Nieuws Maatregelen

Vuurwerkbranche dreigt na landelijk verbod met kort geding

De vuurwerkbranche wil er met een kort geding voor zorgen dat er de komende jaarwisseling toch vuurwerk mag worden afgestoken. Dat zegt voorzitter Leo Groeneveld van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN).

Van onze redactie 19 november 2021

Laatste update: 20 november 2021 16:57

Vuurwerk verbod corona

Een vuurwerkwinkel in Rijswijk heeft het magazijn vol met de handelswaar voor dit jaar. Burgemeesters en gemeenten willen dat er met de jaarwisseling voor een tweede jaar op rij een algeheel vuurwerkverbod gaat gelden om de zorg en het personeel te ontlasten. Foto: ANP.

Het demissionaire kabinet stemde vrijdag in met een tijdelijk landelijk vuurwerkverbod, met als doel extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen vanwege de coronapandemie.

,,We leggen ons niet neer bij die beslissing", zegt Leo Groeneveld mede namens vuurwerkimporteurs, winkeliers en vuurwerkliefhebbers. Die kwamen zaterdagmiddag bijeen om te vergaderen. Samen kwamen ze tot de conclusie dat ze het verbod juridisch willen aanvechten.

Aanleiding voor het besluit van het kabinet is het stijgende aantal coronapatiënten dat de afgelopen weken moet worden opgenomen in ziekenhuizen. Planbare zorg wordt daarom soms al uitgesteld en dat kan tot gezondheidsschade leiden. Het vuurwerkverbod van vorig jaar voorkwam 70 procent van de SEH-bezoeken tijdens de jaarwisseling. Toen was voor het eerst sprake van een landelijk vuurwerkverbod.

"We hebben het idee dat er politieke standpunten doorheen worden gedrukt met corona als excuus. Winkeliers hebben de bunkers al vol liggen, alles is betaald. Dat is dood kapitaal"

De vuurwerkbranche is het oneens met het argument dat een vuurwerkverbod de zorg zou ontlasten. Volgens Groeneveld klinken er ook uit de zorgsector veel geluiden dat het verbod een "symbolische maatregel" is, die geen invloed heeft op de beschikbaarheid van zorg.

Bart Pronk, voorzitter van de SVNC, zegt dat de ongeveer 1500 vuurwerkhandelaren 'in de stress zitten' door het besluit van het demissionaire kabinet. Veel van hen hebben de compensatie voor vorig jaar ook nog niet ontvangen, zegt Pronk. Pronk spreekt van 'frustratie' die in de sector heerst over het 'oneerlijke besluit'. ,,We hebben het idee dat er politieke standpunten doorheen worden gedrukt met corona als excuus. Winkeliers hebben de bunkers al vol liggen, alles is betaald. Dat is dood kapitaal."

Veel vuurwerkhandelaren verkopen vuurwerk om de rustige wintermaanden door te komen, vertelt Pronk, ook eigenaar van Nipro Hengelsport in Sint Maarten waar hij vuurwerk verkoopt. ,,Ik ken kermisklanten en feestwinkels die een heel slecht seizoen gehad hebben, die kunnen niet meer terugvallen op vuurwerk." Pronk denkt nu ongeveer een kwart aan inkomsten te missen door het verbod.

Lees ook: Vuurwerkbranche sorteert voor op oudjaarsavond mét vuurwerk

Sinds bekend is geworden dat er geen vuurwerk mag worden afgestoken tijdens de jaarwisseling, krijgt de sector naar eigen zeggen veel reacties. "Miljoenen Nederlanders willen tijdens oud en nieuw siervuurwerk afsteken. Daar is iedereen aan toe in deze rottijd waar we nu in zitten", aldus Groeneveld.

De vuurwerkbranche wil door middel van crowdfunding geld ophalen voor de rechtszaak.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws