Nieuws Maatregelen

Alle winkeliers in Klazienaveen zijn lockdown beu en gooien zaterdag tóch de deuren open

Steeds meer niet-essentiële winkels lappen de regels aan hun laars en openen de deuren van hun winkel. Volgens brancheorganisatie INretail wil ook het publiek weer kunnen winkelen.

Natasja de Groot (AD) 12 januari 2022

Winkeliers lockdown Klazinaveen

Harrie van der Velde van Niezing-Heijes Mode en tevens voorzitter van de winkeliersvereniging in Klazienaveen (midden voor) met andere ondernemers die zaterdag de deuren openen, ongeacht of het nu mag van het kabinet. Foto: Corné Sparidaens

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

,,Die frustratie bij winkeliers groeit met de dag en wordt gevoed door de situatie in België en Duitsland en door de drukte in supermarkten en bij drogisterijen”, verklaart Jan Meerman, voorman van de brancheorganisatie INretail. Hij verwacht dat de burgerlijke ongehoorzaamheid nog groter wordt, helemaal als het nieuwe kabinet besluit om de lockdown te verlengen. Zo hoort hij nu al van veel winkeliers dat zij zaterdag hoe dan ook opengaan.

Ook in Klazienaveen, een dorp met amper 12.000 inwoners, zijn alle 140 winkeliers vastbesloten om 15 januari de deuren open te gooien. Volgens winkelier Harrie van der Velde van Niezing-Heijes Mode en tevens voorzitter van de winkeliersvereniging zijn de ondernemers het beu. En het blijft niet bij een dreigement, stelt hij in het AD. ,,We zijn al bezig met voorbereidingen, zoals het plaatsen van hekken en het maken van extra instructies voor het publiek.”

"We zijn als enige land in een lockdown. De schade staat niet in verhouding tot het aantal zie­ken­huis­be­smet­tin­gen"

Winkelier Harrie van der Velde

Winkeliers willen voet bij stuk houden

Vorig jaar gingen ondernemers uit Klazienaveen ook open uit protest tegen de lockdown, maar toen handhavers na ruim een uur op de stoep stonden en dreigden met boetes, sloten de winkeliers als de wiederweerga de deuren. Van der Velde denkt dat nu meer winkeliers voet bij stuk houden. Hijzelf incluis. ,,Een boete van 4000 euro is veel geld, maar veel ondernemers zeggen ‘we gaan toch naar de klote dus fuck you’.”

Van der Velde heeft met zijn modezaak een goed najaar achter de rug en de verkoop via Facebook loopt aardig, dus voor hem is de financiële nood niet heel hoog. Toch is de frustratie over de gedwongen sluiting groot. ,,De rek is eruit, bij iedereen. We klimmen net weer uit het dal en dan krijgen we dit om onze oren. We zijn als enige land in een lockdown. De schade staat niet in verhouding tot het aantal ziekenhuisbesmettingen. En dan moeten we toezien hoe ze extra treinen inzetten naar Antwerpen?!”

Volgens winkelier Harrie van der Velde van Niezing-Heijes Mode en tevens voorzitter van de winkeliersvereniging in Klazienaveen zijn ondernemers het beu. Foto: Corné Sparidaens

Klanten die voor click & collect komen rekenen in de winkel af

Net als andere ondernemers knijpt hij heel af en een oogje dicht voor het winkelend publiek. ,,Laatst had ik een vrouw van wie de partner was overleden en zij en haar twee kinderen hadden kleding nodig voor de uitvaart. Tja, moet ik dan nee zeggen?!” En zijn klanten die voor click & collect komen, staan gewoon in de winkel af te rekenen. ,,Ik kan moeilijk met de hele kassa buiten gaan staan.”

Meerman van INretail snapt de frustraties van winkeliers, maar heeft goede hoop dat het zaterdag niet tot een massale burgerlijke ongehoorzaamheid komt. Hij verwacht dat het kabinet de niet-essentiële winkels toestaat om de deuren onder voorwaarden te penen, zegt hij wijzend op het advies van het OMT dat mensen medische mondkapjes moeten dragen in drukke winkelstraten. ,,Ik ga er vanuit dat er in de winkels extra regels gaan gelden, zoals een maximumaantal klanten per vierkante meter of wellicht alleen de mogelijkheid van private shopping.”

Veel Nederlanders brachten deze kerst een bezoekje aan Antwerpen, onder meer vanwege de minder strikte coronabeperkingen in België. Foto: ANP

De brancheorganisatie heeft wel de indruk dat er bij het winkelend publiek nu veel meer draagvlak is om de lockdown op te heffen dan vorig jaar deze tijd. Zo blijkt volgens Meerman uit een recente enquête onder consumenten. Waar zij vorig jaar terughoudend waren en veiligheid belangrijker vonden dan de heropening van de winkels geven consumenten nu nadrukkelijk aan dat ze hun vrijheid terug willen. Meerman: ,,Ze willen weer vrij zijn en kunnen kopen, maar wel met inachtneming van de regels.”

Volgens de voorzitter neemt ook het draagvlak bij burgemeesters toe om het land van de pauzeknop te halen. Zo hebben onder andere de gemeenten Barneveld, Veenendaal, Nijkerk, Houten en Oudewater het kabinet al opgeroepen om de niet-essentiële sector zo snel mogelijk te openen en met een perspectief voor de ondernemers te komen. ,,Zij zien de pijn bij ondernemers en hebben moeite met handhaving”, zegt Meerman. Hij verwacht dat meer gemeenten met een oproep komen.

Lees ook: INretail-directeur Jan Meerman bij EenVandaag: 'Kabinet gaat echt wel versoepelen, kan niet anders'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws