Nieuws Maatregelen

Winkeliers België blij met Nederlandse lockdown: ‘Een godsgeschenk’

De koopjesperiode begint pas vandaag, maar toch was het afgelopen zondagmiddag al bijzonder druk in de Antwerpse binnenstad. Opnieuw vonden opvallend veel Nederlanders namelijk hun weg naar de Scheldestad. Antwerpse winkeliers en horecaondernemers zien het allemaal graag gebeuren: dankzij de drukte van de voorbije weken behaalden ze 20 à 30 procent meer omzet dan verwacht. Een nieuwe ‘Nederlandse invasie’ wordt volgende week zaterdag voorspeld.

Buitenlandredactie AD | Foto: ANP 3 januari 2022

Antwerpen binnenstad

De koopjesperiode begint pas maandag. Toch was het zondagmiddag alweer bijzonder druk in de Antwerpse binnenstad. Foto: Klaas De Scheirder

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Retail en horeca betalen prijs van beleid: 'Beëindig lockdown om boostercampagne te boosten'

Toegegeven, een totale overrompeling zoals tijdens de eerste week van de kerstvakantie was het niet. Toch was het op de afgelopen koopzondag flink druk op de Antwerpse Meir, wederom door de vele Nederlanders die kwamen winkelen. Volgens een NMBS-medewerker in het Centraal Station zaten de treinen vanuit Nederland zondag voor 90 procent vol.

Onder de bezoekers is Jack Simons (56) uit Hooge Zwaluwe, in de buurt van Breda. Hij nam ’s ochtends, samen met zijn vrouw, in grensgemeente Essen de trein richting Antwerpen. ,,Een dagje Antwerpen doen we wel vaker. Ik schat zo’n drie à vier keer per jaar”, vertelt Jack aan het AD. ,,Onze plannen vandaag? Een beetje winkelen en daarna een lekker pilsje drinken in café Beveren aan de Scheldekaaien. In Nederland zit alles op slot, weet je. Dus komen we hier van de gezelligheid proeven. We hoorden dat het de voorbije week in Antwerpen erg druk is geweest. Daarom komen we nu pas, in de hoop dat het wat rustiger is. En dat blijkt ook zo. Ik voel me in ieder geval wel veilig.”

Iets verderop op de Meir staan Roos Meijer (21) en Julia Kramer (22), beiden uit Den Bosch. De dames wachten buiten in de rij netjes hun beurt af om kledingketen Zara binnen te gaan. Dik anderhalf uur deden ze erover, met de auto van hun woonplaats tot in hartje Antwerpen. ,,We zijn vanmorgen goed op tijd vertrokken. En – een beetje tot onze verbazing - was het behoorlijk rustig op de weg. We vonden ook nog eens gemakkelijk plek in een ondergrondse parkeergarage vlakbij. Het is onze eerste keer in Antwerpen en het valt echt mee. Vreemd dat we niet eerder kwamen, eerlijk gezegd.”

,,Ons jaar maken we sowieso niet meer goed. Maar de drukte van de voorbije weken is ábsoluut een opsteker”, zegt Carole Thewissen van schoenenwinkel West-End. Foto: Klaas De Scheirder.

Omzet zoals tijdens de kerstperiode voor corona

Dat de Nederlanders de weg naar Antwerpen blijven vinden, doet de lokale ondernemers naar eigen zeggen goed. ,,Ons jaar maken we sowieso niet meer goed. Maar de drukte van de voorbije weken is absoluut een opsteker”, zegt Carole Thewissen van schoenenwinkel West-End. ,,We behaalden een omzet zoals tijdens de kerstperiodes toen er van het coronavirus nog geen sprake was.”

De komende week hoopt Carole ook goede dagen te beleven. ,,Heel wat Vlamingen die Antwerpen de voorbije weken omwille van de drukte links lieten liggen, zullen nu wel komen opdagen. En wees gerust: ook de Nederlanders zijn goed op de hoogte van onze soldenperiode (uitverkoop, red.). Bovendien: ook zij hebben nog een week vakantie.”

Lees ook: Antwerpen dolblij met golf Nederlandse klanten, INretail spreekt van 'broodroof'

Uiteraard wordt er niet alleen geshopt. Ook de horeca doet goede zaken. Gunther Dieltjens, zaakvoerder van The Bistro op de Wapper, kon rond het middaguur zelfs niemand meer binnenlaten in zijn restaurant. ,,We zitten vol, de hele dag door. En ook de voorbije weken deden we prima zaken”, glundert hij vanachter zijn mondmasker.

‘De lockdown in Nederland is een godsgeschenk’

Dieltjens windt er geen doekjes om: de lockdown in Nederland is een godsgeschenk. ,,In november zagen we, samen met de stijgende coronacijfers, het aantal klanten drastisch afnemen. Vlamingen hadden duidelijk - alweer - een ‘schrik gepakt’ en bleven blijkbaar liever thuis. Wat een geluk dat Nederland aan het begin van de kerstvakantie in lockdown ging. Ik zeg u: als de Nederlanders er niet waren geweest, hadden we een dramatisch jaareinde gekend.”

Wendy Bevers van de wafelkraam op de Wapper beaamt: ,,80 procent van alle wafels die we deze kerstvakantie hebben verkocht, ging naar Nederlanders. Uiteraard zijn we die mensen erg dankbaar om zo massaal Antwerpen te bezoeken.”

,,80 procent van álle wafels die we deze kerstvakantie hebben verkocht, ging naar Nederlanders", zegt Wendy van det wafelkraam op de Meir. Foto: Klaas De Scheirder

20 à 30 procent meer verkocht dan verwacht

Nico Volckeryck, regiodirecteur Groot-Antwerpen voor het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), blikt eveneens tevreden terug. ,,Onze handelaars hebben – dankzij de ‘Nederlandse invasie’ – 20 à 30 procent meer verkocht dan ze verwacht hadden. Dat is fraai. We kunnen écht wel zeggen dat ze het eindejaar voor een stuk hebben gered.”

Volckeryck verwacht de komende week ook nog grote drukte in de Antwerpse binnenstad. ,,Vlamingen die Antwerpen hebben gemeden omwille van de berichtgeving over de drukte, zullen opnieuw present tekenen voor de solden. Dat staat vast. En ook de Nederlanders zullen – zeker zo lang ze vakantie hebben – blijven komen, verwacht ik. Vooral volgende week zaterdag voorspel ik een nieuwe Nederlandse invasie.”

Bezetingsgraad Antwerpse hotels ‘niet denderend’

Minder tevreden zijn de Antwerpse hoteliers. Volgens Didier Boehlen van de Antwerp Hotel Association (AHA) zaten de hotels tijdens de eerste week van de kerstvakantie - de jaarwisseling meegeteld - aan een bezettingsgraad van ‘amper’ 54 procent. ,,Dat is allesbehalve denderend”, zegt Boehlen. ,,Maar goed, ik denk dat het zonder de massale komst van de Nederlanders naar Antwerpen veel minder was geweest. 30 procent, of erger, wie weet.”

Boehlen ziet de toekomst somber in. ,,Na de kerstvakantie zijn er amper reserveringen. Zeker niet tijdens weekdagen. Congressen, zakenreizen: ze worden nog steeds allemaal geannuleerd. Ik verwacht dan ook dat we dan aan een bezettingsgraad van amper 15 procent zullen zitten. Redelijk dramatisch, dus.”

Lees ook: Omikron en verlengen lockdown: basis- en voortgezet onderwijs na vakantie open

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws