijl wat extra personeel vanuit ons café in Brugge moeten laten overkomen. Dat kon gelukkig, omdat in Brugge nog geen sprake is van een oranje overrompeling. Het heeft me wel een hotelovernachting aan al mijn Brugse personeelsleden gekost.”

Bonte ziet dat een specifieke groep Nederlanders naar België afreist. ,,Meestal gaat het om grote groepen, en dan geen voetbalhooligans ofzo. Je ziet nu eerder ‘de betere Hollander’, 25-35 jaar, met een baan en dus met meer centen op zak. Zolang ze zich gedragen, en dat doen ze, blijven ze ook de komende tijd natuurlijk welkom.”

,,Voor de meesten was het ook hun allereerste keer in Gent, bleek uit enkele babbeltjes die ik met hen had. En weet je wat de reden was om naar Gent te komen? ‘Omdat in Antwerpen al te veel Nederlanders rondlopen’. Zelfs als de Nederlandse horeca binnenkort weer normaal draait, ben ik ervan overtuigd dat deze Nederlanders toch geregeld naar Gent zullen komen. Zo’n jonge, toffe stad, vinden ze het.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws